reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mleko

Rubi , no tak właściwie maly nie ma tej alergii stwierdzonej (ta lekarka sama do końca nie wie co jest grane:baffled:), no ale podejrzenie jest i było...więc nie mam nawet w zamysle zmieniać mu mleczka, wolę przeczekać i poszerzyć mu jadłospis..marchewkę mu dalam na łyżeczce..narazie po kilku dniach nic się nie dzieje. Zacznę w każdym razie od jarzynek..Sinlac mam w zapasie, ale jest po 5-ym m-cu...A glukozę dawałam już mu dawno do mleczka, ale to nic nie dawało więc przestałam...jakoś daje radę bez tej glukozy:)

Rózyczka,moich dwoje starszych ma alergię na nabiał i dawałam im pepti.Ale u najmłodszej,mimo ryzyka,nie dałam się,dlaczego na siłę robić z dziecka alergika.Sama eksperymentowałam z mlekiem.Może to wyrodne,ale okazało się ,że warto.Nan -każdy odpadł.Bebilon-był dobry,ale chciałam spróbować tańszego mleka,więc sięgnęłam po Bebiko-i nie było źle,chociaż czasami były zielone kupki i płacz-do kolek daleko,ale zawsze coś.Wynalazłam na forum bb,że istnieje mleko babydream z Rossmanna.Kupiłam i poszłam do pediatry by poczytała skład.Okazało się,ze jest dobre i podaję je Emilce już od 3 tygodni i rewelacja.Problem z zielonymi kupkami minął i z płaczem po jedzeniu też.

reklama
Czec dzewczyny widze ze wy w temacie i chcialaby sie poradzic:-)
Niedawno moj synek mial przewlekly katar lekarka podejrzewa uczulenie na mleko czyli rozumiem ze na bialko dostaje bebilon Pepti
zastanawiam sie jak rozszerszac diete takiego malucha musze szukac sloiczkow gdzie nie ma mleka czy takich gdzie nie ma bialka mleka zagubilam sie bo np w zupce jarzynowej hippa nie ma mleka ale nie jest zaznaczone ze nie zawiera bialka mleka na innych sloiczkach np dynia i ziemniak napisali nie zawiera bialka mleka czy to sie liczy czy to ze nie ma mleka na co zwraac uwage?
Boziu ale namieszalam :zawstydzona/y: trudno to pytanie sformuowac mam nadzieje ze ktoras z mam mnie zrozumiala :-D

Ana ja właśnie będe za chwilę rozszerzać dietke u synka, właściwie juz ją zaczelam rozszerzac od przedwczoraj...jesli o mnie chodzi, szukam słoiczków z pojedynczymi jarzynkami- takich jest mało, a właściwie narazie jest chyba tylko marchewka i pojedyncze owoce np morela. Ja jednak będe zaczynala od samych jarzynek, dałam marchewkę a jutro sprobuję może marchewkę z ziemniakiem.. Oglądam właśnie etykietki i patzrę na skład- odrzucam narazie te , ktore mają w składzie mleko, to przede wszystkim są zupki jarzynowe. Sama ewentualnie zrobię mu taką zupkę i dodam do tego pepti. Zmieszam jarzynki i dodam mleczka. Mam sinlac zakupiony i za niego sie chwycimy, ale kaszek smakowych tez poprobujemy, najpierw dodam troszke do mleczka-przynajmniej raz dziennie;-)
A deserki z owoców zostawię sobie na sam koniec:tak:
Anihirko, ja na opakowaniu mam napisane po 5-ym:szok:, bo wlasnie mały 5-go skonczy 4 miechy i chcialam mu dac..a pisze po 5-ym:-(
Anihirko, pomylilam się, Sinlac jest po 4 m-cu! Cos mi sie pomyliło:)

Ana:
"zastanawiam sie jak rozszerszac diete takiego malucha musze szukac sloiczkow gdzie nie ma mleka czy takich gdzie nie ma bialka mleka zagubilam sie bo np w zupce jarzynowej hippa nie ma mleka ale nie jest zaznaczone ze nie zawiera bialka mleka na innych sloiczkach np dynia i ziemniak napisali nie zawiera bialka mleka czy to sie liczy czy to ze nie ma mleka na co zwraac uwage?"-mi wydaje się że białko mleka, czy mleko-chodzi o to samo. Samo bialko może być w składzie bo bialko znajduje sie tez w jarzynach-taki mi sie wydaje-natomiast bialko mleka to inna brocha:)
Ja patrzę na skład: tam nie powinno być mleka. Natomiast tam gdzie pisze: wartośc odżywcza produktu-może tam być napisane "bialko" bo to bialko z jarzynek

Ostatnia edycja:
Jeśli nie ma w składzie mleka to jest ok trzeba jescze zwracać uwage na masło i serwatke:-)

może się zdarzyć też mleko w proszku,sproszkowane białko jaja kurzego.Wszystkie te składniki są zakazane przy nietolerancji białka mleka krowiego.
Polecam kaszki Zielony (czy też Świerzy) Ogród-warzywne.Można je robić na bazie mleka lub na wodzie.Swoim starszym alergikom te właśnie często dawałam.
Różyczkamleko pepti dodawaj tylko do jednej porcji zupki,którą dziecko zje od razu.Te mleko niestety bardzo szybko kiśnie.

Ostatnia edycja:
Witam ja karmie Kube od paru miesiecy bebilonem pepti 2 jak narazie jestem z niego zadowolona choc ostatnio maly wypija mleko z kaszka na noc a w ciagu dnia mam z tym ogromne problemy.

Witam ja karmie Kube od paru miesiecy bebilonem pepti 2 jak narazie jestem z niego zadowolona choc ostatnio maly wypija mleko z kaszka na noc a w ciagu dnia mam z tym ogromne problemy.

:-) z tego co pamiętam to moje też tak robiły.Nawet nie mogę sobie przypomnieć czy kiedykolwiek piły mleko w ciągu dnia.Od momentu jak zaczęłam im wprowadzać inne jedzonko to kaszka z pepti starczała im rano i wieczorem.Więc nie masz się czym martwić.

czesc dziewczyny mam taki problem ze moja coreczka nie chce pic mleka na sam zapach zbiera ja na wymioty ma 19 miesiecy ja juz nawet prubuje kakao i mleko truskawkowe i dalej nic:(czy macie jakis sposub by zachecic dziecko do picia mleka z gory dziekuje

reklama
Martha moj synek jest duzo mniejszy i trudno cokolwiek doradzić na tych naszych niejadków..Każda z nas potem probuje rożnych sposobow by nakarmic te nasze stworzonka. Ja moge Ci tylko powiedzieć, że najlepiej jak synka wyciszę i jest na pół spiący, robie kilka podejśc tzn wkladam smoka z butlą do buzi, mały wypluwa, wyciagam i znów próbuje to samo, aż "zassie" :-D:-D:-D, i wtedy pociagnie do końca..taka moja rada. Może ktoś inny ma lepsze jeszcze sposoby..?:tak:

Do góry