reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Niemowlę nie przybiera na wadze

A moje jadło pewnie z 60ml... Ale częściej niż co 3h :-)

Moim zdaniem (o ile dziecko jest prawidłowo ważone), to należałoby zrobić diagnostykę.
Oprócz wspomnianych wyżej badań (anemia, krew utajona), to bym od razu zrobiła próby wątrobowe, dotyczące pracy nerek, hormony tarczycy oraz elektrolity.

reklama
A moje jadło pewnie z 60ml... Ale częściej niż co 3h :-)

Moim zdaniem (o ile dziecko jest prawidłowo ważone), to należałoby zrobić diagnostykę.
Oprócz wspomnianych wyżej badań (anemia, krew utajona), to bym od razu zrobiła próby wątrobowe, dotyczące pracy nerek, hormony tarczycy oraz elektrolity.
I glukozę. Też wtedy zalecają pediatrzy. :)

A faktycznie - mojemu w szpitalu codziennie sprawdzali. Bo był wcześniak i nie wiedzieli czy mogą wypuścić do domu.

Tak się teraz zastanawiam czy też nie warto by było oznaczyć bilirubiny. Może żółtaczka nie minęła?

A faktycznie - mojemu w szpitalu codziennie sprawdzali. Bo był wcześniak i nie wiedzieli czy mogą wypuścić do domu.

Tak się teraz zastanawiam czy też nie warto by było oznaczyć bilirubiny. Może żółtaczka nie minęła?
Jeśli to wcześniak, to na pewno należy się też na anemii skupić - czyli morfologia, żelazo, ferrytyna, crp. Z tego, co wiem, wcześniakom i tak przepisuje się żelazo na wszelki wypadek, bo są w dużej grupie ryzyka, jeśli chodzi o anemię. Takie są zalecenia. Ciekawe, czy tu maluszek przyjmuje i kiedy ma kontrolne badania. 🤔

Mój młody nie dostawał żelaza. Ale był pod opieką poradni neonatologicznej i do 1 r.ż. przy każdej wizycie (co 2-3 mc-e) miał robione badania.

Ja tylko uściślę, że nie każde niemowlę wypije 100ml na tym etapie ;) mój syn mając 2m korygowane wypijał max 70-80ml, ale jadł co 2h.
Jak najbardziej warto zaproponować więcej i zobaczyć, czy to o to chodzi, ale tez bez presji.
A to jest prawda. Ale lepiej zrobić 100 i wylac 20. A kto wie, może wypije. Mój syn mając 9 tyg pił 120. Dzisiaj jest zdrowym dwulatkiem, ważącym 13kg.

Przepraszam, nie chciałam Cię urazić. Z Twoich wcześniejszych wypowiedzi brzmiało, jakbyś przygotowywała schematycznie 80 ml co 3h, bo tak wyliczyła cdl. ;) Jeśli tak nie jest, to dobrze. :)
Na pewno koniecznie idź do lekarza. Możliwe, że zleci Wam badania krwi.
Oczywiście, rozumiem i doceniam zaangażowanie :) a ja się nie wyraziłam zbyt precyzyjnie

Jeśli to wcześniak, to na pewno należy się też na anemii skupić - czyli morfologia, żelazo, ferrytyna, crp. Z tego, co wiem, wcześniakom i tak przepisuje się żelazo na wszelki wypadek, bo są w dużej grupie ryzyka, jeśli chodzi o anemię. Takie są zalecenia. Ciekawe, czy tu maluszek przyjmuje i kiedy ma kontrolne badania. 🤔
Właśnie to jest cenny kierunek. Morfologia zwykła ok, ale są znamiona ryzyka niedoboru żelaza. A nie jest suplementowane. A ja mam spory niedobór, ciekawe, czy to wpływa na niedobór w mleku. Dzięki za podpowiedź

Właśnie to jest cenny kierunek. Morfologia zwykła ok, ale są znamiona ryzyka niedoboru żelaza. A nie jest suplementowane. A ja mam spory niedobór, ciekawe, czy to wpływa na niedobór w mleku. Dzięki za podpowiedź
A to od razu Cię uspokoję, nie wpływa. :) W mleku jest praktycznie stała ilość żelaza. :) To koniecznie zrób żelazo, ferrytyne i crp w celu sprawdzenia, czy z żelazem wszystko ok. :)

reklama

Nie. Poziom żelaza w mleku matki jest stały. Jest niższy niż w mlekach modyfikowanych, ale ma lepszą przyswajalność więc zwykle wypada dużo lepiej.
Nie mniej anemia matki w ciąży często sprawia, że dziecko ma anemię. Plus zbyt szybkie odpępnienie.

Do góry