reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MENU 11 miesiecznego bobaska

Witam,
mam pytanie, co mogę juz podawac 11 miesiecznemu dziecku z 6 zabkami dodam ze wykluczone ma potrawy z drobiem. Czy dobrze karmie?

6 rano 150 ml mleko enfamil ha digest
ok 9 120 ml kaszka na mleku
12:30-13 zupka z mieskiem i wazywami (z ryzem, kasza jeczmienna, koperkiem)
16:30 obiad z mieskiem lub pieczywo z kefirem, bieluchem (bardzo lubi)
ok 19 owoce w kawalkach lub starte
miedzy posilkami woda, flipsy czasem biszkopt
20:30 230 ml mleko enfamil z podatkiem kleiku ryzowego lub kukurydzianego.

Czy moge podawac makaron? I czy moge doprawiac np ziolami prowansalskimi? Czy moge juz podawac parowki te dla dzieci?--
Prosze o rade poniewaz dziecko strasznie sie domaga jedzenia z naszych talezy icoraz czesciej wypluwa mi zupki w moim wykonaniu

reklama
WItam, 11 miesięczne dziecko w zasadzie może jeść już wszystkie produkty (oprócz tych które zostały wykluczone z diety). Zatem oczywiście makaron, ryż, kasze nie tylko z mięsem ale również z warzywami. Z parówkami ostrożnie, to że mają kolorowe opakowania i na etykiecie jest napisane, że są dla dzieci nie oznacza, że są dla nich odpowiednie.Parówka musi zawierać min. 80% mięsa im więcej mięsa tym mnie innych dodatków. Są również paróweczki np. Gerbera w słoiczkach z "bezpiecznym" składem. Próbowanie z talerzy rodziców jest naturalne bo w tym wieku dzieci powinny już dostawać posiłki o takiej konsystencji (formie, kształcie) jak rodzice. Jeśli stosuje Pani w domu dietę lekkostrawną, nie używa Pani soli i ostrych przypraw to może Pani taki posiłek zaserwować swojemu dziecku.

dziekuje slicznie, bede jej juz podawac w formie naszych obiadkow bo sie juz tego domaga, nawet juz wyrywa mi lyzeczke i probuje sama jesc :))

Witam, mam pytanie odnośnie jadłospisu dziecka, moje wygląda tak:
6rano-180ml mleka modyfikowanego
9rano- 170ml kaszki mleczo-ryżowej
12sta-2 paróweczki cielęce z chlebkiem, co drugi dzień jajecznica
14sta-obiadek bywa że z dwóch dań(obiadki gotuję sama,jak dla dorosłych)
16-17sta 150ml mleka modyfikowanego
20sta-180ml mleka modyfikowanego
w przerwach jakieś owoce, jogurciki,biszkopty,
Mam pytanie do specjalisty czy ja dobrze odżywiam moje dziecko, czy nie za dużo mleka?

Witam, Odnośnie parówek to uwaga taka sama ja w poprzednim poście.
Porcję mleka w godzinach popołudniowych zastąpiłabym właśnie jogurtem. Czyli o 1 porcję mleka mniej w ciągu dnia.
Nie wiem co Pani ma na myśli mówić, że gotuje obiady jak dla dorosłych, wielokrotnie powtarzałam w swoich wypowiedziach, że żywienie dziecko które skończyło rok nie może wyglądać tak jak żywienie osoby dorosłej, owszem dziecko już je wiele produktów ale dieta nadal jest lekkostrawna. Jeśli podaje Pani dziecku posiłki przygotowywane tak jak dla dorosłych czyli np. smażone kotlety, ryby, zupy na wywarach mięsnych to nie jest to właściwe postępowanie w przypadku tak małego dziecka.

Co do obiadków to napewno nic smażonego,:no: jest to zupka jarzynowa, rosołek, pomidorowa, mięsko z kurczaka gotowane,rybka,ogólnie wszystko gotowane i delikatne z dużą ilością warzyw.

Witam serdecznie, jak czytam wszystkie wypowiedzi moich kolezanek, to jestem wrecz przestraszona. Moja Maja skonczyla 10 miesiecy i wazy 10400. Masa urodzenia byla 3560 czyli w roczek powinna potroic swoja mase urodzeniowa. Boje sie , ze mój schemat zywienia jest zbyt ubogi wzgledem poprzedniczek, ale gdybym wprowadziła cos dodatkowego to moje dziecko byłoby jak paczek w masle. Tak mniej wiecej karmie ja co3-4 h i miedzy czasie chrupki, skorka chleba, jabluszko i biszkopt.
Oto menu mojej córci:
7.00 pobudka
8-9 kaszka mleczno-ryzowa lub 8 zbóz ok.120 ml ( wiecej nie chce)
11.30- obiad -zupka miesno-warzna dosc gesta 230 ml i piers do zasypiania
12-13.30 drzemka i w trakcie drzemki 1 raz sie budzi i dosypiam ja równiez z piersia w buzi i zasypia ponownie
16-17 owoce tarte lub deser ( ok.100 ml ) Uwaga !! przeważnie nie chce jesc o tej porze
18 juz jest głodna ale przetrzymuja ja do 18.30-19 aby zjadla kaszke mleczno-ryzowa.
20 piers do zasniecia
23 Piers
i pozniej budzi sie co 2 h na piers a od 5 rano do 7 rano co 1 h ssie piers

Prosze mi powiedziec kiedy mam jej dawac jakis deser lub owoce ? jak daje jej o 17 to nie chce jesc tym bardziej pozniej.

reklama
Pani Agnieszko, proszę o informacje czy menu mojego dziecka jest prawdiłowe, bardzo mi na tym zalezy bo Maja przestaje chciec kaszki porannej , Informacja o menu powyżej.Bede wdzieczna za odp.

reklama
Do góry