reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Moje przygotowanie do DOBREGO porodu

wielomatka

Fanka BB :)
Cześć :)

Jestem bardzo ciekawa, jak przygotowujecie się do DOBREGO porodu. Za mną 4 naturalne porody, każdy udany, każdy w miarę szybki i z każdym nabywam coraz większej pewności siebie i świadomości swojego ciała. Wiem, że w moim przypadku dużo dało dbanie o higienę mentalną - nie słuchanie złych historii porodowych, czytanie mądrych książek.
Teraz, przed piątym porodem zaczynam świadome przygotowania do porodu. Z uwagi na nakaz leżenia odbywają się one poprzez czytanie dobrych treści. Ostatnio czytałam o hipnoporodzie, póki co tematu nie zagłębiłam.
Jak jest / było u Was?

reklama
Hej;) jednym z elementów przygotowania do hipnoporodu jest wlasnie nie słuchanie złych historii porodowych;) idziesz w dobrym kierunku;)

Jestem istruktorem hipnoporodu. Przygotowuje mamy/ pary do porodu w glebokim relaksie. Prowadze tez sesje relaksacyjne. On line i stacjonarnie na terenie Krakowa i okolic;)

Moj drugi porod byl hipnoporodem, wiec znam tez temat ze strony praktycznej.

Uogolniajac: przez ciaze uczysz sie wprowadzac w stan glebokiego relaksu. Nabywasz w tym wprawy i wtedy w czasie porodu latwo Ci wejsc w ten stan. W czasie transu oragnizm wytwarza endorfiny i oksytocyne, a dodatkowo cialo jest rozluznione. Stwarzamy idelane warunki do porodu;)

Nie musze wspominac, ze Maluszek w brzuchu czuje emocje Mamy. Takie regularne relaksacje dzialaja kojaco i na Mame i na Dziecko;)

To tak w skrócie;)

Zapraszam na moj profil na FB: Link do: Twój poród w głębokim relaksie

Ja bardzo polecam książkę Katarzyny Oleś " Poród naturalny" . Super się czyta, zwięźle i na temat. Książka ma bardzo wiele pozytywnych opinii. Ja będę rodzic pierwszy raz i dzięki tej książce mój strach przed porodem jest nieco mniejszy i także staram się nie słuchać opowieści porodówek 😊

Cześć :)

Jestem bardzo ciekawa, jak przygotowujecie się do DOBREGO porodu. Za mną 4 naturalne porody, każdy udany, każdy w miarę szybki i z każdym nabywam coraz większej pewności siebie i świadomości swojego ciała. Wiem, że w moim przypadku dużo dało dbanie o higienę mentalną - nie słuchanie złych historii porodowych, czytanie mądrych książek.
Teraz, przed piątym porodem zaczynam świadome przygotowania do porodu. Z uwagi na nakaz leżenia odbywają się one poprzez czytanie dobrych treści. Ostatnio czytałam o hipnoporodzie, póki co tematu nie zagłębiłam.
Jak jest / było u Was?
Jestem w 34+ tc i pierwszy poród jeszcze przede mną, ale w przygotowaniach bardzo pomogły mi materiały na Youtube douli Bridget Teyler. Są po angielsku, ale jeśli komuś to nie przeszkadza to polecam, dzięki nim nabrałam pewności, że sobie poradzę. A co do konkretów, to u mnie oprócz pozytywnego myślenia są to głównie techniki oddechowe na czas porodu, łagodne ćwiczenia wzmacniające (głównie joga i pilates), pozycje pomagające dziecku ułożyć się w odpowiedniej pozycji, herbaty z pokrzyw i z liści malin w 3 trymestrze.

reklama
Do góry