AgaR.
Fanka BB :)
Otwieram ten watek po to aby mamy które maja jakieś problemy zdrowotne z dziećmi mogły sie tu dzielić swoimi smutkami,radościami ,przemyśleniami i informacjami.
Ja dowiedziałam sie w 2 dobie po porodzie,ze mój Natanek ma wadę serduszka.
DROŻNY OTWÓR OWALNY
Otwór owalny (foramen ovale) jest to otwór w przegrodzie międzyprzedsionkowej serca.W życiu płodowym człowieka otwór ten zapewnia komunikację między przedsionkami.Jego struktura przypomina zastawkę - prąd krwi pozwala na jego otwarcie w kierunku lewego przedsionka.Poród powoduje zmiany fizjologiczne w sercu noworodka - wzrost ciśnienia w lewej komorze powoduje zasklepienie otworu.U dorosłego człowieka pozostałością otworu owalnego jest tzw. dół owalny w przegrodzie międzyprzedsionkowej.Ciekawostką jest , że około 20% populacji dorosłych ma drożny otwór owalny.Otwor naszego synka jest jeszcze ciagle drozny.
TETRALOGIA FALLOTA
Jest to najczęstsza sinicza wada wrodzona serca u ludzi dorosłych.Na tetralogię Fallota składają sie cztery nieprawidłowości:
ubytek w przegrodzie międzykomorowej (VSD - ventricular septum defect).W większości przypadków ubytek jest duży i wysoko położony.
zwężenie pnia płucnego (najczęściej zweżenie występuje pod zastawką pnia płucnego)
Aorta umiejscowiona nad otworem w przegrodzie międzykomorowej (tzw.aorta jeździec)
przerost prawej komory serca będący wynikiem zwężenia pnia płucnego
Objawy kliniczne tetralogii Fallota:
sinica i duszność podczas wysiłku fizycznego;
możliwe jest opóźnienie rozwoju fizycznego;
palce dłoni i stóp pałeczkowate,paznokcie kształtu szkiełka zegarkowegbjawy te są wynikiem hipoksji (zmniejszone utlenowanie krwi krążącej);
poliglobulia (zwiększone stężenie hemoglobiny będace wynikiem hipoksji;
tzw. objaw kucania - pacjent kuca dzieki czemu wzrastają opory w krążeniu dużymi i poprawia się przepływ płucny;
Powikłania tetralogii Fallota:
niewydolność prawej komory serca;
infekcyjne zapalenie wsierdzia;
napady anoksemiczne - krytyczne spadki stężenia tlenu we krwi;
Rozpoznanie wady opiera się na badaniach:
ECHO serca
EKG
Zdjęcie rentgenowskie klatki piersiowej
Leczenie: u pacjentów , u których nie występują przeciwwskazaania czynnościowe i anatomiczne wykonywany jest zabieg korekcji tetralogii Fallota.Wyniki leczenia operacyjnego są dobre.
Profilaktyka infekcyjnego zapalenia wsierdzia nie jest wymagana.
-Moj synek ma maly ubytek.Mamy nadzieje,ze sie sam zaronie.
Asiołku pisałaś,ze znaleźliście super lekarkę.To fantastycznie nam sie również udało.Pojechaliśmy do Poznania do pani kardiolog która również wszystko nam wytłumaczyła i wyrysowała.Dala sporo nadzieji i przegoniła okrutny lek który w sobie miałam.Bo bałam sie bobaska samego choć na chwilkę zostawić.Dla jeszcze większego spokoju kupiliśmy monitor oddechu.
Może ten post przeczyta kiedyś jakaś mama która ma podobny problem do naszego..
Pozdrawiam wszystkie mamy i ich dzieciątka!!!
Ja dowiedziałam sie w 2 dobie po porodzie,ze mój Natanek ma wadę serduszka.
DROŻNY OTWÓR OWALNY
Otwór owalny (foramen ovale) jest to otwór w przegrodzie międzyprzedsionkowej serca.W życiu płodowym człowieka otwór ten zapewnia komunikację między przedsionkami.Jego struktura przypomina zastawkę - prąd krwi pozwala na jego otwarcie w kierunku lewego przedsionka.Poród powoduje zmiany fizjologiczne w sercu noworodka - wzrost ciśnienia w lewej komorze powoduje zasklepienie otworu.U dorosłego człowieka pozostałością otworu owalnego jest tzw. dół owalny w przegrodzie międzyprzedsionkowej.Ciekawostką jest , że około 20% populacji dorosłych ma drożny otwór owalny.Otwor naszego synka jest jeszcze ciagle drozny.
TETRALOGIA FALLOTA
Jest to najczęstsza sinicza wada wrodzona serca u ludzi dorosłych.Na tetralogię Fallota składają sie cztery nieprawidłowości:
ubytek w przegrodzie międzykomorowej (VSD - ventricular septum defect).W większości przypadków ubytek jest duży i wysoko położony.
zwężenie pnia płucnego (najczęściej zweżenie występuje pod zastawką pnia płucnego)
Aorta umiejscowiona nad otworem w przegrodzie międzykomorowej (tzw.aorta jeździec)
przerost prawej komory serca będący wynikiem zwężenia pnia płucnego
Objawy kliniczne tetralogii Fallota:
sinica i duszność podczas wysiłku fizycznego;
możliwe jest opóźnienie rozwoju fizycznego;
palce dłoni i stóp pałeczkowate,paznokcie kształtu szkiełka zegarkowegbjawy te są wynikiem hipoksji (zmniejszone utlenowanie krwi krążącej);
poliglobulia (zwiększone stężenie hemoglobiny będace wynikiem hipoksji;
tzw. objaw kucania - pacjent kuca dzieki czemu wzrastają opory w krążeniu dużymi i poprawia się przepływ płucny;
Powikłania tetralogii Fallota:
niewydolność prawej komory serca;
infekcyjne zapalenie wsierdzia;
napady anoksemiczne - krytyczne spadki stężenia tlenu we krwi;
Rozpoznanie wady opiera się na badaniach:
ECHO serca
EKG
Zdjęcie rentgenowskie klatki piersiowej
Leczenie: u pacjentów , u których nie występują przeciwwskazaania czynnościowe i anatomiczne wykonywany jest zabieg korekcji tetralogii Fallota.Wyniki leczenia operacyjnego są dobre.
Profilaktyka infekcyjnego zapalenia wsierdzia nie jest wymagana.
-Moj synek ma maly ubytek.Mamy nadzieje,ze sie sam zaronie.
Asiołku pisałaś,ze znaleźliście super lekarkę.To fantastycznie nam sie również udało.Pojechaliśmy do Poznania do pani kardiolog która również wszystko nam wytłumaczyła i wyrysowała.Dala sporo nadzieji i przegoniła okrutny lek który w sobie miałam.Bo bałam sie bobaska samego choć na chwilkę zostawić.Dla jeszcze większego spokoju kupiliśmy monitor oddechu.
Może ten post przeczyta kiedyś jakaś mama która ma podobny problem do naszego..
Pozdrawiam wszystkie mamy i ich dzieciątka!!!