reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasienie

nataliammm1993

Początkująca w BB
Hej dziewczyny. Co sądzicie o wynikach mojego partnera? Pierwsze ciąża w sierpniu biochemiczna, 2 ciąża bliźniacza-8 tydzien poronienie - jeden się wchłonął, u drugiego brak akcji serca.. U mnie morfologia, krzepliwość, tarczyca wszystko bardzo dobrze. Wyniki nasienia partnera w maju były dosyć słabe. Dzisiaj byliśmy na ponownym badaniu nasienia. Wyniki dodam co myślicie o wynikach? Mamy jakieś szanse?

Załączniki

• IMG_20200220_170934.jpg
    IMG_20200220_170934.jpg
    774,8 KB · Wyświetleń: 287
  • IMG_20200220_170951.jpg
    IMG_20200220_170951.jpg
    645,2 KB · Wyświetleń: 254
reklama
No ja bym z tymi wynikami poszła jednak do lekarza...

Wyniki ogólne nasienia są OK,
W uwagach w badaniu jest oligozoospermia, czyli zmniejszona ilość plemników (wiadomo ciut mniejsza szansa, wiec może to wpływać potencjalnie na płodność) + zmniejszona żywotność.
Dopytałabym też odnośnie tej budowy czy jest OK (bo tu norm nie widzę), chyba że wiesz coś więcej :)

Może by warto pomyśleć o jakiejś diecie dla partnera? poprawiająca parametry? :)

Szanse są, bo to nie jest tak, że plemniki są nie takie... po prostu jest ich mniej i może trudniej im dopaść jajeczko ;)

Wyniki nie są najgorsze, w tych czasach wielu mężczyzn ma niższe parametry nasienia bo jeszcze kilkanaście lat temu normy były wyższe. Jeżeli zaszłaś już raz w ciążę to znaczy że plemniki męża dawają radę, ba nawet podwójnie skoro to były bliźnięta. Współczuję straty i myślę że ciąża to kwestia czasu ale fakt wizyta u lekarza by się przydała, może potrzebne będą jakieś suplementy, sport, ewentualnie rezygnacja z nałogów jeśli mąż jakieś ma :) a kiedy zaszłaś w drugą ciążę? Czy mąż miał robione inne badania? Chodzi mi o tarczycę i hormony

Nie robił innych badań tylko nasienie. Co do tej budowy to nic więcej nie wiem tylko takie wyniki robillismy. W pierwszej ciąży byłam w sierpniu ta właśnie była biochemiczna chwilkę później w pazdzierniku już była ta bliźniacza a w grudniu była już strata. Wszystko oczyściło się samo na kontroli byłam teraz że wszystko jest ok. A badania genetyczne mamy we wrześniu.

U mojego męża były jeszcze gorsze wyniki . Udało się i mamy dwie śliczne córeczki, brał witaminki profertil.

reklama
Nie chce się w wątek wtrącać, ale ja bym usunęła to zdjęcie gdzie jest nr pesel męża.
Broń Boże to nie jest żadna złośliwość, tylko troska o dane a zwłaszcza takie ;)
Pozdrawiam i powodzenia w staraniach :)

Do góry