Sylwestrowa
Fanka BB :)
Skonsultuj się z dietetykiem - ja od 4tc jestem na diecie cukrzycowej i uwierz mi, jem wszystko i cukry mam w normie. Musisz tylko poznać zasady komponowano posiłków, aby była odpowiednia ilość tłuszczy i cukrów.Mnie ta dieta nie przeszkadza, bo mi smakuje i wgl lubię, ale myślę że coś zbyt restrykcyjnie do niej podchodzę i wychodzi ze jem za mało. Nie chcę też aby cukier mi spadał za bardzo bo to też nie dobre. I taki dylemat mam. Tęsknię za czekoladą i wgl. Chciałabym też wigilię zjeść normalnie bez cudów. O ile rybę będę miała zrobiona na parze tak resztę dań nie bo nikt mi specjalnego menu nie zrobi bo to bez sensu. I zastanawiam się czy jak w dzień wigilijny w święta trochę odpuszczę czy to coś pogorszy czy nie.
Małe przekroczenia nie są szkodliwe dla dziecka, jeśli oczywiście nie są nagminne. Większa szkodę zrobisz jeśli skoki glukozy będą baaardzo znaczne, Np objesz sie po kolacji wigilijnej ciasta i dziecko dostanie wręcz szoku cukrowego. Dziel sobie kawałeczki ciasta do zdrowego posiłku a wszystko będzie ok.