@Mamaax3 Hmm wszystko zalezy od tego jakie zjadasz porcje oraz z jakiej wagi zaczynalas. Nalezy pamietac, ze na tym etapie ciazy organizm matki potrzebuje tylko o jakies 300-350 kalorii wiecej - zatem jest to mniej wiecej jedna kanapka.
Natomiast gdy bedzie dostarczana wieksza liczba kalorii niz potrzeba - i nie zuzyje ich matka na aktywnosci - to zostana one zmagazynowane w postaci tluszczu.
Sprawdz tez czy nie masz obrzekow, bo na tym etapie czesto odklada sie woda w organizmie, stad moze taki a nie inny przyrost wagi.
Pamietaj tez ze jedni tyja wiecej drudzy mniej i nie powinnas sie tym sugerowac. Jednak zbyt szybki przyrost wagi moze prowadzic do roznych schorzen np. cukrzycy, wiec nalezy to kontrolowac.
Moja waga:
- waga przed ciaza ok 54 kg (utrzymujaca sie przez ok 5 lat);
-
waga WYJSCIOWA (przez 5/6 mies. przytylam ok 1 kg - min. po progesteronie), czyli waga od ktorej zaczynalam ciaze:
55.3 kg
- do ok 13 t.c.: + 0 kg - 55.3 kg
- 14-15 t.c.: + 1kg - 56.3 kg
- 16 t.c.: + 0,3 kg - 56.6 kg
- po 4 dniowym pobycie w szpitalu (15+5 - 16+1): - 1 kg - 55.6 kg
- 17+1 (dzis): + 0,7 kg -
56.3 kg
Staram sie nadrobic to co stracilam w szpitalu, ale latwo nie jest, bo ja nigdy duzo nie jadlam. Staralam sie za to zawsze zjadac jak najbardziej wartosciowe produkty, czyli malo ale dobrze :-) Morfologia OK, po szpitalu lekko spadl mi hematokryt.
Pozdrawiam serdecznie.