reklama
A moze ty masz jakies fajne przepisy na bezmleczne posilki?
Bez mleka robie jeszcze placuszki:
Zmielone platki owsiane, jajko, banan i ew. podlac wodą.
Ostatnio mialam zaczac wprowadzac jogurt naturalny, ale wychodzą już rumienie na twarzy. Wiec wracam do ala jogurtu
Bez mleka robie jeszcze placuszki:
Zmielone platki owsiane, jajko, banan i ew. podlac wodą.
Ostatnio mialam zaczac wprowadzac jogurt naturalny, ale wychodzą już rumienie na twarzy. Wiec wracam do ala jogurtu
Robię np amarantuski, sklanka amarantusa eksponowanego, 2 łyżki syropu daktylowego, jajko i łyżka oleju. Wszystko mieszam, nakładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczam na kształt ciasteczka i piekę 10min na 180 z termoobiegiem
Ostatnio robiłam pastę, kawałek surowego indyka ugotowałam w 2 łyżkach przecieru pomidorowego i ok pół szklanki wody, dodałam trochę bazylii suszonej do duszenia. Gotowałam ok 25min, następnie zmiksowałam i dodałam drobno posiekaną paprykę i ziarna słonecznika rozdrobnione w moździerzu. Synkowi bardzo smakowała na kanapce :-)
A próbowałaś kozie jogurty?
Ostatnio robiłam pastę, kawałek surowego indyka ugotowałam w 2 łyżkach przecieru pomidorowego i ok pół szklanki wody, dodałam trochę bazylii suszonej do duszenia. Gotowałam ok 25min, następnie zmiksowałam i dodałam drobno posiekaną paprykę i ziarna słonecznika rozdrobnione w moździerzu. Synkowi bardzo smakowała na kanapce :-)
A próbowałaś kozie jogurty?
mamaelaela
Fanka BB :)
A czemu nie dajesz gotowych kaszek? [emoji4]Dla wzbogacenia diety o warzywa polecam wszelkiego rodzaju mufiny i placki warzywne.
U nas sprawdzaja sie mufinki z cukinia,mufinki marchewkowo-pomaranczowe a placki zw roznych wersjach min z batata,pietruszki,marchewki,kalafiora
zamiast ziemniaka na obiad czasem puree z groszku, bobu, selera
zadnych gotowych kaszek nigdy nie podawalam wole jaglanke, owsianke zwykla manne albo ryz malemu podawac z owocami sezonowymi
z uwagi na dodatek cukru pod rożna nazwa i śladowe ilosci owoców
polecam do zapoznania sie
Link do: Wyniki wyszukiwania - Czytamy Etykiety
murasaki
Nie wszystkie gotowe kaszki zawierają cukier. Ja kupuję bobovite zwykłą i sama dodaję owoce.z uwagi na dodatek cukru pod rożna nazwa i śladowe ilosci owoców
Pomysł z muffinkami i puree świetny
Na poczatku tez dawalam bobovite bez dodatkow, ale dowiedzialam sie, ze tego typu kaszki są juz przetworzone, zeby nie trzeba bylo gotowac ich, mniej wartosciowe.
Teraz gotuje owsianke, manne, platki jeczmienne na wodzie (z uwagi na to ze nie mozemy mleka)
Teraz gotuje owsianke, manne, platki jeczmienne na wodzie (z uwagi na to ze nie mozemy mleka)
murasaki
Z takich swoich pomysłów to robię pastę jajeczną z soczewicą lub ciecierzycą i cebulką i dodaje jogurt naturalny. Małej też smakują koktajle z owoców. Baza: jogurt lub maślanka, do tego owoce, dodaje też czasem szpinak lub awokado, ziarna słonecznika, dyni.
reklama
murasaki
No tak. Tylko my jesteśmy na mleku mm, jada mm z kaszką. A zwykłej manny nie da się zrobić na mm, bo nie można go gotowaćNa poczatku tez dawalam bobovite bez dodatkow, ale dowiedzialam sie, ze tego typu kaszki są juz przetworzone, zeby nie trzeba bylo gotowac ich, mniej wartosciowe.