reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2013 :):)

ja też gotuje pomidorówką .
a popołudniu specjlanie dla mężusia zrobie żeberka bo on je uwielbia a dla siebie buraki na ciepło bo ja za mięsem nie przepadam

Nanu potwierdzam po bromergonie dzieją się cuda.

Nia nawet nie żartuj z tym trojaczkami. miałabym wówczas 5 dzieci. OMG.
Nia już sobie wyobrażam wszystkie mamusie (tzw matki polki) które dowiedziałby się o przedszkolu całodobowym.
ja ostatnio na imprezie wśród takich mamuś zazartowalam do mojej córeczki ,żeby była grzeczna bo w przeciwnym razie poszukam takiego przedszkola z którego tylko na weekendy będę ją odbierac. nie muszę Wam chyba mówić ,jak na mnie spojrzały.... gdyby wzrok mógł zabijac.

matki polki powiadasz, na stos by mnie wziely gdyby sie dowiedzialy ze moje dziecko od 10 miesiaca zycia w zlobku... ale czasem tak bywa nie kazdy ma rodzicow na wyciagniecie reki, u nas to nie przedszkole calodobowe tylko dzis wyjatkowo jego grupa ma noclego w przedszkolu, od stycznia pracuja nad projektem- noc- co to jest jak sie zmienia w okreslonych porach roku, jakie zwierzeta nie spia... itp i ukoronowaniem zakonczenia tego projektu jest nocleg w przedszkolu, po kolacji maja jeszcze wedrowke "nocna"-jak sie sciemnie a nie noca, :) i szukanie ukrytych skarbow i pozniej spac... o ile do nas w nocy nie beda dzwonic ze Niels chce do domu to widze synka jutro kolo 13 :)

nie przejmuj sie moimi przepowiedniami, dobra czarownica nigdy nie bylam :-)

reklama
Mdła współczuję i mam nadzieję, że sąsiad szybko skończy!

Framama matki polki potrafią zabić wzrokiem. Wymiar sprawiedliwości powinien tak sprawnie działac...

Citrus kiedy ty miałaś wizytę u dowcipnego?

U mojego Igora w grupie dzisiaj aż 5 dzieci :szok:
Pomór jakiś... Masakra.

W ubiegły poniedziałek miałam, właśnie w tym sęk :dry: Lekarz powiedział wtedy, że z szyjką w porządku, ale nie wiem, czy on jest w stanie ocenić szyjkę tak "na oko" i na dotyk - znaczy, czy się skraca. Miałam niby robione USG przez brzuch, ale czy da się dzięki niemu dojrzeć szyjkę, Bóg jeden wie... :sorry2:

Moja gin najpierw zaczyna od badania ginekologicznego, zagląda do środka, naciska brzuch, wtedy zawsze mówi czy wielkość macicy i twardość itp odpowiednia....
Potem bierze usg dowcipne i zagląda, wtedy właśnie mierzy długość szyjki...
a potem idziemy do innego aparatu gdzie oglądamy Matyldę przez brzuch - wtedy mierzy ją, ocenia wiek, wagę, ilość wód płodowych itp
Tak samo sprawdzali wszystko na IP ostatnio....

Nia - mówisz że matki Cię zjedzą za dziecko 10miesięczne w żłobku?! a co ze mną zrobią?
ja po macierzyńskim muszę małą oddać do żłobka bo nie mam innej opcji....

U mnie badanie wygląda podobnie jak u Nanu.
Choć pomiar szyjki lekarz robił na moje wyraźne życzenie.
Na dotyk ocenia spulchnienie, czy jest zamknięta itp.

Citrus a jak często ci brzuch twardnieje? Boleśnie?

Odnośnie matek to coś Wam powiem. Polubcie sobie na FB stronę Doroty Zawadzkiej (Superniani) i poczytajcie. Tam to się kuźwa dopiero dzieje Sodoma i Gomora. Jedna matka przed drugą się licytują, czyje dziecko więcej umie, które robi ładniejszą kupę, czyj partner jest lepszy i kogo lepiej wychowali rodzice. Uwielbiam brać udział w tamtych dyskusjach, bo jad się leje strumieniami i można załamać ręce nad ludzką głupotą, ograniczeniem (i błędami ortograficznymi, jeśli ktoś lubi zwracać na nie uwagę tak jak ja :-D) i wszystkim, co najgorsze.

Zapominajka, różnie. Z 7-8 razy dziennie? Może częściej, jak nie wyczuję? Nie boleśnie, po prostu czuję momentami, że się napina.

Citrus może faktycznie jedź na IP , będziesz spokojniejsza.
mnie twardnieje ,ale chyba faktycznie nie aż tak często jak Tobie.

Zapo coś o tym wiem ,bo mam takie dwie kolezanki matki polki.

Nanu, Nia ale ja szczerze uważam ,że instytucja żłobka/przedszkola to najlepsza opieka dla dziecka na świecie!
przerabiałam dwie nianie aż wreszcie zdecydowałam się na żłobek i to była najlepsza decyzja w moim życiu. oczywiście nie obyło się bez moich łez jednak z perspektywy czasu uważam ,że warto!
a o moich nianiach lepiej nie będę opowiadać bo strach się bać

Zapo oby Igorek się utrzymał bez choroby

Framama
ja też mam full znajomych z dzieciakami w żlobkach - u nich się sprawdza, to co u nas ma się nie sprawdzić?! ja się nie mogę zastanawiać czy tak powinnam czy nie.... Uznaję to za normalną kolej rzeczy. pewnie że nie będzie pewnie łatwo - ale nie stać nas na moje siedzenie w domu. Za dużo by nas to kosztowało.... Tak więc po prostu Matylda będzie musiała nauczyć się żłobka... Osobiście wcale nie uważam tego za jakieś zło.

Citrus ja tak dla swojego komfortu skoczyłabym do gina na nadprogramowy przegląd.Nie zaszkodzi . Co do twardnien brzucha to mi cześto twardnieje brzuch .Zaczęło sie od 20 tyg. i tak dzien w dzien po pare razy mnie łapie.Fakt szczegolnie jak troche pochodze za duzo.U mnie brzuch jak skała przez dobre 40-60sekund. Szyjka mi sie skrocila.W 20 tyg miala 4,9cm 27 tyg.3,5cm. Niby tragedi nie ma ale mam w miare mozliwosci wypoczywac. Lekarz powiedzial ,ze niby to normalne aczkolwiek jesli wystepuja takie twardnienia regularnie(!) i czesciej niz 5 razy na godzine to juz normalne nie jest i wtedy do przychodni na przglad albo szpital.

Nie chc straszyc ale lepiej sprawdzic.

reklama
citrus myślę że możesz spokojnie ten magnez zwiększyć. Ja od poczatku IItrym biorę 3x2tabl. MagneB6 i sporadycznie mi brzuch twardnieje a najlepiej to faktycznie na IP pojechać niech sprawdzą czy wszystko ok:-)

Do góry