reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Macierzyński

Witam wszystkich, jak zostaje obliczony macierzyński jeśli od kwietnia do dziś pracuje na umowie o pracę kwota 5300zl brutto, przed umową byłam na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pod te 12 miesięcy do wyliczenia macierzyńskiego będą brać parę miesięcy z świadczenia rehabilitacyjnego czy jeśli pójdę na l4 w ciąży to ten okres się wlicza do tych 12 miesięcy.
Pozdrawiam

reklama
Witam wszystkich, jak zostaje obliczony macierzyński jeśli od kwietnia do dziś pracuje na umowie o pracę kwota 5300zl brutto, przed umową byłam na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pod te 12 miesięcy do wyliczenia macierzyńskiego będą brać parę miesięcy z świadczenia rehabilitacyjnego czy jeśli pójdę na l4 w ciąży to ten okres się wlicza do tych 12 miesięcy.
Pozdrawiam

Zasiłek wlicza się w te 12 miesięcy.
Zwolnienia lekarskie nie.

A pobierając zasiłek rehabilitacyjny byłaś zatrudniona? Ewentualnie - czy zmienił się pracodawca?

Moim zdaniem chorobowe zostanie wyliczone z pełnych przepracowanych miesięcy od kwietnia.

Ważne jest właśnie czy na zasiłku rehabilitacyjnym nadal byłaś pracownikiem. Moim zdaniem nawet jeżeli tak, to chorobowe i świadczenie nie będzie Ci się wliczało do podstawy nowego zasiłku.
@olka11135 możesz podać jakiś przepis na którym opierasz swoją wypowiedź?

Artykuły 36 i 37
Ale możesz zacytować punkt? Bo ja w tych artykułach nie znalazłam nic co by potwierdzało Twoją tezę. Świadczenie rehabilitacyjne traktowane jest przez ZUS jako niezdolność do pracy. A więc na jakiej podstawie ma być brane pod uwagę przy wyliczeniach nowego zasiłku chorobowego?

reklama
Do góry