reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAM DZIECKO Z WADĄ

Witam jestem 21 tygodniu ciąży, w zeszły wtorek byłam na badaniach prenatalnych połówkowych. Myślałam że wszystko będzie dobrze bo pierwsze badania prenatalne wyszły dobrze.... ale usłyszałam od lekarza wykonującego badanie że coś jest nie tak z serduszkiem, prawy przedsionek powiększony. Dodatkowo nie spodobała mu się buźka mojego maluszka a dokładnie cofnięta żuchwa.
Zaprponował amniopunkcję, zodziłam się. Miałam mieć wykonaną ją następnego dnia ale ponieważ mam grupę krwi rh- musiałam najpierw zrobić badania na przeciwciała.
W końcu gdy uzyskałam wynik zrobiono mi amniopunkcję w piątek. Przed amniopunkcją lekarz( którą wykonywał inny lekarz niż prenatalne) jeszcze raz dokłanie przyjrzał się serduszku i powiedział że wygląda na to że toś jest nie tak z aortą. Następnie przyjrzał się buzi syna i powiedział że mu to wygląda na zespół DiGeorge’a(z tym zespołem może wiązać się wiele innych wad) i że podstawowe badania z amniopunkcji tego nie obejmują. Dokupiłam dodatkowe badania w tym kierunku i czekam teraz na wyniki, jedne mają być do 2 tyg. drugie do 4 tyg.
Jestem jeszcze umówiona na echo serca ale dopiero na 24 marca. Taki był najszybszy termin 😟
To czekanie mnie dobija😟 zastanawiam się jeszcze nad usg 4d......
Wiem że wada serca jest... ale jaka?....😟

reklama
Witam jestem 21 tygodniu ciąży, w zeszły wtorek byłam na badaniach prenatalnych połówkowych. Myślałam że wszystko będzie dobrze bo pierwsze badania prenatalne wyszły dobrze.... ale usłyszałam od lekarza wykonującego badanie że coś jest nie tak z serduszkiem, prawy przedsionek powiększony. Dodatkowo nie spodobała mu się buźka mojego maluszka a dokładnie cofnięta żuchwa.
Zaprponował amniopunkcję, zodziłam się. Miałam mieć wykonaną ją następnego dnia ale ponieważ mam grupę krwi rh- musiałam najpierw zrobić badania na przeciwciała.
W końcu gdy uzyskałam wynik zrobiono mi amniopunkcję w piątek. Przed amniopunkcją lekarz( którą wykonywał inny lekarz niż prenatalne) jeszcze raz dokłanie przyjrzał się serduszku i powiedział że wygląda na to że toś jest nie tak z aortą. Następnie przyjrzał się buzi syna i powiedział że mu to wygląda na zespół DiGeorge’a(z tym zespołem może wiązać się wiele innych wad) i że podstawowe badania z amniopunkcji tego nie obejmują. Dokupiłam dodatkowe badania w tym kierunku i czekam teraz na wyniki, jedne mają być do 2 tyg. drugie do 4 tyg.
Jestem jeszcze umówiona na echo serca ale dopiero na 24 marca. Taki był najszybszy termin 😟
To czekanie mnie dobija😟 zastanawiam się jeszcze nad usg 4d......
Wiem że wada serca jest... ale jaka?....😟
Jak wyszły badania?

Jak wyszły badania?
Hejka. Badania z amniopunkcji wyszły ok. Echo serca wykazało że mały ma żyłę przetrwałą która nie jest szkodliwa. Pani doktor znalazła inny kłopot, dość duży ubytek w przegrodzie przy aorcie.Dodadkowo dowiedziałam się że mam mało wód płodowych i mały jak na 25 tydzień jest trochę za mały.Narządy sprawdzała, pęcherz, grasicę........ i wszystko wugląda ładnie, łożysko i pępowina też ok.
Kolejne echo serca i usg mam mieć 7 maja w Rudzie Śląskiej, zobaczymy czy ubytek się zarasta i czy będzie konieczna operacja. Dowiem się też w jakim szpitalu będę rodzić i jaki to poród będzie. Niestety teraz przechodzę covida i ominie mnie jeszcze dodatkowa wizyta którą małam mieć aby skontrolować czy wód płodowych przybyło i czy mały rośnie. 😑

Do góry