reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Listopadowe mamusie 2025 ❤️

No wiem wiem widze jaki rabat na paragonie mam, ale przerabane tyle płacić….
W pierwszej ciąży płaciłem za te zastrzyki 100% przez całą ciążę... Także jak w drugiej powiedział że to weszło na darmowe w ciąży to sam polecił żebym poszła na NFZ i powalczyła o to żeby dostać je za darmo ;)

reklama
Tez biorę heparynę (neoparin), mam mutację V-Leiden. Mi lekarz prywatny wypisuje refundowane recepty, to się niedawno zmieniło, że lekarz nie musi mieć umowy z NFZ, żeby móc refundację wpisać. Ale nie wiem czy nie trzeba mieć badań, które potwierdzą konieczność brania tych leków.

Tez biorę heparynę (neoparin), mam mutację V-Leiden. Mi lekarz prywatny wypisuje refundowane recepty, to się niedawno zmieniło, że lekarz nie musi mieć umowy z NFZ, żeby móc refundację wpisać. Ale nie wiem czy nie trzeba mieć badań, które potwierdzą konieczność brania tych leków.
Ponoć jak się ma potwierdzoną jakąś mutację lub chorobę przez którą koniecznie trzeba brać te zastrzyki to nawet lekarz rodzinny może wypisywać na refundację.

Wiesz, tak jak mówię ja lekarzem nie jestem. Ale te zastrzyki są bardzo nieprzyjemne wręcz bolesne, a i po co przyjmować coś co niekoniecznie musi być potrzebne. Gdyby to jeszcze ci powiedział lekarz któremu ufasz bezgranicznie, ale z tego co mówisz to prowadzisz u niego ciążę pierwszy raz.
A i 10 kg w ciąży to jest dużo...? Przecież samo dziecko często 3-4 kg, plus łożysko plus wody płodowe...
No właśnie… ta placówka jest znana na całą Polskę z tego, że o otyłych ciężarnych pisali, że są wielorybami i mają zamknąć lodówkę… ;)

Ja też się dziś od rana słabo czuję :/ wczoraj mnie bolała głowa, ale obyło się bez proszków i dziś jest spoko. Ale za to jestem wzdęta i ciągle mi niedobrze :( spróbuję zjeść śniadanie to może będzie lepiej...
Czy dobrze kojarzę, że któraś z Was ma dziś ze mną wizytę?
Idę pierwszy raz na NFZ na 15.30, liczę na krótkie USG, może skierowanie na prenatalne i badania krwi, ale też że dostanę od niego receptę z refundacją na zastrzyki... Trzymajcie kciuki! Trochę się denerwuję, nie widziałam kropka od 3 tygodni :(
Ja mam dzisiaj wieczorem pierwszą wizytę :)

Którejś z was zdarzyły się omdlenia? Przestraszyłam się teraz bo Obierałam ziemniaki poczułam że mi się słabo robi,kręci w głowie mroczki przed oczami poszłam do łazienki szybko zmoczyć ręcznik na kark i nie pamiętam …ocknęłam sie na ziemi w łazience na siedząco na dywaniku
Mi się zdarzały ale ja biorę tonę leków, niby lekarz mówił, że to normalne ale może ciśnienie za niskie masz?

Wszystkie się dzisiaj słabo czujecie, a ja na odwrót. Ani nudności, ani senności, jakbym w ciąży nie była 🤷 ale może to przez stres i adrenalinę bo psinek mi się mocno pochorował i cała noc go pilnowałam 😪
Co ile macie wizyty? Ja miałam 2 kwietnia, a następna dipiero 22. Stresuje się bo to spory odstęp czasu..

reklama
Do góry