reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

Czesc spiochy, moze sie jeszcze to tu pokaze...?

Flaurka, to jak zostaniecie wy jako wy potraktowani, to kwestia konkretnych ludzi-ksiazy, ktorzy sa rozni, jak i rozni wszyscy inni sa. Zycie czesto z naszym udzialem, a czasem niestety pomimo naszych checi i poczynan, roznie sie komplikuje. Jestem pewna, ze wiekszosc kaplanow indywidualnie rozwazy wasza konkretna sytuacje. Na pewno rodzice i rodzine chrzestni musza zagwarantowac wychowanie dziecka w wierze, nawet jesli ich zycie sie pogmatwalo. Niestety zdarza sie tak i to nierzadko, ze osoby w powtornych zwiazkach cierpia i bardzo pragna w pelni uczestniczyc w zyciu Kosciola, w sakramentach. Nie jest to mozliwe, ale nie znaczy, ze jestescie wykluczeni z Kosciola (specjalnie pisze z wielkiej litery, bo nie chodzi mi o instytucje, ale Kosciol zywy), nie mozecie w pelni z Niego czerpac. Pan Bog zna nasze rozne pokrecone historie, ostatecznie bedzie nas rozliczal nie z przepisow, ale z milosci. Co nie znaczy, ze przykazania i przepisy sa zle, bo przeciez znacznie latwiej byloby trwac w dobrym, trwajac w milosci z jednym i jedym mezem, bez tych skomplikowanych relacji z poprzednimi malzonkami, przyrodnim rodzenstwem itd. Ale jest jak jest. Bede pamietac w modlitwie, byscie znalezli madrego kaplana, ktory kierujac sie silna wiara i znajomoscia przykazan i prawa, pomoze wam mimo wszystko byc w Kosciele i pokaze, ze nie jestescie pozostawieni samym sobie i jak korzystac z darow Kosciola w zakresie w jakis jest to mozliwe. Wiem, ze mozna na specjalnych warunkach otrzymac rozgrzeszenie i mozliwosc jednorazowego przystapienia do Komunii Swietej np. z okazji chrztu dziecka czy jego pierwszej Komunii Swietej.
Sa nawet specjalne grupy osob w ponownych zwiazkach, jesli chcesz wrzuc w google "Duszpasterstwo Osób Rozwiedzionych i Żyjących w Separacji Zielona Góra" (konkretnego linku nie podam, bo w pracy blokuja strony miedzy innymi zwiazane z religia - choc nie kazda, bo np. islam jakims cudem jest ok...).

reklama
Witam Was! wreszcie nadrobiłam te dwa dni nieobecności. O kościele i wierze się nie będę wypowiadać, bo temat jest, jak polityka: kontrowersyjny i każdy ma prawo mieć swoje zdanie i nikomu nic do tego zdania.

Flaurka, nie przejmuj się. Życzę Ci, abyście byli szczęśliwi i aby wszystko ułożyło się po Waszej myśli. Życie różnie się układa i nikt nie ma prawa Was oceniać.

Pieszczoszka, badanie krzywej glukozy jest bardzo ważne i obowiązkowe! Ale zrobisz, jak uważasz.

edit: na stronie rodzić po ludzku w zakładce "ciąża" jest KALENDARZ BADAŃ I WIZYT KONTROLNYCH.

Wykaz zalecanych świadczeń profilaktycznych, badań diagnostycznych i konsultacji medycznych wykonywanych
w przypadku ciąży fizjologicznej określa rozporządzenie, tzw. standard opieki okołoporodowej
(Dziennik Ustaw Nr 187 z dn. 7.10.2010 poz. 1259), który wchodzi w życie od 7 kwietnia 2011 r.)

http://www.rodzicpoludzku.pl/images/stories/kalendarzbadaniwizytkontrolnych.pdf

"pkt 4. 21-26 tydzień ciąży
• wizyta kontrolna u lekarza lub położnej – osoba sprawująca opiekę powinna skierować Cię do położnej
podstawowej opieki zdrowotnej (położnej środowiskowo-rodzinnej), a także do szkoły rodzenia;
• powinnaś otrzymać skierowania na następujące badania:
- Badanie stężenia glukozy we krwi po doustnym podaniu 75g glukozy (w 24-28 tyg. ciąży) – dwukrotne oznaczenie stężenia glukozy: przed podaniem glukozy (na czczo) oraz po 2 godz. od podania glukozy.
- Badanie ultrasonograficzne.
- Badanie ogólne moczu.
- Przeciwciała anty-Rh u kobiet z Rh (-).
- U kobietz ujemnym wynikiem w I trymestrze – badanie w kierunku toksoplazmozy.
- Badanie cytologiczne, jeśli nie było wykonane wcześniej"​

Ostatnia edycja:
Hej

Mam do Was pytanie o badanie na toksoplazmozę - na początku stycznia zapytałam o nie moją panią doktor, ale powiedziała, że nie jest ono refundowane przez NFZ - z uwagi na to, że ja zdecydowanie jestem cat-person to i tak chcę je zrobić. W internecie znalazłam kilka różnych informacji - raz piszą, że nie jest refundowane, raz, że jest. Miała któraś z Was to badanie wykonane w ramach NFZ?

Patina ma dziś wizytę, pewnie wejdzie tu po nim by nas uspokoić.

Moje kochane!

Rzadko pisuję, ponieważ siedzenie sprawia mi spory ból... nie wygodnie.... więc ciągle leże.
Myślę o Was, zaglądam, czytam i uciekam do wyra
embarrassed.gif

Ale pamiętam o każdej... trzymam za wszystkie kciuki!!
Tak jak napisałam leżakuję, lecę na tym fenoterolu, isoptinie, asparginie i czasem wezmę no-spę.
nie wiem czy czasem brzuszek twardnieje czy się dzidzia wypina, nie mogę rozpoznać..
ale od kilku dni bardzo kłują mnie jajniki....i znów chyba infekcja cipki... oj co ja się mam!
przede mną 4.02 najtrudniejszy egzamin świata.... uczę się powolutku.
pozdrawiam.
buziaki.

Witam .
Sorki ,że wczoraj już nie wchodziłam , ale mały się rozchorował i juz nie mialam czasu wchodzić.

U mnie wszytko ok , tak jak pisałam po tych kilku plamkach na wkladce , nic więcej sie nie działo , więc nie dzwoniłam do gina , dziś mam wizytę to sie nie martwiłam , jak bym nie szła dzis do niego to bym pewnie zadzwoniła a tak poczekałam szczególnie ,że się nic więcej nie działo.

co to badania toXo, ja nie płaciłam, miałam skierowanie i robiłam z NFZ .
wIZYTĘ mam na 14 , ale wpadnę dopiero pod wieczór , tak,że sie nie zamarwiajcie :-)

reklama
Dzieki dziewczyny za odpowiedz - przycisne zatem swoja pania doktor a te 100 PLN przeznacze na dzidzie:)

heh - w suwaczku napisano ze maluch wazy prawie pol kilo a moja cora juz 10 dni temu miala 570g:)

Do góry