reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mama dobrowolnie bezrobotna, co z ubezpieczeniem?

Witam!

Już po raz trzeci jestem mamą. Tym razem jednak jestem w innej sytuacji. W moim ostatnim zakładzie pracy byłam zatrudniona na czas określony (umowę przedłużono do dnia porodu). Zgodnie z przepisami dostałam zasiłek macierzyński z ZUS-u. Od jutra stanę się osobą bezrobotną. Pracy szukać nie będę, gdyż nie mam z kim zostawić dziecka, nie mogę też iść na urlop wychowawczy, gdyż nie jestem nigdzie zatrudniona.
Niani też szukać nie będę, bo nie jestem w stanie na nią zarobić. Znalezienie opiekunki, która musi się opiekować jednym dzieckiem to nie problem, ale gdy dzieci jest 3-ka i są one w różnym wieku - odbieranie dzieci z przedszkola i szkoły, to już niełatwo znaleźć kogoś w przystępnej cenie.
Stąd moje pytanie: czy istnieje jakiś sposób bym mogła podlegać ubezpieczeniom: zdrowotnemu, emerytalnemu i rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu pomimo braku zatrdunienia? Czy wychowywanie dziecka w domu będąc bezrobotną w jakikolwiek sposób może być naliczane do lat pracy? Jeśli tak to na jakiej podstawie i co powinnam w obecnej sytuacji zrobić?

Proszę o pomoc

reklama
Zatem maż powinien zgłosić u swojego pracodawcy i Panią i dzieci do ubezpieczenia zdrootnego. Będziecie wszyscy ubezpieczeni.
Niestety jednak czas przebywania w domu to dla Pani okres bezskładkowy, który nie wliczy się do emerytury.

A jesli maz pracuje i ubezpieczony jest wylacznie za granica? Co wtedy najlepiej zrobic. Rezygnuje z pracy dla dzieci za miesiac. Maz nie osiaga dochodow w Polsce i nie jest ubezpieczony w Polsce.

Do góry