reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kyleene / mirene / wkładka miedziana

MartaMarkry

Fanka BB :)
Poszukuje opinii na temat wkładek hormonalnych i tej bez hormonów, od osób które miały założoną jedną z nich.

Nie znalazłam zbiorczego wątku na ten temat, więc pozwoliłam takowy otworzyć.

Jeśli macie założoną, to jaka? Od jakiego czasu? Czy zauważyłyście jakieś skutki uboczne po założeniu którejś z nich? Jak wyglądała sytuacja z miesiączkami i plamieniami między cyklami? Libido? Przyrost wagi?

reklama
Ja miałam trzyletnią hormonalną levosert. Założoną w 2017 w styczniu ( poród we wrześniu 2016) po około 3 miesiącach przestałam miesiączkować, nie zauważyłam żadnych efektów ubocznych ani problemów z tyciem.
Po wyjęciu okres wrócił dość szybko i na początku był bardziej obfity.

Ja mam Kyleenę już w sumie od ponad 5 lat (już drugi egzemplarz, wymieniana parę miesięcy temu). Wpływu na wagę czy na libido nie zaobserwowałam (a np. tabletki czy plastry bardzo negatywnie wpływały u mnie na libido).
Jeśli chodzi o miesiączki/plamienia, to pierwsze miesiące po założeniu wkładki były dość upierdliwe - przez pierwsze 6 miesięcy mój okres zamiast ok. 7 dni, to trwał ok. 14 dni (z czego pierwsza polowa to był normalny okres, a kolejne kilka dni plamienie, ale dosyć spore). Pomiędzy miesiączkami plamień nie miałam. Po kilku miesiącach okres wrócił do normy i trwał znowu około tygodnia. Po ok. roku od założenia wkładki okres zniknął i od ponad 4 lat mam spokój. Plamień raczej nie mam - raz na parę miesięcy może coś się pojawi, ale mega delikatne i krótkotrwałe.

Możliwe zmiany obejmują przyrost lub utratę masy ciała, wahania nastroju i zmniejszenie libido. Jednak nie wszystkie kobiety zauważają znaczący wpływ na gospodarkę hormonalną.

Do góry