reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Metoda Montessori

arek74

ojciec
Planuje zapisanie syna do przedszkona. Jedno z branych przeze mnie pod uwage prowadzi edukacje metoda Marii Monterssori. Moze wasze dzieci chodzily lub chodza do tego typu przedszkola. Jesli tak to prosze o uwagi na ich temat. Slyszalem bowiem skrajnie rozne opinie, a chcialbym wiedziec czy dziecko bedzie sie dobrze czulo w takim przedszkolu. Prosze o wszelkie uwagi.

reklama
arek - nie mam osobistych doświadczeń z metodą Montessori, ale córka mojej koleżanki chodzi do przedszkola prowadzonego tą metodą i koleżanka jest zadowolona, ale... No właśnie, moja siostra, pedagog z wykształcenia kiedyś podczas rozmowy ze mną na temat tej metody powedziała mi, że jeśli rodzic świadomie decyduje się na przedszkole Montessori to powinien zapewnić dziecku również kontynuację nauki w szkole Montessori. Podobno według dostępnych badań, dzieci idące do tradycyjnej szkoły mają duży problem z dyscypliną, ponieważ nauczone są swobody.
Jeśli chcesz dowiem się z jakiego źródła pochodzą te informacje, to może będzie więcej do poczytania.

moja kumpelka prowadzi zajęcia w takim przedszkolu, większość rodziców stosuje te metody nieświadomie, to wychowanie raczej nie polega na swobodzie.... ja jestem ZA, tylko jeszcze mam za małe dziecko;-)
pod zakładką motessori można co nieco poczytać:
KLUB MALUCHA MONTESSORI

Dziekuje za odpowiedzi. Czytalem troche o metodzie Montessori, niestety artykuly do ktorych dotarlem byly redagowane przez instytucje propagujace ten model wychowania. A wiec sila rzeczy byly malo obiektywne. Anaklim jezeli rzeczywiscie wskazane jest posylanie dzieci po przedszkolach montesorianskich do szkol Montessori to posylanie dziecka do takiego przedszkola mija sie z celem. Wiem o dwoch przedszkolach w Lodzi pracujacych ta metoda (w tym jedno na moim osiedlu). Ale chyba nie ma zadnej szkoly pracujacej ta metoda.

WITAM;-)
A
rek w Lodzi obok przedszkola jest tez podstawowka Montessori.Kiedys polnowalam dzieci kobiety,ktora posylala tam dzieci i byla niezadowolona,ale nie chodzilo jej o sama metode tylko o poziom nauczania.Niestety sama tez nie poswiecala zbyt duzo czasu dzieciom a sama szkola to zbyt malo.
Chodzi mi o szkole i przedszkole ktore mieszcza sie zaraz obok Teatru Wielkiego;-)
Pozdrowionka-Kamila

czy ktoś może mi polecić dobre przedszkole stosujące te metode w Warszawie - chodzi mi osoby które rzeczywiście mają tam swoje dzieciaki i mogą powiedzieć szczegóły a także są zadowoleni i widać skuteczne efekty metody po zachowaniu dzieci :-)

W zasadzie w każdym przedszkolu wykorzystuje się elementy metody M. Montessori. Ja jestem zwolenniczką łączenia wielu metod w wychowaniu i edukacji dziecka. Jeśli dziecko idzie do montesoriańskiego przedszkola to na pewno nauczy się szybko samoobsługi i będzie samodzielne. Ale jeśli chodzi o przygotowanie do szkoły, to ciężar spada na rodzica. Będzie wymagało więcej pracy, niż chodzące do przedszkoli tradycyjnych. Oczywiście o dyscyplinie nie wspomnę ;) Ja bym swojego do takiego przedszkola nie posłała.

Tu się zgadzam :) Rzeczywiście jeśli dziecko chodzi do przedszkola montessoriańskiego to lepiej, żeby kontynuowało tę metodę w szkole.
1. Dzięki temu uniknie trudności z dostosowaniem się do sztywnych ram w szkole (siedzenie w ławkach itp.)
2. Będzie mu łatwiej kontynuować naukę. Tradycyjne przedszkola mają program lepiej dopasowany jeśli chodzi o przygotowanie do tradycyjnej szkoły - szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie do nauki czytania, liczenia itp.

Osobiście nie jestem zwolenniczką łączenia grup wiekowych. Dzieci mają bardzo zróżnicowane potrzeby edukacyjne. Swoją drogą to trzylatek od sześciolatka może się sporo nauczyć. A czego nauczy się sześciolatek od trzylatka? I to wtedy kiedy powinien przygotowywać się do szkoły?

Wiem, wiem...:tak: jakby nie było zwolenników tej metody to nie zyskiwałaby tak na popularności:-) A zajęcia pokazowe robią ogrooomne wrażenie... Chyba na wszystkich rodzicach :D

Rzecz w tym, że tradycyjne przedszkola też sięgają do elementów metody M. Montessori, za to w większym stopniu uzupełniają je innymi, łączą ze sobą dla osiągnięcia założonych celów.

To oczywiście tylko moje zdanie ;)

reklama
Polecam, mój syn chodzi do prywatne przedszkole ' Little Jumbo English Pre-school ' - mały grupa, święże posiłki gotowane w przedszkolu, różne zajęcia, miłe nauczyczieli, można dodać dziecko dla cały etat/pół etat, 2 lub 3 razy w tygodniu, i 300 meterów od Metro Służew !!
www.littlejumbo.edu.pl / +48 721 899 999

Mój syn ma 4 lat, mówi bardzo dobre angeilski !!

Do góry