reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutóweczki u lekarza (wizyty, badania, usg)

WALENTYNKO dopiero dzis przeczytalam tutaj o i jak. Powwiem Ci ze ja mialam podobne skurcz nazywalam to napieciem ale byl mniejszy od twojego. I meczyl mnie od 16 tyg . W miedzy czasie bylam u lekarza i w szpitalu i powiedziano mi ze tak juz bedzie i wiecej odpoczywac. Teraz gdy wiecej leze to skucze sie pojawiaja ale sa mniejsze i pojawiaja sie zadziej. Dodam ze sa bez bolesne tylko towazyszy temu dziwne uczucie.

MAM PYTANIE od jakiegoś czasu mecza mnie bole pochwyi warg sromowych przy chodzeniu i gdy np wstaje . Czy to normalne na tym etapie ciazy??

reklama
reklama
Natka ja daję sobie ręce obciąć, że zaczynasz odczuwać rozchodzące się spojenie ;-) Objawia się dokładnie tak, jak piszesz. Ja w I ciąży nie miałam tego w zasadzie wcale. W drugiej od 8 miesiąca, ale w trzeciej już od 17tc. Rozejście spojenia, to stan fizjologiczny, ale tak na prawdę, to troszkę za wcześnie Ci się zaczyna. Rozchodzić powinno się bliżej końca ciąży. Powinno byc to mierzone na usg. Mi mierzyli i od 20 tygodnia tej III ciązy miałam nakaz leżenia, żebym się nie rozsypała. Pod koniec ciąży moje spojenie rozeszło się koszmarnie i szczęście moje,że nie wsadzili mnie w gips po porodzie. Ból jaki towarzyszy temu rozejściu z biegiem ciąży jest koszmarny. Ja nie mogłam obrócić się w nocy z boku na bok. Wstawanie z łóżka to był dramat. Zakładanie spodni niewykonalne na stojąco itd. Miałam rehabilitację, ale w moim przypadku polegała ona tylko (albo aż) na stosowaniu odpowiednich pozycji ułożeniowych. O technikach wsiadania i wysiadania z auta itp. Koniecznie powiedz o tym lekarzowi ;-)

Walentynko według mnie te skurcze nie sa normalne. Ja nie używam raczej nospy, ale jak brzuszek mi się stawia, to biorę potrójna dawke magnezu i ciepłą (nie gorącą!!!) kąpiel. Póki co pomaga :-)

Do góry