reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nieprawidłowy przyrost CRL

Stelle

Fanka BB :)
Mam za sobą dwie straty, teraz jestem w trzeciej ciąży i staram się nie panikować ale to czasami jest silniejsze ode mnie 🙄 na pierwszym USG byłam w 5+5, był już zarodek z serduszkiem, crl 4,7mm. Na kolejną wizytę poszłam w 7+2 wg OM i crl wynosiło 9,9mm. Lekarz powiedział że rośnie ale martwię się że za mało 😔 między wizytami było 10 dni różnicy, zarodek powinien przyrastać 1mm dziennie a mój przyrósł tylko połowę tego co powinien - zamiast 10mm to tylko 5 🙄 wiem ze na tym etapie lekarz może źle zaznaczyć ten krzyżyk i to już jest różnica w pomiarze ale połowa prawidłowego przyrostu to jednak sporo. Możecie sprawdzic na swoich zdjęciach z USG czy miałyście takie idealne te przyrosty? 🙄

reklama
Moje wyniki z usg:
1. Wg OM 6+3, wg USG 6+1, crl 4,9mm,
2. Wg OM 8+0, wg USG 8+0, crl 16,0mm,
3. Wg OM 9+5, wg USG 9+6, crl 28,8mm.

Czyli pomiędzy 1 a 2 badaniem, minęło 11dni, przyrósł zarodek o 11mm, pomiędzy 2 a 3 minęło 12dni i przyrost 13mm. Czyli niby potwierdza się ten wzrost o 1mm, niemniej na początku dzieciaczki rozwijają się w różnym tempie, także może nadgonić myślę. Jeśli lekarz nie widział nic złego, to poczekaj do następnej wizyty, ewentualnie może skonsultuj z innym. Przecież jedna dziewczyna na czerwcowych mamach miała taki przypadek, że w tym samym dniu jeden lekarz na sorze zmierzył chyba 8mm, a drugi prywatnie 13mm, także być może jest to błąd pomiaru i niepotrzebnie się zamartwiasz.

Moje wyniki z usg:
1. Wg OM 6+3, wg USG 6+1, crl 4,9mm,
2. Wg OM 8+0, wg USG 8+0, crl 16,0mm,
3. Wg OM 9+5, wg USG 9+6, crl 28,8mm.

Czyli pomiędzy 1 a 2 badaniem, minęło 11dni, przyrósł zarodek o 11mm, pomiędzy 2 a 3 minęło 12dni i przyrost 13mm. Czyli niby potwierdza się ten wzrost o 1mm, niemniej na początku dzieciaczki rozwijają się w różnym tempie, także może nadgonić myślę. Jeśli lekarz nie widział nic złego, to poczekaj do następnej wizyty, ewentualnie może skonsultuj z innym. Przecież jedna dziewczyna na czerwcowych mamach miała taki przypadek, że w tym samym dniu jeden lekarz na sorze zmierzył chyba 8mm, a drugi prywatnie 13mm, także być może jest to błąd pomiaru i niepotrzebnie się zamartwiasz.
No u Ciebie to ładnie wygląda... Pocieszam się że może lekarz źle zaznaczył ten pierwszy pomiar i wyszedł za duży, stąd ta różnica. Ale z drugiej strony to dobry lekarz i wątpię że mierzyłby tak byle jak 😒 skomentowałam że widzieliśmy się 10 dni temu i te 5mm to trochę mało to tak zdawkowo odpowiedział że 1cm odpowiada 7tc i wszystko pasuje 🙄

Wiesz co, ja mam dopiero jeden pomiar, więc w tej kwestii nie pomogę, ale faktycznie wydaje mi się, że w 5+5 crl 4,7 mm to całkiem sporo, więc może tutaj lekarz się pomylił i zaznaczył trochę za dużo, a na kolejnym badaniu trochę za mało i stąd taka rozbieżność ;) To są naprawdę małe wartości i łatwo tutaj o pomyłkę. A byłaś u tego samego lekarza?

Wiesz co, ja mam dopiero jeden pomiar, więc w tej kwestii nie pomogę, ale faktycznie wydaje mi się, że w 5+5 crl 4,7 mm to całkiem sporo, więc może tutaj lekarz się pomylił i zaznaczył trochę za dużo, a na kolejnym badaniu trochę za mało i stąd taka rozbieżność ;) To są naprawdę małe wartości i łatwo tutaj o pomyłkę. A byłaś u tego samego lekarza?
Tak, chodzę do tego samego lekarza. Badania robione na tym samym sprzęcie 🙄 odganiam te złe myśli ale to wraca jak boomerang 🙈

Mam za sobą dwie straty, teraz jestem w trzeciej ciąży i staram się nie panikować ale to czasami jest silniejsze ode mnie 🙄 na pierwszym USG byłam w 5+5, był już zarodek z serduszkiem, crl 4,7mm. Na kolejną wizytę poszłam w 7+2 wg OM i crl wynosiło 9,9mm. Lekarz powiedział że rośnie ale martwię się że za mało 😔 między wizytami było 10 dni różnicy, zarodek powinien przyrastać 1mm dziennie a mój przyrósł tylko połowę tego co powinien - zamiast 10mm to tylko 5 🙄 wiem ze na tym etapie lekarz może źle zaznaczyć ten krzyżyk i to już jest różnica w pomiarze ale połowa prawidłowego przyrostu to jednak sporo. Możecie sprawdzic na swoich zdjęciach z USG czy miałyście takie idealne te przyrosty? 🙄
Kochana u mnie też tak pomierzył raz i już spisałam wszystko na straty.. okazało się że źle zmierzone i na kolejnym USG mój lekarz już mnie uspokoił.. a mimo to cały czas się denerwuje i martwię jak tam moja maliznotka. Nie martw się pomiarami, jeśli serducho bije i wgl rośnie kruszynka to będzie dobrze, trzymam kciuki 😘😘😘✊

Tak, chodzę do tego samego lekarza. Badania robione na tym samym sprzęcie 🙄 odganiam te złe myśli ale to wraca jak boomerang 🙈
Rozumiem bardzo dobrze :) Też jestem po dwóch stratach. Byłam na wizycie tydzień temu i najchętniej znowu bym poszła, a tu trzeba czekać do kolejnego poniedziałku 😅 Ale nie pozostaje nam nic innego, jak wiara, że wszystko będzie dobrze :) Ja sobie myślę, że póki nie ma krwawienia i większego bólu, to jest małe ryzyko, że coś jest nie tak. Generalnie jak już bije serduszko to ryzyko poronienia mocno spada + poronienia zatrzymane to też mały odsetek wszystkich strat. Myślę, że już nie możemy mieć aż takiego pecha :)

Mam za sobą dwie straty, teraz jestem w trzeciej ciąży i staram się nie panikować ale to czasami jest silniejsze ode mnie [emoji849] na pierwszym USG byłam w 5+5, był już zarodek z serduszkiem, crl 4,7mm. Na kolejną wizytę poszłam w 7+2 wg OM i crl wynosiło 9,9mm. Lekarz powiedział że rośnie ale martwię się że za mało [emoji17] między wizytami było 10 dni różnicy, zarodek powinien przyrastać 1mm dziennie a mój przyrósł tylko połowę tego co powinien - zamiast 10mm to tylko 5 [emoji849] wiem ze na tym etapie lekarz może źle zaznaczyć ten krzyżyk i to już jest różnica w pomiarze ale połowa prawidłowego przyrostu to jednak sporo. Możecie sprawdzic na swoich zdjęciach z USG czy miałyście takie idealne te przyrosty? [emoji849]
Nie znam się aż tak ale wydaje mi się trochę duży ten pierwszy pomiar. Ja w 6+2 miałam 0,28cm, później w 7+1 już 1,09cm.

No u Ciebie to ładnie wygląda... Pocieszam się że może lekarz źle zaznaczył ten pierwszy pomiar i wyszedł za duży, stąd ta różnica. Ale z drugiej strony to dobry lekarz i wątpię że mierzyłby tak byle jak 😒 skomentowałam że widzieliśmy się 10 dni temu i te 5mm to trochę mało to tak zdawkowo odpowiedział że 1cm odpowiada 7tc i wszystko pasuje 🙄
u mnie pierwsze badanie 6+1 crl 2,5 mm, kolejne 7+0 crl 8,3 mm… to moje maleństwo 😉ale w poprzedniej ciąży w tym czasie były podobne przyrosty , wszystko jest w normie

reklama
Bardzo ładny ma wymiar, około 50 centyla dla tego wieku :) Ten pierwszy wymiar jest chyba zły ;)

Załączniki

• Zrzut ekranu 2021-11-15 o 15.48.34.png
    Zrzut ekranu 2021-11-15 o 15.48.34.png
    37,9 KB · Wyświetleń: 279
Do góry