reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nie umiem spać.

reklama
Hej a można spytać w prywatnej wiadomości jakie leki bierzesz??
Ale wiesz, że to jak będą działały leki to kwestia indywidualna? I leki, które ona bierze nie muszą sprawdzić się u Ciebie. Np. ja dopiero po wdrożeniu metylofenidatu, który jest stymulantem, zaczęłam normalnie zasypiać, bo mam ADHD i u mnie wydzielanie dopaminy było bardzo zaburzone. Zwykle byłam zmęczona cały dzień i dopiero wieczorem robiłam się pełna energii. Od kiedy go biorę mogę normalnie spać, nie mam żadnego problemu ze snem, a wcześniej jedyne, co mi pomagało zasnąć to benzodiazepiny, a brałam bardzo dużo leków na problemy ze spaniem i bezsennością. Leki powinnaś dobierać na podstawie wywiadu z psychiatrą i na podstawie eliminacji tych, które ci nie służą, a nie poprzez konsultację z jakąś użytkowniczką.

Ale wiesz, że to jak będą działały leki to kwestia indywidualna? I leki, które ona bierze nie muszą sprawdzić się u Ciebie. Np. ja dopiero po wdrożeniu metylofenidatu, który jest stymulantem, zaczęłam normalnie zasypiać, bo mam ADHD i u mnie wydzielanie dopaminy było bardzo zaburzone. Zwykle byłam zmęczona cały dzień i dopiero wieczorem robiłam się pełna energii. Od kiedy go biorę mogę normalnie spać, nie mam żadnego problemu ze snem, a wcześniej jedyne, co mi pomagało zasnąć to benzodiazepiny, a brałam bardzo dużo leków na problemy ze spaniem i bezsennością. Leki powinnaś dobierać na podstawie wywiadu z psychiatrą i na podstawie eliminacji tych, które ci nie służą, a nie poprzez konsultację z jakąś użytkowniczką.
Zgadzam się z tobą i jestem po konsultacjach z psychiatrą i mam dobrane leki ale jestem na początku drogi i chciałam podpytać o doświadczenia innych kobiet w podobnej sytuacji z dzieckiem.

Jestem podobnego zdania, ogólnie nie ma sensu tutaj polecać leków bo to lekarz powinien stwierdzić czy leki będą dobre czy nie. I czy dana osoba jest w stanie je przyjmować.
Jeśli chodzi o mnie to u mnie bardzo pomogło ograniczenie przeglądania smartfona po godzinie 8, zasypiam o wiele lepiej.
Aczkolwiek oczywiście jesli problem jest głębszy to warto jest porozmawiać z leakrzem.

Do góry