reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Laktator na dwie piersi - co myślicie?

Eve90

Aktywna w BB
Witam wszystkie dziewczyny! 🙃 Jestem już w 3 trymestrze ciąży i na poważnie zaczęłam rozglądać się za laktatorem.

Po obejrzeniu kilku filmów na YT odrzuciłam laktator ręczny z racji tego, ze odciąganie bywa męczące i trwa zdecydowanie dłużej, a jednak zależy mi na tym, aby sprzęt ułatwił mi życie z maluchem. Przede wszystkim chciałabym, aby w razie potrzeby pobudził laktację, czas odciągania skrócił do minimum, a dzięki odciągniętemu/zamrożonemu pokarmowi pozwolił tatusiowi (bądź komukolwiek innemu😅 na zostanie z małym w domu.

Generalnie skłaniam się ku laktatorowi podwójnemu. Ostatnio koleżanka, która rozkręca laktację powiedziała mi, że pożyczyła podwójny i to był zbawienie! Czas odciągania skrócił się dwukrotnie (tutaj z 2x po 30 min pierś na 30 min na całość -kilka razy w ciągu dnia 🤯 ), a przy kilku odciąganiach i małym dziecku każda zaoszczędzona godzina jest na wagę złota, szczególnie, ze oprocz tego przyklada małą do piersi. Poza tym myślę sobie, ze nawet nie mając problemu z laktacja taki laktator to duże ułatwienie, bo w razie potrzeby zdecydowanie szybciej mozna odciagnac pokarm czy też przygotować zapasy na czarna godzinę 😉.

Powiedzcie proszę jakie jest Wasze doświadczenie w tej kwestii? Co się sprawdziło, a co nie? Na co zwrócić uwagę?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Miłego tygodnia!

reklama
Ja bym sceptycznie podeszła do tego. Miałam czasem tak, że z jednej piersi odciąganie szło i po kilku minutach na luzie miałam 100ml mleka - a w tej samej serii z drugiej nie leciało prawie nic.

Ja z synem korzystałam z laktatora na jedną pierś. Pokarmu miałam duzo i co 3h widziałam na laktatorze z minimum z 40 min.
Przy bliźniakach kupiłam laktator podwójny, przypinany do paska. Dodatkowo zakłada się gorset. Odciąganie trwało maks 30 min. Ale rece masz wolne. Nawet zarzucisz szlafrok i paczkę odbierzesz🤦‍♀️
Ja odciagalam dziennie 1,5L mleka. Serio to było ułatwienie. Tylko medela podwójna kosztuje ogrom kasy…

To zależy chyba ile mleczka chcesz odciagac. Ja w 3mcu życia dziecka odciągałam 1 porcje mleka dziennie.Najczęściej wieczorem. Czasami było tyle mleka że odciągałam 2 woreczki, czasami była mała porcja np. 50-70ml, takie pół porcji. (Woreczki po 150ml) uzbierałam tym sposobem spory zapas przez miesiąc.
Jak córka miała 4mce poszłam do pracy na pół etatu. Po pracy też odciagalam mleko. Miałam i do dzisiaj mam ręczny laktator. Ale ja chodziłam do pracy 3 razy w tygodniu🤷‍♀️ później "zapasy" uzupełniały się na bieżąco.
U mnie ściąganie mleka było najtrudniejsze na początku. Czasem bywa frustrujące kiedy mało co leci. Ale mając zapasy w zamrażarce nie ma takiej presji.

Dzięki za wszystkie rady! Widzę, ze jak dotąd wygrywa jednak laktator podwójny. Ja raczej skupiłam sie na rozkręcaniu laktacji, ale z tego co czytam do przy nawale mleka tez się przydaje :)

reklama
Podwójny i to elektryczny :) (mam porównanie do pojedynczego i ręcznego- never ever). Ja mam naturally me i za nic bym go nie oddała 😎. Tylko polecam dokupić biustonosz do odciągania :)

Do góry