reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Laktacja, karmienie itp

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
marta mam jeszcze pytanie... konsultowałaś z lekarzem "dokarmianie" dzidzi ?? bo ja nie i może powinnam, wogóle chyba powinnam się na wizyte już zapisac do pediatry...

a wogóle to jest dziwne, że z jednego cycka prawie nie mam pokarmu - 20ml,to może na piciu się nadaje :mad: i mała wogóle nie chce go ssać bo zanim jej tam pocieknie, a przy drugim przysypia już nie wiem co robić :-[

Kosmi-ja mam tak samo,ze z prawej piersi to tez mi wyleci tylko 20 ml (akurat miala w tej piersi zapalenie wiec sie nie dziwnie) a z lewej troszke wiecej. Radze Ci abys poszla do pediatry i zwazyla Maję by sprawdzic jak przybiera na wadze i czy dokarmianie jest konieczne. ja w sumie tego nie konsultowalam z lekarzem ale jak dostalam zapalenia i 40 stopni goraczki (bylo to w 10 dobie) to lekarz kazal wtedy dawac mleko i nie przystawiac z taka temperatura do piersi. a potem goraczka spowodowala ze pokarmu jest malutko wiec dawalam jej przez 2 tygodnie tylko 1-2 dziennie butle ale niepokoilo mnie ze chyba nie przybiera na wadze i udalalm sie na wazenie i mialam racje.

marta - lekarz nie kazal ci przystrawiac dziecka jak masz taka temperature ??? to dziwne - bo ja zawsze slyszalam cos innego - ze mozna przystawiac dziecko pod warunkiem ze nie bierzesz szkodliwych dla dziecka lekow

Ja też słyszałam i czytałam,ze goraczka i inne choroby nie przeszkadzaja w karmieniu. Tak jak pisze Idzia!!!
Wówczas dziecko rówież nabywa przeciwciała od mamci:)

Nasz szkrabuś w dzień lubi sobie poleżec na kocyku, popatrzec w okno. Śpi w dzień 2 razy po 3 czasem 4 godziny, w nocy budzi sie na jedzonko i po cyckowym jedzonku śpi 2 godzinki i słysze ślinienie rączki, to juz wiem, ze zaraz bedzie "szamanko".

Więc jest dobrze:)

dalej małą próbuje przystawiać... może się wkońcu zapomni i coś dłużej pociągnie ;)

Marta, ja piję Karmi takie najzwyklejsze, nie te nowe smakowe.

Oj jak czytam to mam wrażenie jakbym własne myśli czytała. Wczoraj właśnie mieliśmy sie wybrać na ważenie, ale wiatr był taki ogromny, że się nie zdecydowałam. Efekt był taki, że Olek nie spał cały dzień. Ja miałam wrażenie, że piersi mam puste i wieczorem dokarmiłam Go butlą. Zjadł 90ml i po godzinie usnął. Spał od 20 do 1 w nocy. Myślałam, że piersi mi odpadną! A jak nakarmiłam z najpełniejszej to na następne karmienie Olo obudził się po trzech godzinach. Jak to jest? Ja regularnie nie dokarmiam i wydaje mi się, że Mały przybiera na wadze, ale dokładnie nie wiem ile i czy prawidłowo. Adam twierdzi, że Olek robi się tłusty - dostał policzki "jak zderzaki" i drugi podbrudek i nosić jest go coraz ciężej, szczególnie przy usypianiu. ??? Sama nie wiem...
A mam kilka pytań:
Jaką mieszanką dokarmiacie dzieci?
Jak długo czekacie żeby maluchom się odbiło?
Ponawiam pytanie o biustonosze - nosicie w nocy?

Jak na razie nie dokarmiam Małego. Skoro przybiera na wadze to nie ma sensu. Jak na razie moje małe cysterenki wyrabiają i to nieźle ;)
Czasem jest tak, że śpi po 5 godzin a czasami jest tak, że ciągnie od jednego cycka do drugiego z kilkuminutowymi przerwami. I mimo to jest wszystko w porządku.
Wydaje mi się, że wpierw należy zasięgnąć opini lekarza/położnej zanim zacznie się dokarmianie, bo się przekarmi. Dziecko będzie miało potem problemy zdrowotne. No ale to moja opinia.
Co do stanika - nosiłam praktycznie 24h na dobę, ale wczoraj zaeksperymentowałam i spałam bez. Ale mi było dobrze :D Jedynie probem był jak zaczęło lecieć z którejś piersi, hehe. Zamoczyłam piżamę i kołdrę ;) Ale komfort psychiczny mimo wszystko był. Dlatego zamierzam spać bez cyckonosza.
Wydajew mi się, że to zależy od wielkości piersi, bo niestety przy pewnych wielkościach to chyba raczej nie wskazane, żeby były "bez uwięzi".
A co do odbijania - jak w miarę od razu się nie odbije to mojego Misia można by nosić nosić i nic. Dlatego jak już jest ten problem, że nie beknie, to kładę go na bok, żeby w razie cuś mu się ulało.

Pozdrówka

reklama
mnie zabardzo brodawki bolą, żeby w nocy spać w staniku - musze je kiedyś wietrzyć, dzięki temu przynajmniej moge próbowac przystawiać małą i wczoraj wieczorem troche possała ale nie wiele musiała zjeść bo po 20min ssania ściągnełąm 40ml pokarmu czyli zaledwie o 10 mniej niż normalnie :( a do drugiej piersi boje się małą przystawiać żeby mi się znowu nie rozkrwawiło... a ona coraz mniej chce ssać pierś :-[ już nie wiem co robić...

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry