reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zdolne maluszki - czyli co potrafią wrześniowe dzieciaczki

U Nas też nowe dźwięki. Częściej Młoda się uśmiecha i to taki uśmiech od ucha do ucha (reaguje śmiechem na całusy, rozmowę i masowanie). Potrafi już skupić na dużej wzrok i przybiera wtedy taki poważny wyraz twarzy. Bawi się w rozmowy. Głowę w pionie już trzyma dosyć dobrze jednak pozycja na brzuszku nie należy do jej ulubionych (chyba przez to wracanie pokarmu) i tak na siłę ją przewracam. Piąstki w ręku to dosyć dziarsko żuje.

reklama
z anulą to można już pogadać w jej języku. śliczniezaczepia usmiechem, krzyczy na mame jak jej znikam głośnym aaaaauuu.
główkę też super trzyma, i ostatnio strasznie sie wygina, martwi mnie to troche, ale mam nadzieje że to tylko sposób na patrzenie na rzweczy które ją zaciekawią.
łapie też rączkami tak bardziej świadomie, nie przypadowo.
i się tak słodo rączkami potwarzy gładzi.

To u nas też podobnie.Mały juz pięknie się usmiecha i można z nim porozmawiać i baardzo lub jak się z nim rozmawia.
Tez pcha rączki do buzi i je ssie i pieluszkę też potrafi sobie do buzi wziąść i fajnie ją miętoli rączkami.
Zaczynamy także teap uczenia się chwytania

U nas nauka alfabetu idzie całą parą:-D, narazie samogłoski na tapecie :-p"a,e,o "wychodzą nam całkiem nie źle. Najlepiej jednak wychodzi Jagodzie "ej". Uśmiechy rozdaje na prawo i lewo,a jak widzi tatusia to włącza się w niej prawdziwa kobietka bo robi takie słodkie oczka, kokieta jedna :-p

Ja się zaczynam martwic, bo młoda nic nie "gada", Majka w jej wieku nawijała aż miło, a ta nic...usmiecha się pięknie jak sie do niej mówi...nie wiem może jeszcze nie jest jej czas

Musimy się pochwalić, że Leoś zaczął dziś podnosić główke przy podciąganiu za rączki :-) Ależ był z siebie dumny!

Moja jak przeważnie wsadzała sobie tylko jedną rękę do buzi to tak od 3 dni wsadza obie na raz. Oczywiście częściej i tak tylko lewą. Śmieje się więcej. Uważnie każdego obserwuje. Reaguje na dźwięki i kojarzy te same. I na coś co jej się nie podoba nie reaguje od razu płaczem tylko najpierw wyraża to mimiką (podkuwki itp).

madzik nie martw sie kazde dziecko rozwija sie inaczej, nawet jesli jest z tych samych rodzicow :-)
Ja jak czytam co robi mala Paulinka ellsi a jest praktycznie w tym samym wieku co moja to musze przyznac ze moja wielu z tych rzeczy nie robi ale za to rozwija sie w innych kierunkach i nie ma co sie martwic. Wazne ze dzieci zdrowe i jesli faktycznie sie tym martwisz to zapytaj pediatry przy najblizszej wizycie.
tofilesia gratuluje postepow! :-)
ellsi zdolniacha z tej Twojej Paulinki :-)

reklama
A mój Bartulka zaczyna sie tak wyginac w prawą strone i to początek jest do przewracania sie z pleców na brzuszek ;-) to wygląda tak jakby chciał rączka cos sięgnoć z boku i ją tak wyciąga i taki jakby łuk robi wychylając głowę do tłu

Do góry