reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy które brały luteinę i duphaston do końca ciąży. Do którego tyg brałyście dokładnie i z jakich powodów ?

Brałam w poprzedniej ciąży od początku, miałam odstawić w 13tc, po odstawieniu pojawiło się plamienie jednodniowe. Od ok.27-28tc brałam znowu przez skracającą się szyjkę do 34+0.
Teraz brałam dopochwową do chyba też 28tc, ale po założeniu pessara miałam zmienić na podjęzykową i z jakiś tydzień miałam zabarwiony na brązowo śluz, ale równie dobrze mógł być przez dość brutalne i ciężkie zakładanie pessara😉 Teraz też mam zamiar brać do 34+0, więc za kilka dni odstawiam.
Czy wróciłaś do luteiny po plamieniu po odstawieniu ? Co lekarz na to

reklama
W pierwszej ciąży brałam luteinę dopochwową jakoś od 31tc do 37tc (miałam indukcję w 37+0) z uwagi na skracającą się szyjkę i plamienia
W drugiej ciąży brałam duphaston do 15tc z uwagi na skaczący progesteron na początku ciąży

W pierwszej ciąży brałam luteinę dopochwową jakoś od 31tc do 37tc (miałam indukcję w 37+0) z uwagi na skracającą się szyjkę i plamienia
W drugiej ciąży brałam duphaston do 15tc z uwagi na skaczący progesteron na początku ciąży
No właśnie u mnie mi się wydaje że ten progesteron dalej nie jest taki jaki powinien być i stąd te plamienia, i też że za szybko mi go odstawili może gdyby poczekali to by nie było takiej sytuacji i żyłabym w spokoju 😅 a teraz jednak trochę się martwię

No właśnie u mnie mi się wydaje że ten progesteron dalej nie jest taki jaki powinien być i stąd te plamienia, i też że za szybko mi go odstawili może gdyby poczekali to by nie było takiej sytuacji i żyłabym w spokoju 😅 a teraz jednak trochę się martwię
Zawsze w ciąży możesz podjechać na IP ginekologiczną i opowiedzieć o swoich obawach :)

Ja mam cyclogest od samego początku (mimo braku niedomogi lutealnej) teraz jestem w 12 i nadal biorę i do kolejnej wizyty nie było mowy o odstawianiu a kolejna w 16 tygodniu

Dwie prawidłowe ciążę bez luteiny.
Trzecia niewydolność szyjki więc na luteinie plus pessar. Urodziłam w 39+3 po wywoływaniu z powodu cukrzycy ciążoweji stanu po cięciu cesarskim. Luteinę zgodnie z zaleceniami odstawiłam w 34tc.
Ze względu na sytuacje życiowa nie oszczędzałam się zbytnio.

reklama
No właśnie moja szyjka 4.3 cm więc chyba nie jest źle ale czytałam że jak jest wiotka to też dają no ale oczywiście ten mój lekarz nic nie mówił o tym więc sama nie wiem, ale to specyficzny typ

Na prenatalnych powinnaś mieć taki opis z ryzykiem przedwczesnego porodu w danym tygodniu np 1:87

reklama
Do góry