reklama
G
goszczaca
Gość
Dziękuję.Każdy ma swoje podejście do życia i oczekiwania wobec życia i pracy. Jeżeli przed przeczytaniem mojego wpisu nie czułaś się źle to nie powinnaś się tak zacząć czuć po przeczytaniu.
G
goszczaca
Gość
Sama jestem po liceum itd. i faktycznie lepiej iść do technikum. Bez problemu po gimnazjum dostałam się do Technikum Geodetycznego i na Dziennikarstwo, ale wybrałam liceum. Wiesz może po prostu dwuznacznie to zrozumiałam, z jednej strony kpina z osób pracujących w sklepie z drugiej strony mania wyższości nad innymi. Nie znam Cię, nie chcę Cię oceniać, ani sprzeczać. Każdej pracy są plusy i minusy, milionów się nie zarabia w naszym kraju. Wykształcenie nic nie gwarantuje, że będzie dobra praca, że będzie życie jak w Madrycie, w każdej chwili noga może się powinąć i wyższego stanowiska można zaliczyć konkretny upadek.Ale ja nie pisałam że pracujący na kasie są gorsi tylko że wybierając technikum można mieć więcej możliwości. Przepraszam jeśli kogoś urazilam.
Ja z mężem, w naszym kraju, bez znajomości, dzięki wykształceniu, zagwarantowaliśmy sobie oboje pewną pracę za którą mamy dobre pieniądze. I nie chodzi o stanowisko a o pracę w ogóle. Przepraszam, ale nikt mi nie wmówi że się nie da. Łatwiej jest odpuścić i zwalić na argument że się nie da niż się postarać. Ale da się. Nie twierdzę że obie nasze prace są bez minusów czy lekka praca bo absolutnie nie, jest w nich wiele problemów czy trudności ale to jest to o czym wcześniej pisałam- taka specyfika powoduje satysfakcję z pracy, bo trzeba czasem kombinować czasem dotyczyć się, znaleźć sposób, znaleźć rozwiązanie, to jest twórcze, wymagające, stawiające jakąś poprzeczkę którą gdy się pokona jest satysfakcja więc ja lubię "problemy" w mojej pracy bardziej niż łatwe sytuacje i z tego co z mężem rozmawiam o jego pracy to widzę że jego też to "jara" gdy ma trudniejsze zadanie. I oboje bez znajomości fajnie zarabiamy, nie musimy się martwić.
G
goszczaca
Gość
No i chwała wam za to i gratuluję. Każdy robi tak żeby było dobrze i żeby mieć satysfakcję. Ja w chwili obecnej nie pracuję w ogóle, poświęcam się dziecku i ogólnie rodzinie, absolutnie nie narzekam na brak środków do życia.
G
goszczaca
Gość
No jesteś żywym przykładem, ze się da.Tylko nie pisz, nie uogólniaj, że w Polsce się "nie da" bo da się.
Mamy taki rodzinny dylemat, właściwie to córka ma ale my ją wspieramy i chcemy coś doradzic ale sami dobrze nie wiemy co chodzi o wybór szkoły czy liceum czy technikum. Z jednej strony liceum chyba z zasady jest trochę lepszą szkołą, oczywiście zalezy jakie ale jednak kształci ogólnie jak nazwa wskazuje, ale z drugiej strony dobrze by było mieć zawód po skonczeniu szkoły i w razie jakby nie chciała albo nie mogła iść na studia żeby mogła już pracować. Córka jest zdolna, może nie przodowniczka z czerwonym paskiem ale radzi sobie i nie miała nigdy żadnych zagrozeń ani nic. Co byscie radzili? Jak się zapatrujecie na taki dylemat?
Podstawowym i w większości sytuacji obowiązkowym zasobem na rynku pracy jest posiadanie matury. Do egzaminu dojrzałości można podejść zarówno po technikum, jak i po liceum. Również po obu tych szkołach można kontynuować edukację na poziomie wyższym. Przewagą liceum jest bardziej wszechstronne wykształcenie, które daje szersze możliwości w wyborze studiów. Zwykle na lepszym poziomie są też języki obce, ale to już zależy od konkretnej placówki i nauczycieli. W kwestii pracy po szkole średniej rzeczywiście nie jest to czarno-białe. Absolwenci takiej szkoły mogą znaleźć zatrudnienie w wielu różnych sektorach, chociażby w turystyce czy handlu. Więcej na ten temat możesz poczytać na naszym blogu, być może nasz wpis o możliwościach znalezienia pracy po liceum trochę rozjaśni Ci sytuację: Link do: Liceum Kraków | III Prywatne LO.
reklama
Dziękowac za taki duży odzew! Napewno mi sie wasze rady przydadzą, przegadamy to jeszcze w domu i trzeba będzie podjąć decyzję
Podziel się: