reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

L4 w ciąży

Justt223

Zaciekawiona BB
Witam czy ktoś wie z jakiego okresu jest obliczane l4 ciązowe ? W swojej firmie pracuje na umowe zlecenie od poltora roku , od marca zrezygnowałam ze statusu ucznia i oplacalam dobrowolne skladki. Poszlam na zwolnienie po 3 msc dobrowolnych składek . Przez te 3 msc ogólnie zarobiłam 4625zl w sensie całość bo miałam sporo problemów zdrowotnych . Dziś dostałam decyzję z zusu ze za okres zwolnienie od 01.07-19.07 dostanę 399zl . Czy to aby nie za mało? Bo nie wiem czy to liczy się z 12 msc gdzie tych składek nie opłacałam czy z tych 3 msc co skladki są opłacane. Będę wdzięczna za odpowiedź

reklama
Czyli jak to obliczyc moje wynagrodzenie z ostatnich 12 msc mam podzielić przez 12msc i co jeszcze?

Witam czy ktoś wie z jakiego okresu jest obliczane l4 ciązowe ? W swojej firmie pracuje na umowe zlecenie od poltora roku , od marca zrezygnowałam ze statusu ucznia i oplacalam dobrowolne skladki. Poszlam na zwolnienie po 3 msc dobrowolnych składek . Przez te 3 msc ogólnie zarobiłam 4625zl w sensie całość bo miałam sporo problemów zdrowotnych . Dziś dostałam decyzję z zusu ze za okres zwolnienie od 01.07-19.07 dostanę 399zl . Czy to aby nie za mało? Bo nie wiem czy to liczy się z 12 msc gdzie tych składek nie opłacałam czy z tych 3 msc co skladki są opłacane. Będę wdzięczna za odpowiedź

Bo w ciągu tych 3 miesięcy też byłaś na L4?

Nie nie , pierwszy raz na l4 jestem od 22.06 i to zwolnienie mam do 19.07 do wizytu u ginekologa . Tak to nigdy wcześniej na żadnym l4 nie byłam bo nawet płatne tego bym nie miała. Skladki odprowadzam od marca b.r

Tak wszystkie skladki są opłacane, chorobowe , rentowe itd
Dopytuje bo niektórzy mylą zdrowotną z chorobową. Dokładnie od którego dnia jesteś objęta ubezpieczeniem? Bo może 90 dni wyczekiwania mija później niż Twoje chorobowe stąd taka mała kwota.

Od 1 marca podpisałam nowa umowe i odrazu zaznaczyłam dobrowolne skladki chorobowe. Także od 1 marca b.r

reklama