reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Kanady jestescie????

Beata to twoja siostra miszkala bardzo blisko mnie,na polnoc od thomas a ja na poludnie,pewnie zagladamy do tych samych sklepow he he.Tu sie dobrze mieszka,wszedzie blisko :))))Ja tez jak skoncze karmic piersia bede musiala cos zrobic z moimi zylakami ,pewnie zastrzyki bo juz z tym u lekarza bylam.
Ale tu cicho,wszystkich wywjalo czy co,odezwijcie sie dziewczyny;)))))

reklama
Hej.
Mi sie jakos odzywac nie chce.

Wczoraj wzielam mala na spotkanie First word, czy jakos tak. Chcialam sie dowiedziec o co chodzi z tym kiepskim mowieniem Kostki. Laska po kilkunastu minutach rozmowy ze mna i obserwacji znuzonego dziecka stwierdzila, ze trzeba ja przebadac pod wzgledem cech autystycznych. Mnie to z nog scielo. Z jednej strony Kostka czasem wykazuje pewne cechy ze spektrum, z drugiej jednak, zachowuje sie jak normalne dziecko, troche niesmiale i w dodatku wsrod ludzi mowiacych innym jezykiem. Jutro ide skladac wniosek o ten nieszczesny OHIP (oby nam go przyznali...) i wysylam zgloszenie do jakiejs tam poradni. Malej trzeba pomoc jak najszybciej, bo niezaleznie od tego co sie dzieje, wszystko da sie wypracowac. Ja tylko musze wiedziec jak. Niestety na to badanie trzeba bedzie dlugo czekac, a bez OHIP to moge o nim zapomniec...
Ja jednak tesknie za Europa, za UK gdzie takimi duperelami jak ubezpieczenie czy pozwolenia na prace nie musialabym sie przejmowac, gdzie Kostka z racji bycia dzieckiem pracujacego legalnie rodzica mialaby wszystkie przywileje...

Zagralam tez w 649, Kostka wybrala numerki. Ciekawe czy cos wygramy. 36 milionow... hehe jednym bym sie zadowolila ;-)

Pestka, a jak Twoj synek? Mowi juz lepiej?

Hejka kochane:)

Wiatmy sie I my:) u nas dzisiaj pochmurnie, ale ciepelko:)bo pokazuje 12 stopni gdyby nie ten wiatr to byłoby super... Po wieje jAk cholerka...
Od piątku mamy juZ lozeczko i pościel i jestem happy jak nic:)
Wczoraj byliśmy tez zobaczyć ten nowo otwarty Target na square one i powiem Wam ze fajny sklep, ale ceny jakos szału na mnie nie zrobiły... Co prawda ciuszkow dla maluszkow są nawet ok... Kupiłam kilka takich cute bodziaczkow za 5$ za sztukę... Jest pod tym względem spory asortyment....

Zielona nie wiem co Ci napisać mam nadzieje ze uda Wam sie z tym OHIP em i zrobisz małej wszystkie niezbędne badania itd... A co do Europy to sie z Tobą zgadzam, człowiek chciałby po prostu troszkę lepiej żyć normalnie pracować i po prostu dbać o swoje dziecko tak jak należy... A tutaj pod tym względem troszkę pod gorke:/

Uśmiechnięta jak Wy tam?

Miłej niedzieli mamuski:)

Hej Zielona, moj synek idzie do przodu z mowa,mowi zwrotami,pytam sie go jak cos jest po angielsku i jak po polsku.Moj Luki jest ekstremalnie niesmialy i boi sie ludzi i do tego bardzo wrazliwy.A wiec w tamtym roku dalam Lukaszka do przedszkola na 3 dni w tygodniu,przez 2 miesiace plakal i na dodatek ciagle byl chory.Do czego zmierzam ,on zawsze byl tylko ze mna i tata nie mial jako takiego kontaktu z dziecmi a to przedszkole przelamalo wiele barier i wiele strachow.On sie super rozgadal wszakze po angielsku ale to nic najwazniejsze ze sie dziecko otworzylo.Pewnie tez tak jest troche z twoja Kostka,ona potrzebuje towarzystwa rowiesnikow i sama przelamac bariery.Nie daj sobie wcisnac bullshit ze twoje dziecko przejawia cechy autyzmu bo do takiej diagnozy trzeba wieluuuuuuuuu testow i kupe czasu a nie 5 min obserwacji .Poza tym sama napisalas ze mala byla znudzona co okresla jak bardzo interesujace byly te zajecia buuuuuuuu he he nudna byla ta baba. Oni tutaj lubia to robic postawic diagnoze i od razu na leki.Nie daj sie ,sama pracuj ze swoim dzieckiem i pomysl ona ma dopiero 3 latka i wszystko sie rozwija jeszcze.Pewnie wyslali cie do erinoak speech terapists ,tak wszyscy musza czekac w dlugich kolejkach tu tez.Ps.Taka sugestia moj maly uwielbia alfabet cyfry itd ja ciagle puszczem mu na youtube te piosenki dla dzieci tanczymy sobie spiewamy razem.
Nie martw sie na zapas dziewczyno na pewno wszystko bedzie ok :))))

Dzieki pestka.
Mi tak latwo kitu nie da sie wcisnac. Wczoraj zwyczajnie baba mnie zdenerwowala. Mala z lozka wyciagnelam o 7ej, na mrozie musiala kawal isc, bo autobus nam uciekl i musialysmy sie do innego doczlapac. Do tego byla wojna, bo ona chciala na rece, a ja nie chce jej nosic - ma nogi, niech chodzi. Dortarlysmy do Y, wypelnilam formulaz i czekalysmy od 9ej do 10ej, az byla nasza kolej. Mala ganiala sie z jakimich chlopcami az wreszcie zaczela zabierac krzeselko jakiejs dziewczynce. No to jej je odebralam. Mloda sie zezloscila i rzut na ziemie. W tym czasie terapeutka, czy kto to tam jest, wyszla nas wywolac. Mala stanela na rowne nogi, bo zobaczyla pomieszczenie z zabawkami. Okazalo sie, ze nie idziemy do tego pokoju, ale do jakiegos gabinetu, a tam na podlodze kilka puzzelkow dla niemowlakow. Mala je poukladala, czyms tam sie pobawila. No i mowi, ze chce isc tam, gdzie jest wiecej zabawek - jakas kuchnia, narzedzia, pilki... No i byla akcja pod tytulem "zaciagnac matke sila, skoro sluchac nie chce". Do tego Kostka nie chciala sie z ta babka bawic, nie patrzyla na nia, na mnie byla zla wiec tez kontaktu wzrokowego nie trzymala. No i to pozwolilo pannie wyciagnac wniosek, ze dziecko trzeba dalej badac.
Jasne, ze trzeba. Trzeba znalezc przyczyne nieumiejetnosci komunikowania sie, ktora moim zdaniem jest zapalnikiem frustracji - no ale ja jestem tylko socjologiem ;-). Nie dam mlodej nakleic etykietki, ale chce zeby ktos pomogl mi w pomaganiu jej.
Kostka miewa zachowania ze spektrum autyzmu, ale wiekszosc dzieci takimi sie wykazuje.

Nic to, zobaczymy co bedzie dalej.

Witam Was kobietki i ja....:-).

My też niedawno z małych zakupek wróciliśmy.Biliśmy na "wieży" jak to mój synus mówi(Erin Town Centre), ciepło jest na zewnątrz,czasem słoneczko zaświeci tylko te wiatrzyyyyyyyyyyyyyyyyysko,no ale ważne że nie zimno i nie pada.

Zielona-nie martw się na zapas,ja też to przerabiałam.
Mój Michał zaczął mówić jak miał skończone 3 lata i 2 miesiące,czekały nas indywidualne,codwudniowe wizyty w poradni logopedycznej ale na szczęście obyło się bez,teraz nadaje jak najęty.
Pestka ma rację,moje dzieciaczki też szaleją i "łapią" dużo przy yt, mamy pościągane piosenki z Mother Goose Club,Muffin Songs.

HejZielona to twoja Mala sie naczekala tego dnia i sie nie ma co dziwic ze scena byla.Ale twoja Kostka w kasze nie da se dmuchac natomiast moj Luki za spokojny jest i czasami sie boje ze mu na glowe wleza;))
Wszakaze mam nadzieje ze cos zalatwisz z tym ohipem trzymam kciuki.
Kana to fajnie ze masz juz lozeczko,powolutku i wszystko bedzie skompletowane.Tez chcialam sie wybrac do tego target,kolo nas otworza w przyszlym roku.Ucaluj brzusio hihi.
Usmiechnieta kolki odpuscily??
Maniuchna na erin mills town center wieje nawet w upaly,takie miejsce .Ja tezmam blisko,mieszkam na polnoc od eglinton przed thomas.Jak sie czujesz??

Witam mamuśki,

zwaliło mnie z nóg a łzy same mi się cisną do oczu....ach ciężko mi:sad::sad::sad:,
u mnie już prawie połowa ciąży i ani żadnego badania ani żadnej wizyty u doktora,w sobotę dzwoniłam do rodzinnego dr.Zuchelkowskiego,ale niestety nie przyjmuje już nowych pacjentów,szwagierka dzwoniła dzisiaj do kliniki przy Credit Valley,żeby mnie umówić na wizytę.Wizyta aż na 14 maja,z tymże musze wtedy wpłacić 3270$ depozytu.Za poród,leki,za wizytę ,za fee i za coś tam jeszcze,masakra tyle pieniędzy.do odłożenia przez m-c na pewno nie uda nam odłożyć a gdzie tu pobyt w szpitalu ....jestem uzależniona od szwagierki bo my nie mamy samochodu i wszędzie się z nią "wozimy",

odechciało mi się dzisiaj wszystkiego....nic tylko płakać....

Pestka-dziękuję ogólnie czuję się dobrze

maniuchna a prubowalas skontaktowac sie z Tym Kosalka:-( tam nie trzeba bylo zadnego depozytu ....no strasznych pieniedzy od Ciebie zadaja:-(moze warto tam nawet podjechac,,,a nuz sie uda

Zielona mam nadzieje ze badania wyjda ok....hmmm moje to gaduly zaczely obie mowic jak mialy 1.5 roku ale tez swoje przeszlam Viktoria przez rok wrzeszcala mi w nocy budzila sie nieprzytomna i prze z1 nie moglam ja uspokoic teraz znow juz pare miesiecy marudzi ze boli ja dupcia porobilam wszytkie badania wsio wyszlo ok a mala dalej raz na pare tygodni czasami placze ze ja bardzo boli a pozniej przechodzi,,,wiec zawsze cos:-(mam nadzieje ze U kostki wszytkie badania wyjda ok;-)

Doslownie usypiam na stojaco bylysmy z Gabrysia troszke na rowerek zaraz po Vike jedziemy i najchetniej bym sie kukla a tu nie ma jak:tak:

reklama
Do góry