Do konca czerwca jestem na wychowawczym (pelny 1rok) jaka bedzie podstawa naliczania l4 ? Czy ma znaczenie czy lekarz wystawi mi je jesCze w czerwcu w czasie wychowawczego( wtedy nie bede miala pelnego roku wychowawczego i inne naliczane l4) czy musi od 1 lipca ? (Czy niezdolnosc do pracy powstanie dopiero po ustaniu wychowawczego?)Mam umowe na place minimalna z zaznaczeniem ze co roku wzrasta do aktualnej minimalnej stad moje pytanie.
reklama
Z tego, co mi sie wydaje to bedziesz miala liczone L4 na podstawie twoich zarobkow, kiedy faktycznie pracowalas, czyli jeszcze przed pierwsza ciaza (nie wiem, czy wtedy tez bylas na L4). Niech mnie ktos poprawi, jesli zle mowie.
Alexz89
Fanka BB :)
Ewentualnie L4 będzie z kwoty na umowie bo na wychowawczym nie dostajesz kasy. Oczywiście jeśli masz minimalna to podniosą do tej, która będzie. Żeby mieć płatne L4 już teraz musiałabyś przerwać wychowawczy ale skoro i tak masz minimalną to nic ci to nie zmienia.Do konca czerwca jestem na wychowawczym (pelny 1rok) jaka bedzie podstawa naliczania l4 ? Czy ma znaczenie czy lekarz wystawi mi je jesCze w czerwcu w czasie wychowawczego( wtedy nie bede miala pelnego roku wychowawczego i inne naliczane l4) czy musi od 1 lipca ? (Czy niezdolnosc do pracy powstanie dopiero po ustaniu wychowawczego?)Mam umowe na place minimalna z zaznaczeniem ze co roku wzrasta do aktualnej minimalnej stad moje pytanie.
Podziel się: