reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mowa naszych listopadowych dzieciaczków ...

moja Maja juz gada na całego, powie prawie wszystko i od jakiegoś czasu mówi zdaniami,

a na pytanie dlaczego zrobiłas siku w pampers mówi "bo tak" :no::-D
a dziś mówie do niej chodź do mnie, a ona mi na to "przeciez ide" :no::-D

reklama
Uwaga, cytuje dialog mojego syna i jego kolezanki:
On: "Mam Tomka" (lokomotywe z bajki na koszulce)
Ona: "Mam Zygzaka" (Zygzak MacQueen z filmu Auta, również na koszulce)
On: "Kocham cie".

Pelna abstrakcja, nie?

Maks doszedl do tego, ze przychodzi do mnie i mowi "Kocham cie. Moge ogladac Tomka?" :confused:

moja julka gada jak najęta czasami marze aby było troszke ciszy
teraz jesteśmy na etapie a co to a po co a czemu:-)
A kocham Cie mamusiu najbardziej na swiecie to tekst przewodni każdego dnia:-)

moja julka gada jak najęta czasami marze aby było troszke ciszy
teraz jesteśmy na etapie a co to a po co a czemu:-)
A kocham Cie mamusiu najbardziej na swiecie to tekst przewodni każdego dnia:-)

Oooo, skąd my to znamy? My też mamy ciąg pytań "A ciemu?" dopóki wreszcie czyjaś wiedza się nie wyczerpie. Ogólnie Małgosia buduje zdania, które mnie czasem wprawiają w osłupienie, recytuje też proste wierszyki Brzechwy. Nie wymawia tylko przy tym głosek R i L, więc wszystko brzmi przekomicznie.
A tak wogóle to miło znów zajrzeć na forum...

oj u nas tez trajkotanie na porzadku dziennym

najbardziej lubię jak się sama bawi i do siebie gada albo spiewa albo jak wraca od dziadków i próbuje wszystko na raz opowiedziec i jeszcze do tego gestykuluje :-)

a Majka nie wymawia rz po spółgłoskach p, b np. brzuch - buch, przykryj - pykryj :-D
a co do literki r to zależy od słowa

Asię ciężko przegadać, trajkocze na okrągło, a po przedszkolu nie sposób wejść jej w słowo tyle ma do opowiedzenia. Niestety opowiada wszystko naraz co było na objad i jak biegała na leżakowaniu. Mam poważne trudności z wyłapaniem czy jeszcze mówi o koleżance z przedszkola czy już o bajce którą chce zachwilę obejżeć.
Są jednak moje ulubione :)
tata cochnij mi kawałek bajki, albo
to niedobra małapa

reklama
Do góry