reklama
Tygrysek1985
Fanka BB :)
trzy pytanka do mam karmiacych mm
1) od kiedy wprowadzacie gluten i pod jaka postacia?
2) jakie miesk opodajecie jako pierwsze
3) czyk tos podawal juz rybke, jaka?
D
Doloress
Gość
Merlin ja ostatnio czytałam w swoich magicznych tabelkach, że buraczek 7 miesiąc, więc ja się wstrzymałam od podania buraczka.
A tak w ogóle w sklepie eko ziemniak i marchewka, buraczek no i seler i kuniec. Nawet jabłuszka nie było.
wprowadzam gluten już czyli w 6m
zakupiłam kaszkę mleczną mannę i codziennie do zupki dodaje 1 łyżkę tego czegoś tzn. tą łyżkę rozrabiam z 30ml wody i dodaję zupkę
mięsa jeszcze nie podaje ale pewnie będzie to kurak
a rybkę tak za miesiąc może
A tak w ogóle w sklepie eko ziemniak i marchewka, buraczek no i seler i kuniec. Nawet jabłuszka nie było.
trzy pytanka do mam karmiacych mm
wprowadzam gluten już czyli w 6m
zakupiłam kaszkę mleczną mannę i codziennie do zupki dodaje 1 łyżkę tego czegoś tzn. tą łyżkę rozrabiam z 30ml wody i dodaję zupkę
mięsa jeszcze nie podaje ale pewnie będzie to kurak
a rybkę tak za miesiąc może
Ja w zaleceniach od lekarza mam napisane ze po skończonym 5 miesiącu a rozpoczętym 6 miesiącu można zacząć podawać gluten w postaci właśnie kaszki mannej i na 100ml - 2gramy (pół małej łyżeczki) te 100ml to może być obiadek czyli dodać można do 100 ml zupki ale też można na słodko dodać np do jakiegoś owoca ze słoiczka czy kaszki
Mięsko to królik, indyk najmniej alergizujące później jest kurczak ale kurczaka mi odradzała alergolog
Ryby podała mi na początek tylko łososia i kazała tylko na początek ze słoiczków
A mięso i ryby powiedziała zeby dać jak większość warzyw i owoców wypróbujemy czyli gdzieś na końcu wprowadzania nowości powiedziała mi też ze nie będzie podawać mi czy to będzie 6 mc czy 7 bo to wyjdzie w praniu na warzywach na co dziecko jest gotowe ale w 7 juz powinno coś próbować z mięsa i ryb. Osobiście mam zamiar podać za jakieś 2 tygodnie mam słoiczki z hippa coś tam z indykiem i coś tam z łososiem
Doloress buraczek jest jednym z najmniej alergizujących warzyw ostatnio zapoznawałam sie z takowymi i za zgodą lekarki od takich rozpoczynam dietę Krzysia - to po przygodzie z marchewką, po za tym jest on zdrowym warzywem dla dzieci ze skazą białkową uzupełnia brakujące witaminki
ps. rejestrując sie na stronie bobovita można dostać fajny poradnik o żywieniu
Mięsko to królik, indyk najmniej alergizujące później jest kurczak ale kurczaka mi odradzała alergolog
Ryby podała mi na początek tylko łososia i kazała tylko na początek ze słoiczków
A mięso i ryby powiedziała zeby dać jak większość warzyw i owoców wypróbujemy czyli gdzieś na końcu wprowadzania nowości powiedziała mi też ze nie będzie podawać mi czy to będzie 6 mc czy 7 bo to wyjdzie w praniu na warzywach na co dziecko jest gotowe ale w 7 juz powinno coś próbować z mięsa i ryb. Osobiście mam zamiar podać za jakieś 2 tygodnie mam słoiczki z hippa coś tam z indykiem i coś tam z łososiem
Doloress buraczek jest jednym z najmniej alergizujących warzyw ostatnio zapoznawałam sie z takowymi i za zgodą lekarki od takich rozpoczynam dietę Krzysia - to po przygodzie z marchewką, po za tym jest on zdrowym warzywem dla dzieci ze skazą białkową uzupełnia brakujące witaminki
ps. rejestrując sie na stronie bobovita można dostać fajny poradnik o żywieniu
stokrotka.af
my dzisiaj sparowalismy ziemniaczka z brokulem (ale smakowalo)chyba jedno z najlepszych dan jak narazie a na deser bedzie jabluszko z marchewka:-)
no masz ja zazdraszczam bo mój dziś brokuła próbował (zblenderowałam samo warzywko i odrobina oliwy z oliwek) no i szalu nie było, miny nieziemskie i jakieś ksztuszenie, może za bardzo ścisłe to było
zjadł 1 łyżeczkę i chyba damy spokój, ale jak on na każdą nowość tak będzie reagował to ja się pochlastam
jedyne co szamie bez oporów to kaszka z butli
wszystko inne łącznie z herbatkami podaję łyżeczką
u nas jadłospis póki co ubogi:
5-6 mleko
10 kaszka
15 mleko
19 mleko
23 mleko
gdzieś pomiędzy wciskam trochę herbatki i ewentualnie jakiś deserek lub warzywko, ale to nie codziennie, soków jeszcze nie dawałam w ogóle
szkoda mi tych słoiczków otwierać i wyrzucać po młody prawie ich nie je
A czym się różnią dzieci na cycu od mm jeśli chodzi o te pytania?trzy pytanka do mam karmiacych mm
Tygrysek1985
Lilijanna fakt nie wiem
czyli ja powinnam jeszcze z tydzien poczekac z tym glutenem?
czyli ja powinnam jeszcze z tydzien poczekac z tym glutenem?
Ostatnia edycja:
A czym się różnią dzieci na cycu od mm jeśli chodzi o te pytania?
co do pierwszego pytania - teoretycznie dzieciom na cycu rozszerza się dietę po 6 miesiącu a na mm po 4, gluten cycowym wprowadza się według obecnych zaleceń wcześniej niż dzieciom na mieszankach
czy ktos juz wprowadzil gluten swoim dzieciom? bo ja mam zamiar od przyszlego tygodnia....
A gluten mamy pod postacia kaszki manny blyskawicznej
my juz jestesmy po pierwszym miesku(indyku) ale ze sloiczka
rybki jeszcze nie dawalam ale jako pierwsza tez podam ze sloiczka
A gluten mamy pod postacia kaszki manny blyskawicznej
my juz jestesmy po pierwszym miesku(indyku) ale ze sloiczka
rybki jeszcze nie dawalam ale jako pierwsza tez podam ze sloiczka
reklama
mamaMikołaja1209
Początkująca w BB
Jeśli chodzi o gluten to my mamy zamiar zacząć wprowadzać w przyszłym tygodniu Mikołaj wtedy kończy 5 miesięcy. Ja mam zamiar ugotować troszkę kaszki mannej i tak pół łyżeczki do obiadku dodać ( ok 2-3g) taka ekspozycja ma trwać ok 2 miesiące.w niektórych obiadkach po 5 miesiącu jest już dodane trochę glutenu wiec najlepiej dokładnie czytać skład. Jeśli chodzi o rybę to najlepsza na początek to podobno łosoś. Ja jeszcze nie podawałam ale myślę że słoiczka podam bo mam już kupioną, ale poczekam jeszcze z dwa tygodnie bo jeszcze mięsko mam nie wprowadzone.
Podziel się: