reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mycie ząbków, wizyta u dentysty itp.

dziewczyny nawet 5 latek nie jest w stanie sam prawidłowo i dokładnie umyć zębów.
Ja myję Olivii dwa razy na dzień, potem osa po moim myciu myje swoje ząbki sama przez chwilkę.
Zębów nie lakowałam. Olivia ma zdrowe mleczaki, śnieżnobiałe, co 6 miesięcy chodzimy na kontrole. Nie ma problemów z siadaniem na fotel, bo nie raz widziała jak dentysta leczył mi zęby i jak mama siedzi :)

reklama
Ja tez sama myje Julce zęby potem daje jej szczoteczkę i myje sobie ale to raczej w formie zabawy

Mam za to inny problem a mianowicie Julka nie chce słyszeć o płukaniu zębów po umyciu i nie wypluwa pasty:crazy:
Rano myje jej ząbki pasta bez fluoru a wieczorem elmexem ale nakładam odrobinkę i wcieram we włosie szczoteczki

mala myje sama zabki bardzo chetnie. chyba dlatego ze lubi sie najesc pasty do zebow i trzeba z tym uwazac.jednak po niej potem lekko poprawiam zeby zobaczyc czy dokladnie umyla.

Xawek zaczął płukać jak go tata nauczył... najpierw z przegotowaną wodą ćwiczyliśmy, bo wiadomo że zanim załapie to si etroche opije... a lepsza przegotowana niz kranówa... dopiero jak opanował to płucze kranówą normalnie.
aczkolwiek na poczatku tez nie cchiał... ba! nawet myć nie chciał. tylko paste wysysał zjadał i jezcze chciał ... ale mu jakos przeszlo

za to teraz musimy zaliczyc pierwszą wizytę u dr.ząbka.... bo zobaczylam 2 malutkie kropeczki na jednym ząbku trzonowym....
ale nie wiem jak to bedzie.... bo on straszny panikarz jest i bardzo dlugo oswaja sie z nowym miejscem i ludźmi... napewno nie usiadzie odrazu na fotel i nie da sobie zajrzec....
nie mam pojecia co zrobic... tak czy siak bedzie to dla niego duży stres a ja nie chce go nastraszyc na cale życie :-/

Konieczny jest dobry dentysta, taki z podejściem do dzieci.
Mój synek ma bardzo popsute ząbki, lapis na górnych jedynkach i dwójkach, plomby w trzonowych... koszmar. A przecież odkąd wyrosły mu pierwsze ząbki myjemy regularnie, szybko przeszliśmy na pastę z fluorem (elmex dla dzieci), je dużo jogurtów i lubi mleko.
Chodzimy do pedodonty w Medicover w Warszawie, polecam, syn nawet przy borowaniu jest spokojny.
Co do mycia ząbków - czasem u dentysty polecającego Elmex można dostać Kalendarz Szczotkowań. Jest to tablica i naklejki, które naklejamy po szczotkowaniu porannym i wieczornym codziennie, przez osiem tygodni. Po tym czasie powstaje obrazek. Jak któreś szczotkowanie ominęliśmy to w obrazku jest dziura i takie dziury mogą zrobić się w ząbkach jeżeli nie będzie się myć. Zawile napisałam ale myślę, że zrozumiale. Polecam, sposób wypróbowany. Naklejki już się skończyły, a protestów przy myciu nie ma :)

niedawno zdecydowalismy się na lapisowanie. specjalnie tego nie widać, bo jest na trzonowych i jedynkach od spodu (jedynki zlamane po uderzeniu), ale dwójki lekko pożókly tak po pierwszym malowaniu. dentystka zalecila 5 smarowan, ale czytalam, ze powinna miec 3. jak bylo u Was? czy znacie stomatologa z bydgoszczy który by zaplombowal ząbki 3-latce?

reklama
Ząbki myjemy 2 razy dziennie razem - najpierw Ola sama, potem ja poprawiam.
U dentysty byliśmy pierwszy raz przed 3 urodzinami - dorobiła się już trzech plomb (bardziej to plombowanie ja przeżywałam niż Ola), ząbki ma polakierowane.
Bardzo ważna jest pierwsza wizyta, żeby trafić na lekarza z dobrym podejściem i nie zrazić dziecka. Nam się udało i do dentysty śmiga chętnie

Do góry