reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majówki 2014

MARTYYYNA 7 lat temu tak samo uważano ;-) znaczy się, że powodują autyzm ... ale wg mnie (co prawda lekarzem nie jestem) jeśli dziecko ma uszkodzony gen odpowiedzialny za np. autyzm - to właśnie wtedy zachoruje ;-)
dodatkowo matki panikują teraz, że te szczepionki w szpitalu posiadają jakieś mega ilości rtęci i jest to szkodliwe, więc załatwiają sobie na własną rękę szczepionki (recepta od pediatry, apteka całodobowa z dostępną szczepionką itp.) ;-) rozmawiałam z teściową - powiedziała, że to są właśnie matki internetu. Wiedzy nie mają, naczytają się pierdół i później panikę sieję ;-) a teściowa nie lubi takich, oj nie lubi ;-) a często trafia się taka w przychodni :baffled:

szczepienia są kosztowe :baffled: przerażają mnie, ale mam nadzieję, że jakoś damy radę ;-)
6w1 kosztuje coś koło 230 zł (brać trzeba 3 dawki), pneumokoki prawie 300 zł (również 3 dawki) ;-) podaję ceny z apteki internetowej ;-) niektóre przychodnie maja po cenach hurtowych :tak:
rotawirusy chyba koło 500-600 zł wychodzą ;-) nie wiem, nie orientowałam się ;-)

reklama
Jesli chodzi o szczepienia to nieco jestem podlamana bo juz powinnam sie zdecydowac a nic kompletnie nie wiem na ich temat. Widze ze wy smigacie w temacie.
Ja z kolei nie mam bladego pojecia czym jest ktora choroba, co to sa szczepienia skojarzone, 6w1 i inne... Pediatra srednio mi to tlumaczyla, bardziej gadala jak do osoby ktora wie o co chodzi bo przeciez jako mama powinnam juz wiedziec :(
Czytam te artykyly i nic z nich nie rozumiem...

Ostatnia edycja:
hej babki
pisze jedna reka. tak zesmy se wczoraj dyskutowaly na temat urokow z kwietniowkami... i mam odwczoraj wielki wrzask na chacie. mlodemu albo spodobal sie jego wytwor albo faktycznie brzusio cos kupy sa i to ladne spi tez ....echhhhhhh. Ja szczepic bede podstawowo i te pneumokoki(215zl)nie wiem czy na rota zaszczepie chociaz wiem co robi ta choroba z dzieckiem. Karmie piersia nadal wedle zyczenia dziecka ale oduczam zasypiania przy cycu. Przeprosilam sie ze smoczkiem na kryzysowe syt. i klade mlodego czesciej do kolyski.... Dzis mimo wrzaskow wrocily do mnie sily matczynej intuicji i czuje sie matka pelna geba. Pora byla.
Tak swoja droga to normalnie pojawienie sie maluszka po tylu latach wywrocilo mi swiatopoglad do gory nogami. co prawda wolniej sie czlowiek zbiera i wiecej ma jakis takich obaw ale porzadnieje solidniej i jest brdziej na zewnatrz rodzicem jakim zawsze w srodku chcial byc .

Rodzic mi tam kobiety.

Ostatnia edycja:
Rodzic mi tam kobiety.
no my chcemy, ale nasze dzieciaki coś nie chcą :-D

wieści od Diabliczki nadal brak :tak: napisałam do niej smsa, nadal czekam na odpowiedź ;-)

NANNCY skojarzone to taki, gdzie przy jednym wkuciu masz więcej szczepów ;-) np. ja szczepię wersją 6w1,która jest od razu przeciwko: błonicy, tężcowi, krztuścowi, polio, Hib, wzw B (jedno wkucie) ;-) wersję 5w1 masz przeciwko: błonicy, tężcowi, krztuścowi, polio, Hib, dodatkowo musisz doszczepić (drugie wkucie) wzw B. Obie wersje są płatne dodatkowo :tak: możesz wybrać tzw. refundowane szczepienia, gdzie przy jednym szczepieniu masz kilka wkuć ;-) jedyny plus - darmowe ;-)

MARTYYYNA mi chodziło, że łącznie rota wirusy wychodzą 500-600 zł ;-) kojarzę, że można przyjąć w wersji dwóch lub trzech dawek ;-)

Wiem Aśku, że chodziło Ci o całkowity koszt. Ten Rotarix się podaje w dwóch dawkach. Wyjdzie pewnie koło 600-700 zł w zależności gdzie się kupi. Czytałam, że jest jeszcze jakiś RotaTeq ale tu już są 3 dawki (ponad 250 zł za jedną).

reklama
dziewczyny, u mnie postęp ;) Pakuję torbę ;) heh...
Ja tylko na chwilę wpadłam, bo chciałam się Was spytać nt. ciśnienia. Mam 105/64/118. Mam mega zadyszkę i nie wiem, czy ten puls nie powinien być niższy? Nie znam się na tych ciśnieniach, może któraś z Was ma pojęcie, czy to normalne jest?

Do góry