reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Leukocyty

Mam pytanie. Co to znaczy na wyniku badań, że leukocty ++? Nie ma napisanego konkretnego wyniku, więc nie wiem czy to dobrze czy nie.:eek: Dajcie znać, czy mam się denerwować.

reklama
chodzi o mocz jak mniemam.
jest stan zapalny pytanie czy nerek czy pecherza czy cewki moczowej...powinien byc jeszcze wynik osadu moczu gdzie powinno byc napisane ile komorek, białych krwinek = leukocytow, jest w polu widzenia jesli na ++ to pewnie kolo 25-30 wpw. Fizjologicznie czyli tyle ile normy dopuszczaja to 1-2 wpw
A są bakterie ?? jaki jest odczyn moczu ? kwaśny, zasadowy czy obojętny ???

Nie mogę się odnaleźć w tych wynikach. Podaję jak jest napisane:
kolor moczy - słomkowy
przejrzystość moczu - lekko mętny
ciężar moczu - 1,010
pH moczu - 8,0
glukoza - (-)
związki ketonowe - (-)
białko - (-)
bilirubina - (-)
urobilinogen- prawidłowy
erytrocyty - (-)
leukocyty - ++
azotyny - (-)
Osad: nabłonki - płaskie-pojedyncze; okrągłe- dość liczne
leukocyty - dość liczne w polu widzenia
erytrocyty - świeże - pojedyncze
mineralne - fosforany bezpostaciowe - dość liczne

Chciałam zaznaczyć, że moja córka (7 m-cy) po urodzeniu przeszła zapalenie płuc i też miała problemy z leukocytami. Czy znowu będziemy musiały przez to przechodzić? Strasznie się boję. Czy może to mieć związek z tym, że mało przybiera na wadze?

Moja córka z powodu wady układu moczowego miała bardzo często wykonywane badania moczu ale nuszę przyznać że nie spotkałam się aby nie była określona ilość leukocytów w polu widzenia w osadzie moczu. Normą jest 0-4 wpw. W takim przypadku jak moja córka normą jest nawet 0-10 wpw. Powyżej normy jest to sygnał o stanie zapalnym w układzie moczowym a to powoduje konieczność wizyty u lekarza, wykonania posiewu moczu i leczenia

no niestety wynik nie jest dobry, mocz jest zasadowy, i do tego nabłonki okrągłe, jeśli to nie jest noworodek lub tez małe dziecko (do 1 roku zycia) to z tego co pamietam nie powinno ich byc, gdyz sa to nabłonki z głębszych "warstw" układu moczowego. Z wynikiem koniecznie trzeba isc do lekarza rodzinnego, pierwszego kontaktu, pediatry lub nefrologa.

na wadze moze mało przybierac z tytułu problemu z nerkami, ja do roku czasu nie miałam 7 kg, ale od urodzenia miałam kłopoty z układem moczowym jak sie potem okazało w wyniku refluksu nerkowego miałam ciagłe bakteryjne stany zapalne ukł. moczowego.
Ale z tego sie wychodzi, tylko bedziecie musieli uważać na wszelkie podziebienia pecherza itp.
p.S jedyne co możesz zrobic przed konsultacją z lekarzem to podawać witamine C żeby zakwasić mocz, nie pisza nic o bakteriach co jest dla mnie dziwne przy zasadowym moczu i tylu leukocytach, ale moze tak być, ze jeszcze nie narosły i jak bedziesz zwlekać z wizyta u lekarza to bakterie sie pojawią ponieważ maja ku temu sprzyjające warunki (pH=8=zasadowy mocz, porzadany kwasny np 5,0)

Ostatnia edycja:
Do góry