reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

Ja bym wybrała się za te 255 zł, ale to tylko odczycie, że jak zapłacę to zrobi dobrze, zna się na tym.
To, że się nie podpisze pod tymi badaniami to dziwne, ale nawet jeśli by to zrobił, to w przypadku, gdy dziecko urodzi się chore to nie pociągniesz go do odpowiedzialności - w Polsce takich rzeczy nie da się zrobić. A szkoda.
Badania prenatalne - tak jak to opisuje się wszędzie - nie dadzą 100% pewności.
Znajomi mojego partnera zrobili większość badań, nic nie wskazywało na to, że dziecko może być chore, a tu po narodzinach okazało, że ma zespół Downa. Przykre. Po dociekaniu jak to możliwe wyszło, że jedyne czego nie zrobili to pobranie krwi u płodu - to podobno jest najpewniejsza metoda - ale nie mieli wskazań do tego z innych badań, no i podobno to niebezpieczne jest dla dziecka.
Wiesz ja wlaśnie też miałam takie odczucia że zaplacę to bedzie wszystko ok:baffled: a przecież wcale tak nie musi być... Zawsze po tego typu badaniach dostaje sie takie papierki a ja tego papierka nie dostane bo tak jak pisałam lekarz nie może mi tego wystawić...
Ehhhh sama nie wiem co robić , mam jeszcze tydzień. Nie będę jeszcze odwoływala tej wizayty 28 (u tej pani doktor co da mi paierek) w każdej chili mogę to zrobić...
Moj M jest za tym aby nasz lekarz nam zrobil to badanie:tak:
I coraz wiecej psob mowi mi po co Ci ten papierek?

reklama
Ja wogóle zrezygnowałam z badań prenatalnych, poprzednią ciążę prawie straciłam w ostatnich tygodniach przez zle zrobione usg:( postanowiłam ze teraz niech się dzieje co chce...w koncu i tak nie usunęłanym ciąży,a jesli ktos znow cos zle obliczy to bede miała stres przez resztę ciąży. na ostatniej wizycie lekarz zmierzył przezierność karkową( czy jak to sie tam zwie), to jest ok:) w poprzedniej ciąży takze tylko takie badanie miałam zrobione i nawet nie pomyslałam o genetycznych.
Dziewczynki, a czy orientujecie sie moze czy na etapie 13 tygodnia dziecko ma już swój charakterystyczny kształt twarzy? wiem, ze to głupie pytanie, ale jak tak sobie porównuje zdjecie z 13 tygodnia Stasia z tym zrobionym w tej ciąży w tym samym czasie to buzie są inne. stasia na zdjeciu jest okrągła i faktycznie ma teraz buzie jak księżyc w pełni, a drugie Malenstwo ma dłuższą buzię, martwie sie czy jest wszystko ok. jak myslicie? czy ja już swiruje?

Ja wogóle zrezygnowałam z badań prenatalnych, poprzednią ciążę prawie straciłam w ostatnich tygodniach przez zle zrobione usg:(

O matko :szok: jak to się stało? Jak to źle zrobił USG? USG jest takie niebezpieczne? :szok:

Ja na pewno zrobię wszystkie badania, żeby mieć spokój wewnętrzny. Jeżeli okaże się, że jest chore to będę się poważnie zastanawiać czy sens jest urodzić dziecko, by całe życie cierpiało i nie było w stanie samodzielnie żyć. Już nie wspomnę o zespole Patau. Jak ktoś ma mocne nerwy może wyszukać jak wygląda takie dziecko.

Ale żeby nie było - nie propaguje aborcji - proszę mnie źle nie zrozumieć.

co to tego badania prenatalnego to mój gin na ostatniej wizycie powiedział mi, że to moja decyzja ale jego zdaniem to tylko strata pieniędzy tak na prawde bo przezierność karkową czy właśnie jak to tam się zwie martaik ;) powiedział, że on doskonale widzi na usg tym bardziej, że miałam dopochwowe i wszystko było jak w najlepszym porządku. I polecił mi te usg 3D czy tam 4D ale po 20 tc ponieważ wtedy dzidzia jest już praktycznie w pełni rozwinięta i to super wtedy widać na takim usg i wychodzą wtedy śliczne zdjęcia pamiątkowe. Stwierdziłam, że tak właśnie zrobię. Kiedyś badania prenatalne były robione po 35roku życia i też było dobrze...

a teraz pytanie z innej beczki powiedcie mi dziewczyny jak to jest z tym myciem okien w ciąży? bo słyszałam już chyba 1000 wersji i ogłupieć można... jedyne co mnie teraz powstrzymuje to to, że jestem w 12 tc a czytałam, że wtedy często zdarzają się poronienia i wolę przeczekać jeszcze trochę z takim wysiłkiem..

martaik nie martw się na pewno wszystko jest ok w końcu każdy dzidziuś jest inny:-)

O matko :szok: jak to się stało? Jak to źle zrobił USG? USG jest takie niebezpieczne? :szok:

Ja na pewno zrobię wszystkie badania, żeby mieć spokój wewnętrzny. Jeżeli okaże się, że jest chore to będę się poważnie zastanawiać czy sens jest urodzić dziecko, by całe życie cierpiało i nie było w stanie samodzielnie żyć. Już nie wspomnę o zespole Patau. Jak ktoś ma mocne nerwy może wyszukać jak wygląda takie dziecko.

Ale żeby nie było - nie propaguje aborcji - proszę mnie źle nie zrozumieć.
Ja mam podobne zdanie,ale nie wiem co bym zrobila:-( Nawet nie chce o tym myslec:no:

a teraz pytanie z innej beczki powiedcie mi dziewczyny jak to jest z tym myciem okien w ciąży? bo słyszałam już chyba 1000 wersji i ogłupieć można... jedyne co mnie teraz powstrzymuje to to, że jestem w 12 tc a czytałam, że wtedy często zdarzają się poronienia i wolę przeczekać jeszcze trochę z takim wysiłkiem..
Serio???? A myslałam ze 12 tc jest juz bezpieczniejszym tygodniem:zawstydzona/y:

między 10-12tc gdy tworzy się łożysko to też często dochodzi do poronień dlatego do końca pierwszego trymestru jest zwiększone ryzyko.... ale nie chciałam nikogo nastraszać!:-(

reklama
Ja w poprzedniej ciąży miałam robione to usg prenatalne teraz nie będę robić badań w tym kierunku.

Z określaniem płci to różnie bywa,mojej kuzynce w ciąży już w 14tyg powiedzieli,ze chłopak będzie ale zazwyczaj to później jest widać. Ok 20 tyg już można śmiało określać. Na usg połózwkowym najczęściej się kobiety dowiadują choć wiem,ze są przypadki,ze wcześniej też widać. Dużo zależy od sprzętu na jakim lekarz robi badanie no i przede wszystkim od pozycji dzieciątka bo jak się dupą wypnie to nic nie będzie widać ;-)

Do góry