reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko modyfikowane

natt_jul

Aktywna w BB
Cześć dziewczyny, przychodzę do Was z pytaniem odnośnie mleka modyfikowanego. Moja córcia ma 4 miesiące , od początku nie dawaliśmy jej smoczka (wiec nie umie ciumkać smoczki , jedynie jak przytrzymuje je paluszkami, bo tak jej wypada po prostu) Od początku również była tylko na piersi, nie podawałam jej żadnego mleka modyfikowanego, a każda próba podania zamrożonego mojego mleka w butelce kończyło się wielkim płaczem i musiałam po chwili tak czy siak przystawiać malutka do mojej piersi. Martwię się, że za jakiś czas może być taka sytuacje, że stracę nagle pokarm, a mała nie będzie potrafiła pic z butelki a wtedy nie bedzoe już ratunku w postaci mojego cyca. Jakie mleko polecacie ? Czytałam w internecie i podobno Bebiko 1 Nutriflor+ jest pierwszy w rankingu. Kolejne pytanie czy znacie może jakikolwiek sposób na nauczenie JAKOŚ mojej córci poć z butelki ? tak jak pisałam powyżej , niestety przy każdej próbie jest płacz , mamy butelki AVENT i Lovi . Może miałyście podobą sytuacje i jakoś sobie poradzilyscie ?

reklama
Smoczki nawet zaleca się odstawiać wcześniej kolo 6-8 msc życia dziecka, wtedy zanika tak silna potrzeba ssania u dziecka.
No mój ma wyjątkowo duża potrzebe ssania, ze względu na wychodzące ząbki. Smoczek go uspokaja i nie uważam się za zła matkę. Córka smoczek wypluła mając 13 miesięcy i od tamtej pory nie miała smoczka.

reklama
@Lejdiii No to super. Niestety niewielu rodziców ma świadomość, że powinno się chodzić do dentysty od pierwszego ząbka.

U nas był duży problem gdyż mleczkami nie chciały wypadać a rosły już pod spodem stałe zeby, stąd również byliśmy zmuszeni do częstych wizyt. Swoją drogą dziewczyny gdzie mieszkacie, ze dentysta dla dzieci jest za darmo ?

W Polsce też jest za darmo. W ramach NFZ profilaktyczne zabiegi stomatologiczne przysługują dzieciom w 6, 9 i 12 miesiącu życia oraz w 2, 4, 5, 6, 7, 10, 12, 13, 16, 19 roku życia. Na liście jest ok 60 zabiegów, które są refundowane przez NFZ.

reklama
Dobrze, że najpierw wynaleziono ogień i koło, a dopiero później internet. Już widzę te artykuły: "Naukowcy ostrzegają - używanie ognia do ogrzewania jaskiń przyczynia się do rozwoju wad wzroku u niemowląt!" czy "Używasz walców do przesuwania bloków skalnych? Sprawdź czy nie odbije się to na Twoim zdrowiu!" 🤦‍♀️

Mi tam się wydaje, że warto korzystać z osiągnięć cywilizacji, ale skoro to bywa szkodliwe...

Do góry