reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

matka polka, ojciec niemiec, a obywatelstwo dziecka?

U mnie jest podobna sytuacja: ja mam obywatelstwo polskie a maz Niemiec - niemieckie. Jako, ze mieszkamy w Austrii, maz dowiadywal sie w ambasadzie Niemiec w Wiedniu jakie obywatelstwo bedzie mialo nasze dziecko. Dostal odpowiedz, ze dziecko obywatela Niemiec automatycznie dostaje nadane obywatelstwo niemieckie. Nie jest zarazem wykluczone, by maluch mial rowniez obywatelstwo matki!

reklama
jestem w takiej samej stuacji,ale z tego co czytam to nie będzie z podwójnym obywatelstwem problemu...

czy jest tu ktoś kto rodził w polsce a potem jechał z niemowlakiem do niemiec? jak udalo wam sie zrobic zdjecie do paszportu?

Ze zdjeciem do paszportu nie ma problemu my bylismy u fotografa jak dziecko miało dwa tygodnie i m trzymał go na rekach nie ma takich wymogów jak u dorosłego na pierwszym zdjeciu w paszporcie nasz Szymon miał kaptur na glowie :)

do niemieckiego paszportu obecnie sa wymogi, dziecko musi byc samo na zdjeciu i musi byc odpowiedniej wielkosci glowa natomiast nie musi byc tak ustawione jak dorosly, ja polozylam malego- mial 3 miesiace na bialej poszewce i zrobilam kilka ujec w domu, pozniej wywolalam w budni w automacie- tam mozna wywolac zdjecia dowodowe i dalam pani urzedniczce 3 do wyboru wziela jedno wiec i bez fotografa taniej mozna

A Moj maz jest niemcem ja polkom i dzieci maja obywatelstwo niemieckie od razu paszport niemiecki.po urodzeniu syna nie bylismy malzenstwem potrzeba bylo tylko Zeby maz wtedy partner podpisali Vaterschaftanerkennung i juz

Do góry