reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Niepełnosprawnosc orzeczenia

Eowym

Fanka BB :)
Miasto
Katowice
Mamusie dzieci niepełnosprawnych jestem w 8 miesiącu ciąży i chciałam by się dowiedzieć jak z załatwieniami po porodzie bo urodzę niepełnosprawne dziecko, kiedy starać się o orzeczenie o niepełnosprawnosci lub jakieś inne dokumenty, podobno przydają się jeśli chce się dostać do specjalistow lub nie czekać w kolejce. Co na takie dziecko przysługuje zasiłek pielęgnacyjny, jakie wsparcie można uzyskać aby mieć lepszy dostęp do lekarzy specjalistów, podobno można mieć asystenta?Proszę o porady dla mnie to czarna magia, mam dwoje dzieci i nigdy nie załatwiałam takich rzeczy, zostaje jedynie internet, lub telefony do placówek tylko jakich, ZUS, gops ośrodek zdrowia?

reklama
Rozwiązanie
W moim mieście akurat dzięki temu udało mi się załatwić szybko wszystkich specjalistów i rehabilitację bo tak kolejki były straszne. No i tez na pewno przydało się do jednorazowej wypłaty tego zasiłku.
W moim przypadku "ustawa za życiem" jest o kant ***, jeszcze nigdy nam się nie przydała, ale mam, bo "lepiej mieć" ;)
Mój Syn od 4 lat ma orzeczenie, ma padaczkę i zespół Arnolda-Chiariego.

Dziewczyny już Ci wszystko napisały, ja tylko powtórzę - zbieraj WSZYSTKO, każdy jeden świstek od lekarza, kseruj wyniki, których nie dostajesz do ręki, nawet kseruj zapisy EEG, im więcej, tym lepiej (ja zawsze komisję ZAWALAM papierami, bo komisje lubią uzdrawiać chorych).

Zapewne będzie Ci przysługiwał zasiłek rodzinny (jak w rodzinie jest...
W moim mieście akurat dzięki temu udało mi się załatwić szybko wszystkich specjalistów i rehabilitację bo tak kolejki były straszne. No i tez na pewno przydało się do jednorazowej wypłaty tego zasiłku.
W moim przypadku "ustawa za życiem" jest o kant ***, jeszcze nigdy nam się nie przydała, ale mam, bo "lepiej mieć" ;)
Mój Syn od 4 lat ma orzeczenie, ma padaczkę i zespół Arnolda-Chiariego.

Dziewczyny już Ci wszystko napisały, ja tylko powtórzę - zbieraj WSZYSTKO, każdy jeden świstek od lekarza, kseruj wyniki, których nie dostajesz do ręki, nawet kseruj zapisy EEG, im więcej, tym lepiej (ja zawsze komisję ZAWALAM papierami, bo komisje lubią uzdrawiać chorych).

Zapewne będzie Ci przysługiwał zasiłek rodzinny (jak w rodzinie jest niepełnosprawne dziecko, to próg dochodowy jest wyższy), więc o to też koniecznie składaj.

Dodatek do świadczenia rodzinnego z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka - 90zł do 5 roku życia, 110zł po 5 roku życia.
Zasiłek pielęgnacyjny - 215,84zł.
Świadczenie pielęgnacyjne - 1830zł (od 1 stycznia 2020r)

No i wiadomo, dofinansowanie zakupu sprzętu od NFZu (ale to droga przez mękę...), plus od razu rozejrzyj się za fundacją (my jesteśmy w Słoneczku i mogę spokojnie polecić), bo od stycznia będziesz mogła zbierać 1% na subkonto (środki niestety będziesz mieć dopiero w listopadzie) - przyda się na finansowanie dojazdów do lekarzy, wizyt prywatnych i leków.

W razie pytań wal jak w dym :)

Rozwiązanie
reklama
Do góry