reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusiowe linki

Właśnie wyliczyłam sobie wiek ciąży na podstawie BPD, AC, HC i FL......ale wychodzą te pomiary ekstremalnie dziwnie........:szok:

Z usg z dn. 17.03 - to byl 35 tydz. 4 dzien, jak wpisalam wymiary to mi wyszlo:
Wiek ciążowy na podstawie BPD (wymiar dwuciemieniowy ) 36.5 tyg. Wiek ciążowy na podstawie AC (obwód brzuszka) 32 tyg. Wiek ciążowy na podstawie HC (obwód głowy ) 36.3 tyg. Wiek ciążowy na podstawie FL (długość kości udowej) 34 tyg.

Jakos to lekko zakręcone....i brzuszek jakis nieproporcjonalnie maly....albo mi sie wydaje...:confused: Poza tym wg gina inaczej calkiem wyszly te tygodnie....DZIWNE

reklama
Anetka a mogłabyś podac te wymiary co ci gin obliczył (o ile je masz) tzn. chodzi mi o BPD, FL, AC - tobym sobie porównała z moimi :tak:

a mi wyszło takie coś.....
W obecnym miesiącu ciąży nie powinnaś ważyć mniej niż 89.84 kg i więcej niż 92.55 kg.

termin porodu na 5 kwiecień

Anetka a mogłabyś podac te wymiary co ci gin obliczył (o ile je masz) tzn. chodzi mi o BPD, FL, AC - tobym sobie porównała z moimi :tak:

Oczywiscie SAMI ze mam i juz Ci podaje. Z tego co pamietam nasze maluszki w tym samym czasie wazyly prawieze tyle samo, wiec tez chetnie porownam jak to wyglada szczegolowo...wiec jesli mozesz to prosze podaj tez wymiary swojego dzieciatka :-)

Tak wiec u nas z usg wykonanego dokladnie w 35 tyg. 4 dniu wychodza takie wymiary:
BPD - 89 mm, HC - 313 mm, AC - 280 mm, FL - 66 mm, EFW - 2400 g.
Cos mam wrazenie ze chudziutki brzuszek ma ten moj synus :no:

No więc Anetka ja moja dzidzia ma podobne wymiary do twojej - trochę większe ale tylko dlatego chyba że pomiary wykonane były później troszke bo teraz jak przyjmowali mnie do szpitala i to był 36/37 tydzień (tak pisze na wypisie) i podaje ci:

FL = 71 mm = 36,5 (chyba tygodniowi to odpowiada 36,5)
AC = 317 mm = 35,3
BPD = 93 mm = 35,4
Innych pomiarów niemam.
Więc całkiem podobnie :-) a na kiedy ty masz Anetko termin bo mi w szoitalu powiedzieli że na 19 kwietnia a wcześniej było na 15.

Ps. jak wy wchodzicie na tą stronkę z kalkilatorami bo ja niemoge wejśc tzn. otwiera mi sie strona główna czyli Zdrowie w MediWeb.pl i niewiem gdzie mam potem wejśc zeby znaleźc te kallkulatory :confused:

:-) No to faktycznie calkiem przyblizone te rozmiary.
SAMI, ja mam termin na 17.04, wg usg robionych w pierwszej polowie ciąży....co prawda na tym ostatnim wyszlo z tych wielkosci ze 22.04, ale lekarz przyjmuje ze dobry jest 17, powiedzial, ze teraz nie mozna sie juz tak bardzo sugerowac tym, poniewaz kazdy dzieciaczek rozwija sie juz swoim tempem. A i mowil jeszcze ze wiek ciazy, ktory jemu wyliczyl aparat usg przy tych wymiarach jest troche zanizony, bo to wg standardow amerykanskich...:dry: Wiec w zasadzie termin 17.04 jest ok...:-)

reklama
A jesli tak sie nie uda, to na tej stronie glownej, po lewej stronie jest menu na szerokim niebieskim pasku. Tam na dole z INTERMEDIA wybierz NARZĘDZIA INTERAKTYWNE. Powinno byc ok :-) No i bedziesz musiala wpisac podany wczesniej kod ;-)

Do góry