reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Macierzyńskie a A pieniążki z innego kraju

Kikamika28

Fanka BB :)
Cześć. Dziewczyny mam pytanie czy któraś z was pracuje na umowę o prace w Polsce a partner w Czechach, macierzyńskie przez rok bede mieć a chce iść na wychowawcze do 3 roku życia, ile wypłacają na wychowawczym z tego co się dowiedziałam to 400 zł czy będzie mi przysługiwać pieniążki z Czech, czy niestety jeśli będę pobierać w Polsce wychowawcze to nic z Czech nie dostanę, opinie są rożne inni mówią ze dostaniemy inni ze nie i będąc na macierzyńskim tez mi nic nie przysługuje

reklama
Rozwiązanie
DarkAsterR a pracujesz za granica? Jeśli tak to musisz okazać pewnie dokumenty jakieś albo jeśli przybywasz w kraju czy ma się umowę o prace albo się jest zapisanym jako osoba bezrobotna w urzędzie pracy, napewno jest jakiś haczyk
Z tego, co się orientuje benefity na dziecko można pobierać tylko w jednym kraju.
To tak jakbym ja dostawała pieniądze w UK i 500+ w Polsce. Dwa razy zasiłek a to samo. Na takie coś jest paragraf zgodny z prawem krajów, w którym zamieszkują rodzice i dziecko.

reklama
Dużo znajomych z pracy mojego narzeczonego pobiera 500 + plus ten zasiłek lub to bardziej rodzinne z Czech nie wiem na jakiej to zasadzie działa ale dostają, w mojej rodzinie zatrudnieni w Czechach pobiera macierzyńskie z Czech i 500+ i mieszkają w Polsce i to nie koliduje z tym się,

Ale zobaczymy co będzie po wyborach czy nie zabiorą tego 500+ tak naprawdę Ok fajnie że to jest, ale kiedyś nie było i też dawało się radę , mam nadzieje że chociaż będę dostawać rok płatnego macierzyńskiego i nie będzie problemu,

Dużo rzeczy da sie zrobić....co nie oznacza, ze wszystkie są legalne.
Akurat w tym wypadku może być legalne. Ja akurat mieszkam w Danii, ale tutaj jest takie rozwiązanie, że gdy matka z dziećmi jest w Polsce a ojciej pracuje w Danii to ona otrzymuje 500 + a tata dostaje tyle ile wynosi różnica między oboma krajami. Czyli tak jakby dopłacają.

Różnice, tak. Ale nie jeszcze raz to samo.
Kurcze jeśli tak to działa, ze można pobierać w dwóch krajach to ja lecę po swoje. 500+ na dwójkę by mi się przydało. Meldunek mam, jak mi niby udowodnią, ze fizycznie mnie w kraju nie ma?

reklama
DarkAsterR a pracujesz za granica? Jeśli tak to musisz okazać pewnie dokumenty jakieś albo jeśli przybywasz w kraju czy ma się umowę o prace albo się jest zapisanym jako osoba bezrobotna w urzędzie pracy, napewno jest jakiś haczyk

Rozwiązanie
Do góry