reklama
Rozne kobiety w roznym czasie ciazy zaczynaja odczuwac ruchy dziecka. Pamietaj ze na poczatku ruchy niemusisz czuc kazdego dnia. Mimo tego ze jestem szczupla pierwsze dzieckl czulam dopiero po 20 tyg drugie wcale nie szybciej bo w 21 tygodniu dopiero zaczelam czuc cos jak smyranie i to nie regularne raz czulam a raz nie.
Ania0306
Fanka BB :)
To jest taki tydzień ciąży, że ruchy nie są regularne. Sama miałam taki przypadek. Było to po 20 tygodniu ciąży i mała się ruszyła może ze trzy razy. Też byłam w strachu i pojechałam do szpitala bo akurat mój doktor miał dyżur. Zrobił usg i wszystko ok. Na usg widać było ruchy tylko, że ja ich nie czuła po prostu.
Jezeli czujesz sie bardzo zaniepokojona mozesz isc wczesniej. Na pewno cie to odstresuje. A moze nawet nie zdarzysz dojsc do lekarza przed planowana wizyta bo jutro juz poczujesz malenstwo?Jednak pamietaj ze w takich tygodniach nieregularne ruchy zdarzaja sie bardzo czesto.
Odczuwanie kopniaków jest różne.W pierwszej ciąży czułam pierwsze ok 19tc, w drugiej już w 16/17 TC (wiedziałam tez już czego oczekiwać) łożyska miałam na tylniej ścianie macicy, więc ruchy były naprawdę wyraźne.
Zaś w ostatniej ciąży z córcia, gdzie łożysko miałam na przedniej ścianie ruchy były o wiele wiele słabsze i wyczuwalne dopiero ok 22 TC.Do samego końca odczuwałam je o wiele słabiej niż z chłopcami.
Nie wiem czy Cię to uspokoiło.
Zawsze, gdy się niepokoisz możesz zjeść coś słodkiego , albo zacząć tańczyć, na ogół dzidziuś odpowiada ruchem.A w razie czego pozostaje jeszcze wizyta u lekarza/szpital i USG.
Powodzenia!!!
Zaś w ostatniej ciąży z córcia, gdzie łożysko miałam na przedniej ścianie ruchy były o wiele wiele słabsze i wyczuwalne dopiero ok 22 TC.Do samego końca odczuwałam je o wiele słabiej niż z chłopcami.
Nie wiem czy Cię to uspokoiło.
Zawsze, gdy się niepokoisz możesz zjeść coś słodkiego , albo zacząć tańczyć, na ogół dzidziuś odpowiada ruchem.A w razie czego pozostaje jeszcze wizyta u lekarza/szpital i USG.
Powodzenia!!!
littlebabe
Fanka BB :)
Daj sobie czas. To że pierwsze ruchy można czuć dość wcześnie to nie znaczy że jest to regułą. A jeśli masz jeszcze spokojną dzidzię to już w ogóle.
U mnie pierwsze przepychanki były około 21 tygodnia dopiero.
U mnie pierwsze przepychanki były około 21 tygodnia dopiero.
reklama