reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mózgowe porażenie dziecięce

mama Natalki2017

Fanka BB :)
Czy są tu rodzice dzieci które mają MPD? Potrzebuje chyba jakoś słów otuchy bo już jestem totalnie załamana. Nawet nie wiem od czego zacząć. Może od tego że córka ma prawie 1,5 roku. Ma problem z lewą stopa która skręca do środka podczas chodzenia. Początkowo myślałam że to problem z przywiedzeniem. Ale po ostatniej wizycie u ortopedy usłyszałam podejrzenie MPD. Nasza rehabilitantka też tak uważa. Jestem podłamana, zadręczam się i obwiniam, bo to moja wina. Wiem że inni mają gorzej ale perspektywa że dziecko będzie w jakimś stopniu kalekie i będą się z niej śmiać mnie na chwilę obecną przerasta. Powiedzcie mi jak i was wygląda życie z MPD, czy rehabilitacja pomaga, czy u dziecka kogoś z was jest porażenie jednej kończyny? Jak dziecko się rozwija?

reklama
Mojej siostry syn urodzil się z obustronnym mózgowym porażeniem dziecięcym (wczesniak). Lekarze mówili zgodnie, że co najwyżej będzie jeździł na wózku.
Dzięki dobrym lekarzom, fizjoterapii, ćwiczeń w domu jest całkiem zdrowy! Choroba cofnęła się całkowicie. Ma teraz 15 lat.
Masz w sobie siłę! Dobra rehabilitacja czyni cuda!

Mojej siostry syn urodzil się z obustronnym mózgowym porażeniem dziecięcym (wczesniak). Lekarze mówili zgodnie, że co najwyżej będzie jeździł na wózku.
Dzięki dobrym lekarzom, fizjoterapii, ćwiczeń w domu jest całkiem zdrowy! Choroba cofnęła się całkowicie. Ma teraz 15 lat.
naprawdę? ale mi daje Pani nadzieję, bo już jestem w rozsypce. Co prawda dopiero czekamy na wizytę u neurologa ale już tyle przeszłam ze starszą córką że kolejne problemy już mnie przytłaczają. Bardzo dziękuję za tę wiadomość

naprawdę? ale mi daje Pani nadzieję, bo już jestem w rozsypce. Co prawda dopiero czekamy na wizytę u neurologa ale już tyle przeszłam ze starszą córką że kolejne problemy już mnie przytłaczają. Bardzo dziękuję za tę wiadomość
Rehabilitacja trwała okolo 2 lata, ale już jak zaczął chodzić (trochę później niż inne dzieci) to lekarze byli zdziwieni, do 2 roku życia wyrównał rozwój do swoich rówieśników. Pracowaliśmy z nim 5 razy dziennie przez ponad rok, później rzadziej.

Rehabilitacja trwała okolo 2 lata, ale już jak zaczął chodzić (trochę później niż inne dzieci) to lekarze byli zdziwieni, do 2 roku życia wyrównał rozwój do swoich rówieśników. Pracowaliśmy z nim 5 razy dziennie przez ponad rok, później rzadziej.
bardzo dziękuję. W czwartek mam z córką wizytę u neurologa więc zobaczymy co powie

Czy można prosić jakiś namiar na lekarzy czy rehabilitantów?

reklama
Do góry