reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

leczenie kanałowe w ciąży - Gdańsk / Gdynia

Witam,
jutro na wizycie u ginekologa chce zapytać czy mogę skorzystać z wizyty u stomatologa, wypadła mi cała pomba i ząb ogólnie nie wygląda za dobrze plus trochę boli :(
Boje się, że skończy się to już leczeniem kanałowym.
Po wizycie ginekologa chce od razu udać się do stomatologa aby ocenił stan zęba.

Pytanie do Pań, czy leczyłyście zęby kanałowo w ciąży?
Czy polecacie lekarza/klinikę w Trójmieście która robi to dobrze kobietom ciężarnym?

reklama
W tych czasach są bezpieczne znieczulenia dla kobiet w ciąży, ale co do leczenia kanałowego to stomatolog raczej się nie podejmie bo nie może wykonać zdjęcia RTG kobiecie w ciąży i ocenić sytuacji "w zębie " może zabezpieczyć zęba lekarstwem i zaprosić po porodzie na ewentualne leczenie kanałowe 😉

W tych czasach są bezpieczne znieczulenia dla kobiet w ciąży, ale co do leczenia kanałowego to stomatolog raczej się nie podejmie bo nie może wykonać zdjęcia RTG kobiecie w ciąży i ocenić sytuacji "w zębie " może zabezpieczyć zęba lekarstwem i zaprosić po porodzie na ewentualne leczenie kanałowe 😉
W ciąży robi się RTG punktowe zęba

@Karolka2604 Oczywiście, że może wykonać RTG - proszę nie powielać nieprawdy!

Jeśli potrzeba leczenia kanałowego w ciąży, to lekarz to zrobi. Dużo poważniejsze może okazać się utrzymywanie stanu zapalnego...
Nic nie wspomniałam o tym żeby zostawić utrzymujący się ewentualny stan zapalny bo jestem świadoma że jest bardzo niebezpieczny w ciąży. Dlatego napisałam że jeśli lekarz nie podejmie się leczenia kanałowego to na pewno zabezpieczy zęba czytaj oczyści i poda lekarstwo a nie że nie zrobi nic i zostawi ewentualny stan zapalny.

A ja Ci powiem, że lekarz podejmie się leczenia kanałowego. Na pewno nie będzie robił prowizorki, by zabezpieczyć na "po porodzie"... Właśnie leczenie kanałowe polega na oczyszczeniu zęba - więc może lepiej się nie wypowiadaj.
Leczenie kanałowe jest jedynie odradzane w pierwszym trymestrze, ale jak trzeba, to i tak jest robione.

A ja Ci powiem, że lekarz podejmie się leczenia kanałowego. Na pewno nie będzie robił prowizorki, by zabezpieczyć na "po porodzie"... Właśnie leczenie kanałowe polega na oczyszczeniu zęba - więc może lepiej się nie wypowiadaj.
Leczenie kanałowe jest jedynie odradzane w pierwszym trymestrze, ale jak trzeba, to i tak jest robione.
Odpowiedziałam tak z doświadczenia, nie miałam zamiaru nikogo wprowadzać w błąd i siać nieprawdę! Widocznie była to niekompetentna osobą skoro się nie podjęła leczenia tylko oczyściła, zabezpieczyła i zaprosiła po porodzie.

Odpowiedziałam tak z doświadczenia, nie miałam zamiaru nikogo wprowadzać w błąd i siać nieprawdę! Widocznie była to niekompetentna osobą skoro się nie podjęła leczenia tylko oczyściła, zabezpieczyła i zaprosiła po porodzie.
No i co pół roku albo 8 miesięcy miałabyś czekać?

reklama
To też zależy od wielu czynników, więc lekarz mógł podjąć taką decyzję.
Co nie oznacza, że takich zabiegów w ciąży się nie wykonuje.

Zresztą zęby w ciąży to długi temat... Potrafią sypać się okrutnie :(

Do góry