reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Must have wyprawkowe

Widziałam, że jest dużo takich tematów tu, ale zadam jeszcze raz, bo tego wszystkiego jest tak strasznie dużo i się serio pogubiłam w robieniu tej wyprawki, więc:
- Jakie rzeczy z jakich marek sprawdziły Wam się najbardziej?
- Ile kosztowała Wasza wyprawka?
- Co z apteki warto na 100% kupić dla noworodka?
- Jakie z wyższej półki rzeczy Wam się sprawdziły?
Czytam wszystko co się da o tych wyprawach, ale nie nadążam z tym wszystkim i fajnie by było jakby ktoś napisał swoje must have

reklama
Z apteki:
syrop p.bolowy (paracetamol, ibuprofen) lub czopki
sol fizjologiczna w ampulkach, gaziki jalowe - do przemywania oczek, pepowiny
masc na ew odparzenia pupy - mi sie sprawdzil sudocrem, linomag zielony, alantan z panthenolem
witamina D3
octenisept
termometr - u nas do ucha Braun
inhalator
aspirator do noska

To takie must have z apteki.

Jeśli chodzi o ubranka to ja polecam z hm, bodziaki i dresiki z szerokim ściągaczem w pasie (bez gumki, nie uciskają brzuszka) - zwłaszcza jeśli masz suszarkę. Miałam pełno ubranek, dostałam jakies z Pepco itp i po pierwszym praniu do wywalenia. A te z HM są niezniszczalne. A niestety bywa, że pralka i suszarka chodzi codziennie 🙈ogólnie lepiej na początek kupić mniej ubranek i jak będziesz wiedziała, które Wam najlepiej pasują to dokupić. Ja kupiłam sporo a połowy nie użyję. A ile kosztowała cała wyprawka nie powiem bo dużo kupowałam z drugiej ręki.

Od siebie podpowiem, że warto się rozejrzeć na vinted, bo po takich maluszkach ubranka łatwo znaleźć w stanie idealnym - a o wiele taniej niż kupować nowe.

U nas sprawdziły się też:
kocyki 2 szt
Tetry 10 szt
Flanele 5 szt
Śpiworek
Termoforek z pestkami wiśni
Lampka z delikatnym światłem (ja mam ładowaną na USB i z pilotem)
Płyn do kąpieli - my używamy Sylveco
Na początku też chętnie używaliśmy leżaczka do kąpieli i stojaka do wanienki, wanienkę mamy z ikei
Miałam też kokon i na początku go używałam, oraz poduszkę do karmienia.
Przydatna mi była poduszeczka do wózka, taki jakby motylek, żeby główka nie latała.

Moje rodziło się w listopadzie, więc miałam sporo bodziaków na długi rękaw i pajacyków. Kup sobie trochę body zapinanych kopertowo, wiele mam to lubi bo niektóre dzieci lepiej to znoszą niż takie wkładane przez głowę. Czapeczki ze dwie, skarpetki też tak 3 czy 4 pary. Za dużo nie ma co kupować, bo dziecko co miesiąc zmienia rozmiar. Na początek naszykuj sobie rozmiar 56, ale miej coś też 50 i 62 bo to zależy jakie duże się dziecko urodzi.

Czego nie użyłam choć miałam? Karuzelki nad łóżeczko. I samego łóżeczka prawie też, ale mam i może kiedyś wejdzie w użycie 😄 laktator też mi się w sumie nie przydał, bo ostatecznie nie dokarmiałam młodego, ale na stanie był wraz z kompletem butelek.

Ogólnie jeśli chodzi o wyprawkę to bardzo mi pomogła lista od położnej ze szkoły rodzenia.

Ja ubranka kupowałam używane albo w Pepco. Fakt że szybciej się zużywają ,ale dzieci w tym wieku bardzo szybko rosną i niektóre udało mi się założyć 2 razy a niektórych ani razu i już były za małe.

Ja bym do wyprawki dorzuciła jeszcze ze 2 rodzaje pieluszek - bo nie wiadomo, które podpasują.

Moim zdaniem, ta lista wyprawkowa jest zdecydowanie za długa. Nie ma sensu kupować kremu na odparzenia, jeśli dziecko nie ma odparzeń. W zasadzie w każdym mieście jest całodobowa apteka i zakup kosmetyków czy leków można zrobić w miarę potrzeby. Kupiłabym jedynie octanisept i coś do kąpieli.

Termometr, inhlator, aspirator - można kupić, bo jak nie od razu, to kiedyś na pewno się przyda :)

Jak masz samochód - to warto dopasować i kupić fotelik - i na tym bym nie oszczędzała.

Wózek - w zależności od funduszy - jak nie masz za dużo, to poszukaj używanego.

Od siebie podpowiem, że warto się rozejrzeć na vinted, bo po takich maluszkach ubranka łatwo znaleźć w stanie idealnym - a o wiele taniej niż kupować nowe.

U nas sprawdziły się też:
kocyki 2 szt
Tetry 10 szt
Flanele 5 szt
Śpiworek
Termoforek z pestkami wiśni
Lampka z delikatnym światłem (ja mam ładowaną na USB i z pilotem)
Płyn do kąpieli - my używamy Sylveco
Na początku też chętnie używaliśmy leżaczka do kąpieli i stojaka do wanienki, wanienkę mamy z ikei
Miałam też kokon i na początku go używałam, oraz poduszkę do karmienia.
Przydatna mi była poduszeczka do wózka, taki jakby motylek, żeby główka nie latała.

Moje rodziło się w listopadzie, więc miałam sporo bodziaków na długi rękaw i pajacyków. Kup sobie trochę body zapinanych kopertowo, wiele mam to lubi bo niektóre dzieci lepiej to znoszą niż takie wkładane przez głowę. Czapeczki ze dwie, skarpetki też tak 3 czy 4 pary. Za dużo nie ma co kupować, bo dziecko co miesiąc zmienia rozmiar. Na początek naszykuj sobie rozmiar 56, ale miej coś też 50 i 62 bo to zależy jakie duże się dziecko urodzi.

Czego nie użyłam choć miałam? Karuzelki nad łóżeczko. I samego łóżeczka prawie też, ale mam i może kiedyś wejdzie w użycie 😄 laktator też mi się w sumie nie przydał, bo ostatecznie nie dokarmiałam młodego, ale na stanie był wraz z kompletem butelek.

Ogólnie jeśli chodzi o wyprawkę to bardzo mi pomogła lista od położnej ze szkoły rodzenia.
I to jest właśnie bezsens tworzenia list wyprawkowych, bo mnie polowa z tych rzeczy sie kompletnie nie przydała 😂😂😂

I to nie jest krytyka, zwyczajnie kazdy ma inaczej :)

Moim najbardziej niepotrzebnym zakupem byl monitor oddechu 😂

Bodziaki uwielbiam z C&A :) te z pepco robią sie sztywne po praniu.

PS. Polecam olx :) masę rzeczy tam kupuję dla dziecka.

Z apteki:
syrop p.bolowy (paracetamol, ibuprofen) lub czopki
sol fizjologiczna w ampulkach, gaziki jalowe - do przemywania oczek, pepowiny
masc na ew odparzenia pupy - mi sie sprawdzil sudocrem, linomag zielony, alantan z panthenolem
witamina D3
octenisept
termometr - u nas do ucha Braun
inhalator
aspirator do noska

To takie must have z apteki.
witamina d3 polecam ibuvit w kapsułkach wyciskanych bo vigantol jest za cięzki podobno.
Dorzucam: katarek, termofor ale nie z pestek wisni tylko normalny dla niemowląt na wodę,

I to jest właśnie bezsens tworzenia list wyprawkowych, bo mnie polowa z tych rzeczy sie kompletnie nie przydała 😂😂😂

I to nie jest krytyka, zwyczajnie kazdy ma inaczej :)

Moim najbardziej niepotrzebnym zakupem byl monitor oddechu 😂

Bodziaki uwielbiam z C&A :) te z pepco robią sie sztywne po praniu.

PS. Polecam olx :) masę rzeczy tam kupuję dla dziecka.

Zgadzam się - z tych rzeczy co wyżej to może z 2 rzeczy mi się przydały :D
Aaaa i jeszcze co innego przydało mi się przy każdym z 3 dzieci - bo każde dziecko jest inne, a tylko krowa nie zmienia zdania ;)

reklama
Z wyższej półki:
Stokke tripp trap plus newborn set
Baby bjorn (z zabawką)
Merino kombinezon/ kurtka engel
Merino kocyk hvid
Dobry fotelik dobrany indywidualnie
Miś moonie- najlepszy przyjaciel.

Do góry