reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nieregularne miesiączki a ciąża

Witam piszę do was w ten niedzielny wieczór licząc na jakieś słowa pozytywne aczkolwiek zależy mi na waszych ocenach sytuacji ...
Chodzi o to ,że moje cykle od zawsze były nieregularne , od jakiegoś czasu staramy się z mężem o dziecko . Potrafiłam nie mieć miesiączki nawet 3 miesiące udałam się do lekarza , który skierował mnie na badania hormonalne na wynikach okazało się , że mam bardzo niski poziom progesteronu przepisał mi luteinę pod językowo.
Teraz moje cykle są prawie książkowe trwają 29 dni , zamierzam wykonac testy owulacyjne , dwóch lekarzy oceniło mnie jako zdrową płodną kobietę jeden stwierdził , że nigdy nie będę miała dzieci na co mój lekarz zaaregował smiechem że jak mógł tak powiedziec 22 latce dobra ale do rzeczy mam dwa pytania
Czy któraś z was po braniu luteiny zaszła w ciąże ?
Czy te moje cykle mogą już swiadczyć o tym , że owulacja występuję ? dziekuje !!!!!!

reklama
Rozwiązanie
Hej, tez mieszkam we Francji w 77.
Mozesz dodatkowo mierzyć temperaturę spoczynkowa da ci to obraz co z twoim progesteronem i zobaczysz czy bedzie ci sie pokrywał test z temperatura
Czesc, ja z dep.37 :) mierze temperature mierze, i faktycznie w tym cyklu testy owulacyjne byly negatywne i temperatura ciala w II fazie cyklu nie byla ani troche podwyzszona. Takze pewnie potwierdzaloby to brak owulacji w tym miesiacu..
Ja miałam nieregularne cykle, w ciążę zaszłam bardzo szybko i przez to że nie przebadalam się wcześniej miałam właśnie problem z progesteronem, z niedoborem, brałam go później całą ciążę... Wydaje mi się, ze dobrze, że go bierzesz, że to moze jedynie pomóc ;-)

Także trzymam kciuki, powodzenia :-)

cześć! Ja miałam bardzo nieregularne miesiączki. Miałam średnio raz na pol roku lub nawet na rok. Mam również niski progesteron i od roku brałam duphaston. Cykle miałam różne, ale raz w miesiacu miesiączka była. W styczniu skonczyly mi się tabletki. Zapisałam się do mojego lekarza prywatnie, ale i tak musiałam czekac na wizytę aż do marca. Od stycznia nie miałam miesiączki. Byłam pewna, ze jak nie biorę duphastonu to znów się rozregulowałam. Na wizycie okazało się ze jestem w 6 tygodniu ciazy :). Dodatkowo mam PCOS, IO i niedoczynnosc. Zaszłam w ciaze mając TSH 4,8. Także na pewno się uda :). Trzymam kciuki!

Tak jak mowi @jasani luteina to jedna kwestia (regulacja cyklu) a owulcja to druga. Ja mam nieregularne cykle i czesto bezowulacyjne ale progesteron w normie - przynajmniej w I fazie cyklu. Wiec lekarz narazie nie dal mi nic na regulacje cyklu, raz mialam monitoring by zobaczyc czy dochodzi do owulacji ale tuz przed dniem przewidywanej owu zamknieto gabinet (COVID-19), wiec teraz w oczekiwaniu na ponowne otwarcie robie w domu testy owulacyjne z apteki.

Tak jak mowi @jasani luteina to jedna kwestia (regulacja cyklu) a owulcja to druga. Ja mam nieregularne cykle i czesto bezowulacyjne ale progesteron w normie - przynajmniej w I fazie cyklu. Wiec lekarz narazie nie dal mi nic na regulacje cyklu, raz mialam monitoring by zobaczyc czy dochodzi do owulacji ale tuz przed dniem przewidywanej owu zamknieto gabinet (COVID-19), wiec teraz w oczekiwaniu na ponowne otwarcie robie w domu testy owulacyjne z apteki.
Ale test owu nie da ci 100% pewności że owu jest w danym cyklu. One tylko mówią czy jest pik LH hormon który jest potrzebny do pęknięcia pęcherzyka graafa i uwolnienia komórki jajowej aby doszło do zapłodnienia.

Tak, wiem, niestety na ten moment nie moge sprawdzic czy do samej owulacji dochodzi, ale przynajmniej moge obserwowac hormon - np wiem, ze w ostatnim cyklu owulacji nie bylo na pewno, bo nawet hormon nie podskoczyl i testy owu wychodzily negatywne. To juz zawsze daje jakies informacje, z ktorymi pozniej bede mogla wrocic do lekarza :)

reklama
Tak, wiem, niestety na ten moment nie moge sprawdzic czy do samej owulacji dochodzi, ale przynajmniej moge obserwowac hormon - np wiem, ze w ostatnim cyklu owulacji nie bylo na pewno, bo nawet hormon nie podskoczyl i testy owu wychodzily negatywne. To juz zawsze daje jakies informacje, z ktorymi pozniej bede mogla wrocic do lekarza :)
No tak teraz ciężko z wizytami u lekarzy bo przyjmują tylko pilne przypadki a u gin tylko ciężarne. Ja też mam zamiar robić testy owu ale tylko tak dla obrazu zobaczyć czy będą pozytywne testy. Kiedyś robiłam pół roku i tylko w 1 cyklu był pozytywny test owu a w zeszłym roku używałam clearbleu różowe i zaszłam ale niestety w 9tc dowiedziałam się że CB

reklama
No tak teraz ciężko z wizytami u lekarzy bo przyjmują tylko pilne przypadki a u gin tylko ciężarne. Ja też mam zamiar robić testy owu ale tylko tak dla obrazu zobaczyć czy będą pozytywne testy. Kiedyś robiłam pół roku i tylko w 1 cyklu był pozytywny test owu a w zeszłym roku używałam clearbleu różowe i zaszłam ale niestety w 9tc dowiedziałam się że CB
Przykro mi..
Z testami to tak jak u mnie, narazie na 4 cykle jeden byl z wynikiem pozytywnym. U mnie we Francji kwarantanna ma byc stopniowo znoszona od 11 maja, wiec polozna z gabinetu usg kazala mi dzwonic 12/05 zapytac, czy wznawiaja prace gabinetu i mozemy zaczac na nowo monitoring.

Do góry