reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Na jakiej wysokości odczuwacie ruchy?

jjjjjjjjjj1990

Aktywna w BB
Witam wszystkich :) po dwóch poronieniach dzięki heparynie i lękom jestem obecnie w 21+2 tc. Na USG połówkowym w 19 tygodniu wyszło że łożysko jest na przedniej ścianie wysoko, a córeczka ułożona glowkowo. To co mnie zastanawia to miejsce w którym zaczęłam odczuwać ruchy. Czuję je nisko w dole brzucha, a przy takim ułożeniu zastanawiam się czy nie powinnam czuć ich wyżej. To są takie puknięcia znienacka głównie jak leze po jedzeniu na plecach, dziwne uczucie :) nieraz bardziej z boku coś poczuje ale też nisko. Czytałam że takie puknięcia mogą oznaczać czkawkę ale między jednym a drugim miks czasem z 10 minut więc już nie wiem. Może niepotrzebnie panikuje, lekarz za dwa dni

reklama
Ja mam 23+6 i też czułam najpierw takie pukniecia, a teraz już trochę dłuższe i częstsze. Najpierw córka była ułożona glowkowo, teraz jest miednicowo i nogi ma tam gdzie ja pecherz. Bardzo zabawne jak kopię i nagle w sekundzie zachce mi się siku, a za minutę już mi się nie chce.. Albo chciało mi się wczoraj siku jak stałam a jak już usiadlam na WC to wcale. I tak łażę do tej łazienki jak debil posiedzieć sobie na kiblu 👍😉

Sam fakt, że łożysko znajduje się na ścianie przedniej może trochę tłumić te ruchy. Ja aktualnie 17+4 i też mam łożysko z przodu a w pierwszej ciąży miałam na ścianie tylnej to jest różnica. Czasami cały dzień nic nie czuję, dopiero wieczorem jak się położę to dosłownie na linii nazwijmy to majtek z niskim stanem czuje delikatne ruchy :) ale co tu chcieć, dzidziuś jest jeszcze nisko :)

Również mam łożysko na przedniej ścianie i najpierw pierwsze ruchy jakoś w końcówce 18 tygodnia poczułam nisko i tak jak piszesz - lekkie puknięcia. Teraz (24+6) to już czuję wszędzie. 😄 Ale tak jak piszą dziewczyny, na tym etapie to maluch ma jeszcze bardzo dużo miejsca i fikołki może robić, więc to że na badaniu się ułożyła główkowo to nie znaczy że po wyjściu już nie była odwrotnie. ;)

A czy odczuwacie czasem lekkie ciągniecie w brzuchu ból przypominający miesiączkowy? Ja ostatnio tak spanikowałam, bo te bóle kojarzą się z krwawieniem, na szczęście nic takiego nie wystąpiło. Lekarz zalecił w razie czego nospe brać i zwiększyć duphaston do trzech razy dziennie, na szczęście bóle były jednodniowe tylko. Ja po dwóch wcześniejszych stratach jestem trochę przewrażliwiona i byle co mnie niepokoi, dobrze że już jutro wizyta

reklama
A czy odczuwacie czasem lekkie ciągniecie w brzuchu ból przypominający miesiączkowy? Ja ostatnio tak spanikowałam, bo te bóle kojarzą się z krwawieniem, na szczęście nic takiego nie wystąpiło. Lekarz zalecił w razie czego nospe brać i zwiększyć duphaston do trzech razy dziennie, na szczęście bóle były jednodniowe tylko. Ja po dwóch wcześniejszych stratach jestem trochę przewrażliwiona i byle co mnie niepokoi, dobrze że już jutro wizyta
Tak, mi się zdarza czasem takie delikatne bóle nadal odczuwać. ;)

Do góry