reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kwietniowe mamy 2020

reklama
10 kg to wcale nie jest dużo.Czytalam gdzieś że 13kg jest normą.Ja przytyłam 12 kg w pierwszej i bylo ok.Tu masz wypisane co sie składa na tą wagę pod koniec ciąży [emoji846]

około 3,5 kg – dziecko

1 kg – macica

1 kg – płyn owodniowy

0,5 kg – piersi

0,7 kg – łożysko

1,2-1,5 kg – dodatkowa objętość krwi

1,5 kg – woda zatrzymana w organizmie

ok. 3,5 kg – zapasy na okres karmienia piersią

Jakim cudem więc ja przytyłam 17kg w ciąży, urodziłam córkę miała 3410 wagi a mi 10kg zostało które jeszcze miałam długo po połogu i które musiałam zrzucić dieta bo zejść nie chciało samo :( też chcę przytyć jak najmniej ale boję się tych zachcianek jak skończą się mdłości kurde. Słodkie to moje przekleństwo. Na razie nic nie przytyłam 170 wzrostu i 58kg wagi i oby tak jak najdłużej.

Umówiłam się na 11:40, podbrzusze mnie dzisiaj lekko pobolewa. Martwi mnie ten urobilirogen, niby w normach jest napisane, że może być 0-4mg, a u mnie w wynikach jest, że 0-1 to norma. Mam nadzieję, że to coś nie zdążyło zaszkodzić maluszkowi. Z tego wszystkiego aż mnie mdlić przestało.
Kochana nie martw się ja mam w moczu i pewnie w pochwie e coli i co mam zrobić. Dwa lata się z nią mecze, pisałam niedawno. A e coli to groźna bakteria może wywołać poronienie, pęknięcie wód plodowych, przedwczesny poród a nawet sepse. Twierdzę że co ma być to będzie. Wiem że antybiotyk pomoże na krótko i znów to samo więc po co się truc na dodatek w ciąży chemia. Wezmę przed porodem żeby wybić zanim powróci znów ta e coli by dziecko przez drogi rodne się nie zaraziło.glowa do góry nie można wszystkim aż tak się martwić wszystko będzie dobrze kochana

Bo po porodzie nie tracimy wszystkich kg które uzbierałyśmy podczas ciąży.Fajnie by było [emoji854] z tego co czytałam to od 6-10 kg ale jest to sprawa indywidualna.
Jakim cudem więc ja przytyłam 17kg w ciąży, urodziłam córkę miała 3410 wagi a mi 10kg zostało które jeszcze miałam długo po połogu i które musiałam zrzucić dieta bo zejść nie chciało samo :( też chcę przytyć jak najmniej ale boję się tych zachcianek jak skończą się mdłości kurde. Słodkie to moje przekleństwo. Na razie nic nie przytyłam 170 wzrostu i 58kg wagi i oby tak jak najdłużej.

Dziewczyny zostałam tak wyprowadzona z równowagi przez swojego lekarza rodzinnego, że wróciłam do domu, siedzę i ryczę, bo nie umiem się uspokoić. Na mocz przepisał mi urosept i furaginę, po czym stwierdził, że jestem nieodpowiedzialna, bo za szybko zaszłam w ciążę po poronieniu (3 miesiące), pomimo tego, że ginekolog odpowiednio mnie przebadał i dał zielone światło. Mam już tak dosyć dzisiejszego dnia, że modlę się, żeby się skończył :(
Co za gbur .. nie denerwuj kochana.
Trzymajcie dzisiaj za mnie kciuki, wizyta o 17:30.
Trzymam szybko daj znać
Dziewczyny czy któras z Was odczuwa bóle w ledzwiach? Czuję się dzisiaj jakbym miała zakwasy w tej okolicy :/ niestety jest to mój bardzo słaby punkt - mam poglebiona lordoze
Ja tez mam lerdoze ale lekka i odczuwam te bole zwlaszcza jak postoje
Cześć kobietki. Melduje się i ja. Dziś t9d1. To moja trzecia ciąża, pierwsza niestety zakończona poronieniem.... Szybko zaszłam w kolejną ciążę i teraz po domu biega 1,5 roczna córeczka. Niestety ostatnia ciąża nie była spokojną ciążą. Na badaniach prenatalnych dowiedziałam się, że z dzieckiem jest co nie tak. Przezierność karkowa wyniosła ponad 4mm. Zostałam skierowana na badania do profesora w Warszawie. Tam stwierdzono, że dziecko ma wadę serca, dokładniej dziurkę w sercu. Zrobiono mi aminopunkcję i lekarz powiedział do mnie "Kotek, zobaczymy czy będziemy chcieć to dziecko". Załamałam się wtedy. Miałam się zgłosić za kilka tygodni. Na kolejnej wizycie okazało się, że wada znikła, ale wykryto prawdopodobieństwo wodogłowia. Ręce opadały, przepłakałam chyba każdą noc. Na kolejnej wizycie ten sam lekarz powiedział do mnie "Kotek to zdrowe dziecko. Gratulacje". Do końca ciąży nie byłam pewna jednak co i jak. Gdy przyszedł 40tc i dzidzia nadal nie chciała wyjść skierowano mnie do szpitala, gdzie wywołali mi poród w 42 tygodniu. Wody odeszły, skurcze się zaczęły. Oksytocyna. Po 11godzinach postanowiono zrobić cc ze względu na brak postępu w porodzie i możliwą zamartwicę płodu. Córka urodziła się zdrowa. Dostała 10 punktów, 3390g i 54cm. Dziś nie nadążam za nią biegać. Okaz zdrowia. Nasz mały cud. :)

Czytam was już jakiś czas, ale jak już kilka osób pisało przede mną, brak czasu nie pozwalał na udzielanie się, ale obiecuję się udzielać. Niedługo zamierzam iść na zwolnienie, więc na pewno znajdę na to czas :)
Witam,nie zazdroszcze przeżyc ale najważniejsze ze wszystko dobrze.. teraz życze spokojnej ciąży.
Cześć Dziewczyny!
Jeśli można jeszcze dołączyć do grupy to ja bardzo chętnie:)
Mój planowany termin porodu to16.04.2020. Jest to moja pierwsza ciąża i nie ukrywam, że trochę mnie to wszystko przeraża. Wizytę mam 17.09 w najbliższy wtorek i trochę się boję... Ale w głębi serca mam nadzieję, że wszzystko będzie dobrze. Pozdrawiam Was serdecznie :)
Witaj w grupie[emoji5]
Dziewczyny, postałam pare godzin w kuchni i tak mnie zaczęło podbrzusze bolec, ze jeny. Macie tez tak, ze jak się pomeczycie/ postoicie to brzuch daje o sobie znać?
Czasami jak sie przesile po odpoczynku mija.

Ja w obu ciążach mialam cukrzuce ciążowa także przytyłam w pierwszej 11 a w drugiej 8. Teraz jeszcze nie przytylam choc jem trochę nieregularnie i podjadam między posiłkami - na szczęście owoce , od przyszłego tygodnia chce już zacząć stosować się do diety cukrzycowej. Oprócz tego tą ciążę zaczęłam z uregulowanym nadciśnieniem i boje sie powikłań.

reklama
Mam od dwóch dni wyrazny spadek formy. Fatalnie spie,mam okropne wzdecia i popoludniami boli mnie brzuch. Jestem dosc mocno zmeczona. A niestety przy Miśce nie mam jak odpocząc, bo chlop ostatnio na drugie zmiany pracuje:(

Do góry