reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

menu 8-9 miesięcznego maluszka?

Moja Emilka ma 9m-cy i u nas jedzonko wygląda tak:
ok.5 mleko z kleikiem 150ml
ok9 mleko z kaszką ryżową (różne smaki) i spanko
w południe deserek ze słoiczka lub skrobane jabłuszko
ok 14 mleko z kaszką i znowu spanko
ok 17 zupka lub obiadek ok.200
19 kaszka i jak ma chęć to daję jej mleko po kąpaniu ok 21
jej norma to 150-180 ml,żeby było ciekawiej to powiem wam,że mała od 5m-ca jada wszystko łyżeczką,butelką tylko z rana lub jak przysypia wieczorem,dlatego tyle tej kaszki w jadłospisie.Problem mam tylko z dopajaniem,bo próbowałam wszystkiego,herbatki ,wodę soczki a ona nie chce,dosłownie po dwie trzy łyżeczki;

reklama
No właśnie moja Lenka też nie lubiła nic pić, pediatra powiedziała, że przez to ma gęsty mocz, a co za tym idzie mogą wystąpić problemy z nerkami, także kazała jej na siłe, nawet strzykawką podawać picie, ale zauważyłam, że czym wiecej jest na dworzu to częściej pije, daje jest biszkopty i po nich tez jej sie chce pić, a czasem coś posole to wtedy wypija całą flaszkę! jakiś sposób musi być!

Saly - nam pediatra również zaleciła kaszkę manną, ale powiedz mi jakie proporcje stosujesz? Ile wody, mleka i kaszki trzeba? Mój Bartek ma 10 m-cy i mleczka wciąga tak mniej więcej 210 ml.

Dziękuję z góry za pomoc!:-)

moja corka skonczyla 9miesiecy i jej jedzienie wyglada tak a dodam ze jest zarloczek. 8-cyc, 11-deserk owoc z jogurtem naturalnym=biszkopty, 13-cyc. 16-obiadek wlasnej roboty,18-cyc i kaszka. no i w nocy to pobutka na cycsia co 1.5godziny.

moja je na śniadanko owsianeczkę(raz w tygodniu jajko), kanapeczkę z serem.
potem mleczko i drzemka.
obiadek--gotuje jej.(spagetti, kalafior brokuły,fasola, kukurydza,brukselka, marchew, miesko z sosikiem)codziennie co innego.po obiadku coś słodkiego.ciacho albo kawałek batonika
w miedzyczasie podjada ode mnie z talerza jak ja cos jem.wiec daje jej marcheweczke do reki i inne smakołyki.po prosty na bezczelnego wybiera mi to co kolorowe z talerzyka:)))
potem mleczko
16 kisiel, budyń, kanapka,banan, jabłko
18mleczko.
20kaszka na dobranoc łyżeczką
potem mleko jak jej się chce już spać.

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny, u mojej Anulki która niedawno skończyła 9 miesiecy menu wyglada nastepująco (obawiam sie ze moze ja przekarmiam:()
ok 7:30 - mleczko 180ml
10 - jogurcik lub kaszka z łyżeczki
12 - zupka własnej roboty - zmiksowane warzywa co 2 dzien z zoltkiem(cała miska dziecieca)
14-15 - obiadek z mieskiem własnej roboty bądz kupny
17:30 - deserek owocowy cały słoiczek
ok 20 - 210ml mleka z kleikiem
W nocy doscyc czesto sie budzi:(nie moge znalezc przyczyny -najbardziej prawdopodobne sa bóle brzuszka:(bo jak przed snem dostane espumisan to z reguły dobrze sypia mleczka jej nie daje tylko wode w nocy chyba ze zanosi sie na godzinne lulanie to wtedy serwuje mleczko:)zabków jeszcze nie ma.W ciagu dnia ma 2 drzemki od 10-12 i od 15-16.Dziewczyny napiszcie co sadzicie o takim rozplanowaniu dnia mojego malenstwa gdyz zastanawiam sie czy jest prawidłowy:)pozdrawiam:):-)

Witam Mamusie :-)
Moja córcia za kilka dni kończy 9 miesięcy a jej jadłospis wygląda mniej więcej tak:
ok 7-150 ml mleka z kleikiem ryżowym bezglutenowym (mała ma alergie na gluten)
ok 9:30- kaszka BoboVita w miseczce również bezglutenowa
13-obiadek ze słoiczka lub samodzielnie przygotowany
15:30-deserek w słoiczku lub starte jabłko z ciasteczkami bezglutenowymi dla niemowląt
18- mleko 210 ml z kleikiem ryżowym bezglutenowym
23- mleko 180 ml

oprócz tego mała podjada chrupki kukurydziane, popija soczki lub herbatki

Witam,
Mój mały ma 8 miesięcy a jego menu wyglada następująco
5:00 mleko 150 ml
8:00-9:00 kaszka owocowa lub mleko jak nie chce kaszki
12:00 -13:00 obiad ( do niedawna mojej roboty ale teraz chyba przejdę na kupne bo mały coś krzyczy po moich słoikach)
15:00-16:00 podwuieczorek - słoiczek owoców z kaszką lub same owoce
19:00 180 ml mleka z kleikiem kukurydzianym
czasami jesczez koło 16-17 jakieś mleko ok 120 ml ale to tylko jak mało zje w ciagu dnia albo nie zje podwieczorku to zamiast deserku dostaje mleko. W między czasie podjada biszkopty, chlep, chrupki kukurydziane (oczywiście nie wszytsko naraz).
Wyjade mi się, że jest to dla niego optymalne menu bo jak czasami babcie w niego napchają to później płacze w nocy z bólu brzucha

reklama
Menu mojej 8,5 miesięcznej córeczki wygląda tak:

6.30 - mleko z kaszką ryżową - 150-180 ml (raz zje 150, raz wszystko)
9.00 - deserek cały słoiczek
11.00 - mleko - 150-180 ml
14.00 - obiadek/zupka - ok. 150 ml
17.00 - mleko - 150-180 ml
20.00 - mleko z kaszką - 150-180ml

W nocy je bardzo rzadko, jeśli wstanie to ok.120 ml.

W międzyczasie pije herbatki i wodę, dziennie ok.200-250 ml, je chrupki kukurydziane, piętkę chleba, biszkopty.

Do góry