reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nadmierne pocenie główki u niemowlaka

Kasia0109

Początkująca w BB
Córce (7 miesięcy) od kilku dni strasznie się poci na głowce tylko podczas snu. Kilka dni temu przy okazji szczepienia doktorka stwierdziła, że to nic takiego ale w internecie znalazłam, że to może być nawet objaw nowotworu. Teraz bardzo się martwię o nią. Spotkałyscie się z czymś takim u swoich dzieci?

reklama
Rozwiązanie
Dziś idę jeszcze do pani neonatolog zobaczę co ona nam doradzi. Morfologię mała miała zrobioną miesiąc temu, wyszły odchylenia ale dwóch lekarzy uważało, że niby ok.
O skierowaniu na NFZ zapomnij bo witamina D3 jest nierefundowane. Ja robiłam synowi. Nie miał jeszcze roku na pewno. Ale dokładnie nie pamiętam ile miesięcy miał. Coś koło 8 chyba. Lekarz nie mówił, że to badanie jest niemiarodajne.
Ja mam dziecko 2-tygodniowe... Nie chce kluc niepotrzebnie, ale ma miękka i pocaca się głowe. Pytałam przy wypisie ze szpitala, czy nie powinnam podawać 800 jm, ale jakoś tam olali sprawę (nie tylko w tym nie otrzymałam wiążącej info), chociaż sami mi powiedzieli o miękkiej czaszce. Nasz lekarz na patronazu potwierdził, ale został przy 500jm vigantolu na razie. NFZ refunduje badanie poziomu d3, ale od specjalistów np. od endokrynologa a ja się na razie nie wybieram.

reklama
Ja mam dziecko 2-tygodniowe... Nie chce kluc niepotrzebnie, ale ma miękka i pocaca się głowe. Pytałam przy wypisie ze szpitala, czy nie powinnam podawać 800 jm, ale jakoś tam olali sprawę (nie tylko w tym nie otrzymałam wiążącej info), chociaż sami mi powiedzieli o miękkiej czaszce. Nasz lekarz na patronazu potwierdził, ale został przy 500jm vigantolu na razie. NFZ refunduje badanie poziomu d3, ale od specjalistów np. od endokrynologa a ja się na razie nie wybieram.
Jeżeli byłabym na Twoim miejscu, umówiła bym wizytę prywatną u jakiegoś dobrego pediatry lub neonatologa. Z tego co kojarzę podawanie zbyt dużej ilości d3 powoduje zbyt szybkie zarastanie ciemiączka. Być może wieksza dawka jest wam niepotrzebna.

Czy udało wam sie ustalic przyczyne nadmiernego pocenia sie główki? Ja jedynie badalam poziom witaminy D wyszlo 49 takze wszystko chyba w normie bo u lekarza z wynikiem jeszcze nie bylam. U corki glowa sie poci tylko kiedy spi albo jak je butelke u mnie na rekach, takze juz sie zastanawiam czy jej po prostu za cieplo nie ale sama juz nie wiem. Najbardziej mnie przeraża ze jak przysnie w foteliku to potrafi miec cala glowe mokra a jakos za cieplo jej nie ubieram.

Czy udało wam sie ustalic przyczyne nadmiernego pocenia sie główki? Ja jedynie badalam poziom witaminy D wyszlo 49 takze wszystko chyba w normie bo u lekarza z wynikiem jeszcze nie bylam. U corki glowa sie poci tylko kiedy spi albo jak je butelke u mnie na rekach, takze juz sie zastanawiam czy jej po prostu za cieplo nie ale sama juz nie wiem. Najbardziej mnie przeraża ze jak przysnie w foteliku to potrafi miec cala glowe mokra a jakos za cieplo jej nie ubieram.
W foteliku pocą się chyba wszystkie dzieci. Mój syn normalnie się nie poci a w foteliku mokry tył główki i plecy. Prawdopodobnie Twojej córce jest po prostu za ciepło.

W foteliku pocą się chyba wszystkie dzieci. Mój syn normalnie się nie poci a w foteliku mokry tył główki i plecy. Prawdopodobnie Twojej córce jest po prostu za ciepło.
No calkiem mozliwe. Chociaz mnie to dziwi bo np spala ostatnio na kocyku ale w ogole nie przykryta a w sumie upalow nie bylo, a ta glowa spocona. Mam wrażenie ze ta jej glowka nie moze miec stycznosci z zadnym kocem, poduszka itp. W nocy spi na samym materacu w lozeczki i jest ok

No calkiem mozliwe. Chociaz mnie to dziwi bo np spala ostatnio na kocyku ale w ogole nie przykryta a w sumie upalow nie bylo, a ta glowa spocona. Mam wrażenie ze ta jej glowka nie moze miec stycznosci z zadnym kocem, poduszka itp. W nocy spi na samym materacu w lozeczki i jest ok
A z czego ten kocyk? Jak ze sztucznych materiałów to nic dziwnego.

reklama
A z czego ten kocyk? Jak ze sztucznych materiałów to nic dziwnego.
Nawet nie wiem bo bylismy u rodziny. W domu spi w łózeczku i jest ok ale jak ja wezme do nas do łóżka nad ranem to tez jej sie potrafi ta główka spocic. Ja tak bardziej porownuje do siebie ze ja tez spie w tej poscieli i sie nie poce ale moze u dzieci to normalne.

Do góry