reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2023

Dzień dobry, trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze bety/wizyty ❤️
U nas 5+6, do wizyty coraz bliżej 😍
Wczoraj o 22 zapragnęłam ruskich pierogów, a że mam ich bardzo dużo zamrożonych to musiałam się mocno powstrzymywać aby w środku nocy nie jeść. 😂 Ochota trzyma mnie do teraz, więc pewnie będzie to moje późne śniadanie/wczesny obiad. 😂

reklama
Dzień dobry, trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze bety/wizyty ❤️
U nas 5+6, do wizyty coraz bliżej 😍
Wczoraj o 22 zapragnęłam ruskich pierogów, a że mam ich bardzo dużo zamrożonych to musiałam się mocno powstrzymywać aby w środku nocy nie jeść. 😂 Ochota trzyma mnie do teraz, więc pewnie będzie to moje późne śniadanie/wczesny obiad. 😂
Jak byś wszystkich nie dojadła to wiesz …
Ja z chęcią 😍🤭😜

Właśnie dzwoniłam zarejestrować się na NFZ … i położna wyskoczyła mi z najszybszym terminem za 1,5 miesiąca 😆
Jak się przedstawiłam - a niestety znają mnie na oddziale wszyscy (operacje , zabiegi , poronienia ) 🤦🏻‍♀️😜😂 tak znalazł się termin na 20 kwietnia ale że mam porozmawiać jeszcze z lekarka i ona zadecyduje czy mam przyjść wcześniej .
Tak wiec Zadzwoniłam do pokoju lekarzy (akurat moja gin kończyła dyżur ) i dr kazała się wstawić już 28 marca zrobi mi usg na dyżurze i pokieruje co dalej .

Zawsze chodziłam do niej prywatnie ale kurczę człowiek buli na te składki zdrowotne to pasuje trochę z tego za życia skorzystać ….

Dobrego dnia dziewczęta …♥️♥️♥️
Niech ta zła passa się skończy 🥺
Za wszystkie wizyty , badania mocne kciuki 💪✊🏻✊🏻✊🏻✊🏻
Bardzo dobrze, jestem tego samego zdania - podobno mamy darmową opiekę zdrowia, prawda?
Mnie czekają ósemki do wyrwania i okulary do wyrobienia, dlatego kombinuje czy nie spróbować się gdzieś zapisać na NFZ. Ale w przypadku okularów już wyczytałam, że ta ich refundacja jest mocno średnia...

Swoją drogą czy ósemki można wyrywać w ciąży czy lepiej się wstrzymać?

Bardzo dobrze, jestem tego samego zdania - podobno mamy darmową opiekę zdrowia, prawda?
Mnie czekają ósemki do wyrwania i okulary do wyrobienia, dlatego kombinuje czy nie spróbować się gdzieś zapisać na NFZ. Ale w przypadku okularów już wyczytałam, że ta ich refundacja jest mocno średnia...

Można wyrwać ale jeśli nie ma stanu zapalnego to lepiej to zrobić po ciąży.

można w drugim trymestrze, jeśli są wskazania do usuwania. Generalnie sprawy zębowe lepiej załatwić przed ciąża :)
A masz jakieś dolegliwości związane z tymi ósemkami? Robiłaś już zdjęcie panoramiczne ?

Tak refundacja to całe 35zl , chyba ze ktoś ma większe moce to 70😅 także dla refundacji to się w ogóle nie opłaca załatwiać tego droga przez NFZ , a samo badanie pod kątem wady wzroku tez lepiej przeprowadzić u optometrysty w salonie optycznym. Czesto takie badania są gratis przy zakupie okularów. Co do 8mek tez bym nie ruszała w czasie ciąży póki nie bolą.:)

można w drugim trymestrze, jeśli są wskazania do usuwania. Generalnie sprawy zębowe lepiej załatwić przed ciąża :)
A masz jakieś dolegliwości związane z tymi ósemkami? Robiłaś już zdjęcie panoramiczne ?
Na szczęście - odpukać - nie, dlatego nie jest to sprawa pilna. Wyrywałam już prawą górną kilka lat temu, bo dentysta powiedział mi, że jeśli ich nie wyrwę to te ósemki pokrzywią mi zęby, które latami prostowałam aparatem. 🤷🏼‍♀️ Ale w tym wypadku wstrzymam się z tym jeśli nic nie będzie się działo.

reklama
Na szczęście - odpukać - nie, dlatego nie jest to sprawa pilna. Wyrywałam już prawą górną kilka lat temu, bo dentysta powiedział mi, że jeśli ich nie wyrwę to te ósemki pokrzywią mi zęby, które latami prostowałam aparatem. 🤷🏼‍♀️ Ale w tym wypadku wstrzymam się z tym jeśli nic nie będzie się działo.
No to super ze nic się nie dzieje. W takim razie tym bardziej musisz bardzo dbać o higienę jamy ustnej, używanie pasty z fluorem No i nitkowanie :) No i myj porządnie tez te osemki, właśnie żeby nie powstała próchnica co w konsekwencji może prowadzić do stanu zapalnego.

Na pocieszenie dodam, ze ja również mam dwie osemki (dolne) do usunięcia, już od roku powoli sie wyrzynają ale bez bólu i bez pełnego sukcesu ;p i nic nie planuje z nimi robić w czasie ciąży

Do góry