reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Morfologia u niemowlaka

tonka

Fanka BB :)
Dziewczyny powiedzcie mi jak wygląda morfologia u maluszka MAM skierowanie ale jak przeczytałam na internecie że pobierają krew z główki to nie wiem co zrbić...

reklama
Nie koniecznie z głowy ,moja córka miała silną anemie 7.0 w wieku 4 m-cy. Było to wynikiem zakażenia dróg moczowych ,a krew za każdym razem miała pobieraną z rączki tzn. z dłoni.

Sama morfologia jest pobierana z paluszka. Lecz gdy są jeszcze inne wyniki np.OB, albo morfologia z rozmazem na pewno będzie z rączki.

U nas było z paluszka a właściwie dwóch bo osobno na żelazo trzeba było pobrać. Z żyłek na rączkach nie da rady bo ma zrosty po wenflonach. Nie jest tak źle, nasza zapłakała tylko pod koniec bo bolały ją ściskane paluszki.

U nas morfologia była robiona 2 razy i 2 razy krew była z główki:szok: za pierwszym razem było tragicznie za drugim już lepiej. Potrzebna była krew żylnia, wiec nie mógł to być paluszek a na zgięcie łokcia Maja była za mała.

tez wlasnie dostalam skierowanie na morfologie z rozmazem i zelazo, Pani mnie poinformowala ze bedzie pobierana z glowki i nie mam co sie stresowac (latwo powiedziec) bo niby najmniej bolesne dla dziecka :baffled:
a wiecie moze czy taki maluszek musi byc na czczo ?

reklama
Myśmy też mieli morfologie i żelazo mały miał być na czczo, ale nie było problemu, rano go obudziłam, ubrałam, a mleczko zapakowałam, żeby po badaniu dać, krew pobierali z paluszka, a Filipek nawet nie jęknął, pani pielegniarka zagadywała do niego więc pewnie nawet nie zauważył igły :-)
Może zapytajcie pielęgniarki czy jest konieczne aby dziecku pobierano krew z główki, napewno udzieli wam informacji

Do góry